De rijkspolitie komt weer terug

Auteur Topic: De rijkspolitie komt weer terug  (gelezen 2869 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Frankovski

  • Artikel 141 én 142 SV
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 80
Reactie #10 Gepost op: 1 april 2010, 22:40:13
Krijgen we dan ook de gemeentepolitie weer terug ?

In zekere zin wel. Per vandaag is het nieuwe BOA(Buitengewoon opsporingsambtenaar)-bestel ingegaan wat inhoud dat er een aantal zaken gaan veranderen. De Boa's die nu in de openbare ruimte werkzaam zijn worden in het najaar breder bevoegd gemaakt en zullen gemeente afhankelijk meer taken erbij krijgen. Je ziet inmiddels al in veel gemeentes meer handhavers verschijnen die daar uit naam van een gemeente handhaven. De politie stoot taken af en gemeentes pakken deze zaken zelf op. Geen officiële gemeentepolitie, maar onofficieel begint het er wel steeds meer op te lijken.

Circulaire BOA http://www.justitie.nl/images/circulaire%20opsporingsambtenaar_tcm34-265083.pdf

Gr. Frank


MartinJ

  • daco/opco, lid vakredactie BLAUW, kerninstr. C2000/Portogewoon/MEOS, schipper, embleemverzamelaar
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 258
  • EPP-schutter
    • Police Patch Collection
Reactie #11 Gepost op: 2 april 2010, 15:52:13
Op zich zou het goed zijn, de nationale politie. Dan ontstaat er eindelijk eenheid in regelingen, toelagen e.d. En er kunnen weer wat lagen leidinggevenden uit.

Inderdaad zijn er al heel veel gemeenten of andere instellingen, die boa's in dienst hebben. Kennelijk wil men toch op de politie lijken, want veel van die diensten gebruiken politie-achtige stripingen. Om maar niet te spreken van sterk gelijkende uniformen, soms zo erg gelijkend dat je pas weet of je een boa of een echte diender hebt als het je embleem op de mouw goed kan zien. Volgens voorschriften van het ministerie mag dat alleen als de BOA in dienst is van de politie of door de politie is aangesteld. Veel korpsen en gemeenten kennen deze regeling en laten het dus maar op z'n beloop.

Een BOA is natuurlijk veel goedkoper; beperkte opleiding, geen gedoe met certificering ivm bewapening. Minder loonkosten omdat men veelal niet onregelmatig werkt. En geen dure systemen als BVH. De ervaring leert echter dat de politie vaak moet opdraven omdat het BOA's te heet onder de voeten wordt. De politie mag het dan weer opknappen.

Daarbij spelen de verbindingen een ook probleem. Veel BOA's moeten het doen met een GSM of een analoog portofoontje. In sommige korpsen mogen ze C2000 gebruiken, waarbij de ene keer gewoon in gespreksgroepen van de politie en in andere gevallen in eigen gespreksgroep. Ook hier weten korpsen vaak niet wat ze er mee aan moeten. Ik ken een geval waarin een burgemeester voor zijn enige BOA even een afspraak maakte met een lokale groepschef. De BOA mag iedere dag even een porto op het politiebureau ophalen en luister gewoon de noodhulp uit. Allemaal in strijd met het beveiligingsprotocol van C2000.

Het vervelende vind ik dat het voor het publiek niet meer te snappen is. Houdt het aantal BOA's gewoon beperkt en houdt de politie op sterkte, dan krijg je ook geen roosterproblematiek. En wat dat betreft is het uitbreiden van de vrijwillige politie ook geen oplossing, omdat je ze ook niet kan inroosteren
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.