85 verkenners zorgen voor bomvrij routeMIDDELBURG - 85 bomverkenners van de politie zijn donderdag 29 en vrijdag 30 april actief in Middelburg en Wemeldinge.
Donderdag vanaf 12.00 uur verkennen ze de routes die de koninklijke familie aflegt. Daarbij letten ze op alles wat ongewoon is, vertelt coördinerend teamchef Geo Walraad van de Zeeuwse politie.
Die bomverkenners zoeken naar alles wat kan exploderen of op een andere manier schade kan veroorzaken. Van flessen gevuld met een schadelijk gas tot en met mijnen en biologische wapens.
Een bomverkenner is iemand die volgens Walraad meestal met zijn handen in zijn zakken loopt. Want hij kijkt of hij dingen ziet die ergens niet thuishoren. "Een rugzakje aan een versierde toegangspoort in Wemeldinge bijvoorbeeld." Ziet hij zoiets hangen dan zal hij eerst aan de mensen in de buurt vragen of het van hen is. Want meestal gaat het daarom, weet ook Jan Koppenhol van het politieteam Middelburg/Veere. Is het antwoord van de omstanders negatief dan kijkt de verkenner wat erin zit. Walraad: "Want iets wat daar plotseling hangt is al verplaatst en kan dus ook door ons verplaatst worden." Als de verkenner vervolgens iets opmerkelijks ziet, een ontsteking, een lading of voeding, dan is het zaak de specialisten van de Explosieven Opruimings Dienst (landmacht) of de Duik- en Demonteerploeg (marine) erbij te halen die het rugzakje nader onderzoeken en eventueel onschadelijk maken.
Walraad kan volgende week donderdag en vrijdag een beroep doen op een flink aantal van deze mensen die snel en volledig uitgerust in de buurt zijn van de beide plaatsen die de koninklijke familie aandoet. Indien nodig komen ze aanzetten met een rijdende robot waarmee ze iets verdachts kunnen onderzoeken, verplaatsen of onschadelijk maken. Dat laatste kan soms gebeuren met een waterschot, een hele krachtige waterstraal, onthulde Walraad. Nadere details wilde hij echter niet prijsgeven om
'anderen niet wijzer te maken dan ze al zijn'.
Bomverkenners van verschillende politiekorpsen zijn gisteren in Middelburg bijgepraat over de routes van de koninklijke familie en de laatste ontwikkelingen op het gebied van het opsporen van gevaarlijk tuig. Ook vandaag staat een dergelijke sessie op het programma. Wat er gisteren exact is besproken, daar wilden ze niet over praten. Hun werk is namelijk gebaat bij geheimzinnigheid, aldus een coördinator. Volgens hem is op internet al meer dan voldoende te vinden.
"Iedereen die goed zoekt, kan met behulp van alledaagse huis-, tuin- en keukenspullen een explosief fabriceren." De bomverkenners krijgen volgende week allemaal een deel van de route toegewezen. Wemeldinge is opgesplitst in drie secties, Middelburg in vier. Dat gebeurt omdat ze hun 'route' een aantal keer verkennen en elke verandering moeten opmerken, vertelde Walraad.
Om hun werk goed te doen hebben de verkenners ook heel wat speciale apparatuur. Zo kunnen ze onder auto's kijken, in dakgoten, in riolen en op allerlei andere plekken waar iets gevaarlijks kan liggen.
De bouwers van de speciaal versierde poorten in Wemeldinge hebben ook rekening moeten houden met de mogelijkheid dat er een explosief in wordt verstopt. In die bouwwerken zitten her en der gaten zodat de verkenners er met hun camera's in kunnen kijken. Ook is al gecontroleerd of de bruggen in Middelburg zijn ondermijnd en de riolen zijn ook al bekeken. Walraad: "Wij analyseren een route en kijken waar iets kan gebeuren."
Een West-Brabantse verkenner vatte zijn werk zo samen: "Een prullenbak in het midden van een kamer krijgt van ons meer aandacht dan één naast een bureau. Maar in beide gevallen controleren we op een speciale en weloverwogen manier de inhoud."
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/6582310/85-verkenners-zorgen-voor-bomvrij-route.ece