GRIP 2 Stroomstoring Goeree Overflakkee + Hoeksewaard - 03-04-2010

Auteur Topic: GRIP 2 Stroomstoring Goeree Overflakkee + Hoeksewaard - 03-04-2010  (gelezen 8488 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rene501

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 164
Reactie #30 Gepost op: 5 april 2010, 08:54:56
Toch ken ik voorbeelden (uit mijn eigen regio) waarbij de ene discipline soms al op GRIP-2 zit terwijl de ander nog achter loopt. Misschien is dat inderdaad logischer, een afschaling zal zich wellicht makkelijker laten communiceren omdat het ROT immers al gevormd is, dan een opschaling, waarbij de personen nog op moeten komen.

EDIT: En dat baseer ik beslist niet op P2000-berichten ;)

Volgens mij had ik het over 'afschalen' in mijn bericht en dat is wat anders dan 'opschalen'  ;)

Bij een Grip-opschaling komt het wel eens voor dat disciplines niet even snel zijn in de uitvoering van de benodigde alarmeringen. Dat kan te maken hebben met andere prioriteiten. Zo kan de brandweercentralist zeer druk zijn met het opschalen naar een compagnie en even wachten met het alarmeren van specifieke functionarissen voor Grip-1 terwijl de politie die akties al heeft uitgevoerd...

groeten,
René dC


Rene501

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 164
Reactie #31 Gepost op: 5 april 2010, 09:06:44
Voorbeeld: er is een brand in een ziekenhuis, waardoor er geëvacueerd moet worden. De ambulancedienst/MKA zal in zo'n geval veel sneller opschalen dan de brandweer/AC, aangezien er bewaakte transporten voor, bij wijze van spreken, 15 mensen moeten worden verricht. Het afschalen zal dan ook zo gaan (mits het ROT prominent aanwezig is natuurlijk): het sein brand meester is afgegeven en de brandweer schaalt weer af. De MKA is echter nog bezig met ambulances en evacuaties..

Als in jouw voorbeeld de brandweer afschaalt dan hebben we het over de mono-afschaling : minder brandweereenheden nodig voor de klus. En dan kan het best zo zijn dat een een andere discipline nog hard aan het werk is en misschien nog wel moet opschalen.

Allemaal geen probleem, maar dat heeft ook niets met Grip te maken.  Grip gaat over samenwerking van disciplines en (bestuurlijke) aansturing.
Het besluit tot afschalen in Grip wordt genomen door de leider van het betreffende team : dus de Leider Copi (Grip 1), leider ROT (Grip 2), burgemeester (Grip 3), coördinerend burgemeester (Grip 4).

Dat ooit een keer een 'onhandige' OvD-B eens Grip 0 heeft geroepen, is dus niet de standaard werkwijze...

groeten,
René dC

(die liever reageert op inhoudelijke vragen/discussiepunten i.p.v. ze de kop in te drukken, waar zijn de tijden gebleven dat we hier zelfs met Fred Vos hele discussies konden voeren over ... en ,,,  ?  :-\  ;))


brwfan

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 203
Reactie #32 Gepost op: 5 april 2010, 10:21:05
wie weet wat er op de sommelsdijk aan de hand was of was dat een verzamelplaats voor alle hulpdiensten ??
Ik leer steeds meer op dit forum


Ba(a)s

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,055
Reactie #33 Gepost op: 5 april 2010, 10:24:49

Dat ooit een keer een 'onhandige' OvD-B eens Grip 0 heeft geroepen, is dus niet de standaard werkwijze...


Ik heb het ook over situaties die zijn voorgekomen, niet over de standaard werkwijze.
You flyin' with me? You better wear your seatbelt..


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #34 Gepost op: 5 april 2010, 10:32:57
wie weet wat er op de sommelsdijk aan de hand was of was dat een verzamelplaats voor alle hulpdiensten ??

En wat zouden die hulpdiensten daar moeten doen dan? Allemaal op een fiets gaan zitten en trappen tot de lichten weer aan gaan? ;)

Dat er Dordrecht staat, betekent niet per definitie dat er stroomstoring is in Dordrecht. Als er in een groter gebied een stroomstoring is dan moet er om een melding aan te maken altijd een specifieke lokatie worden opgegeven, dat kan een brandweerkazerne zijn, of in dit geval, de meldkamer.

Rijnmond doet dat heel leuk. Zij hebben voor elke gemeente een fictieve straat aangemaakt speciaal voor dit soort incidenten die niet aan 1 specifieke lokatie gerelateerd zijn. In dit geval dus de Sommelsdijkstraat in Sommelsdijk.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #35 Gepost op: 6 april 2010, 19:41:05
http://www.telegraaf.nl/binnenland/6470495/__Stroomstoring_Goeree-Overflakkee__.html?sn=binnenland,buitenland

di 06 apr 2010, 19:22
Opnieuw stroomstoring Goeree-Overflakkee

GOEDEREEDE -  In de gemeente Goedereede op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland zitten duizend huishoudens sinds dinsdagavond tien voor half zeven zonder stroom.

Dat meldt de politie. De storing is volgens een woordvoerder van netbeheerder Stedin waarschijnlijk ontstaan door een brand in een verdeelstation in Stellendam. Stedin verwacht de storing binnen twee uur op te lossen.

In de nacht van maandag op dinsdag werd Goeree-Overflakkee ook al getroffen door een stroomstoring, waardoor ongeveer duizend aansluitingen in en om de dorpen Middelharnis, Ooltgensplaat en Stad aan 't Haringvliet zonder elektriciteit zaten. Deze storing, die ongeveer vier uur duurde, werd veroorzaakt door een kapotte kabel. Beide incidenten hebben volgens de woordvoerder van Stedin niets met elkaar te maken.

Zaterdag zaten 45.000 huishoudens op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard een paar uur zonder stroom. Die stroomstoring was vermoedelijk te wijten aan blikseminslag.


Timmos

  • Persfotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,326
    • Tim-Koster.nl
Reactie #36 Gepost op: 6 april 2010, 19:45:09
Woow  :o daar waren ze snel bij  (de telegraaf) Jammer voor de mensen die nu WEER zonder stroom zitten.

Dat meldt de politie.

 ::)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #37 Gepost op: 6 april 2010, 19:48:50
Hoe laat was dat brandje? :)


rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #38 Gepost op: 6 april 2010, 22:41:52
Deel Goeree-Overflakkee weer in het donker
Uitgegeven: 6 april 2010 19:16
Laatst gewijzigd: 6 april 2010 22:08

GOEDEREEDE - In de gemeente Goedereede op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland hebben duizend huishoudens dinsdagavond enige uren zonder stroom gezeten. Het was de derde keer in vier dagen tijd dat het Zuid-Hollandse eiland door een stroomstoring werd getroffen.
 Het jongste incident ontstond even voor half zeven dinsdagavond en trof duizend huishoudens in Goedereede. De storing was rond half tien nagenoeg verholpen.

Volgens een woordvoerder van netbeheerder Stedin kan de blikseminslag die zaterdagmiddag de eerste stroomonderbreking veroorzaakte, ook met de twee daaropvolgende te maken hebben.

''Dat wordt onderzocht",' aldus de zegsman. De storing dinsdag ontstond volgens hem waarschijnlijk door een brand in een verdeelstation in Stellendam.


Kabel

In de nacht van maandag op dinsdag zat een deel van Goeree-Overflakkee door een kapotte kabel zonder elektriciteit. Het ging om zo'n duizend aansluitingen in en om de dorpen Middelharnis, Ooltgensplaat en Stad aan 't Haringvliet. Deze storing, die ongeveer vier uur duurde, werd veroorzaakt door een kapotte kabel.

Zaterdag werd door de blikseminslag een veel grotere regio getroffen en zaten 45.000 huishoudens op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard een paar uur zonder stroom.

© ANP


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #39 Gepost op: 5 november 2010, 18:42:26
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20092010-2600.html

Vragen van het lid Spies (CDA) aan de minister van Economische Zaken over stroomstoringen op Goeree-Overflakkee (ingezonden 12 april 2010).
Antwoord van minister Van der Hoeven (Economische Zaken) (ontvangen 8 juni 2010) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009–2010, nr. 2383.


Vraag 1

Kent u het bericht «Stroomstoringen teisteren Goeree-Overflakkee»?1

Antwoord 1

Ja.


Vraag 2

Is het waar dat huishoudens op Goeree-Overflakkee gemiddeld één keer per week met een stroomstoring worden geconfronteerd?

Antwoord 2

Het is niet zo dat een willekeurig huishouden op Goeree-Overflakkee wekelijks met een stroomstoring te maken heeft. In totaal zijn er op het netwerk op Goeree-Overflakkee ongeveer 19.000 klanten aangesloten.

Stedin heeft aangegeven dat Goeree-Overflakkee in 2009 86 keer last heeft gehad van een laagspanningstoring. In totaal hebben 319 klanten in 2009 tijdelijk zonder stroom gezeten als gevolg van deze laagspanningsstoringen. Naast de laagspanningsstoringen zijn er in 2009 door Stedin ook 13 middenspanningsstoringen geregistreerd waarbij de stroomvoorziening op een gedeelte van Goeree-Overflakkee werd onderbroken. In totaal hebben in 2009 4752 klanten een onderbreking van de stroomvoorziening als gevolg van een middenspanningsstoring ervaren.


Vraag 3 en 4

Hoe verhoudt dit aantal storingen zich tot het gemiddelde in Nederland en datgene dat naar uw idee wenselijk dan wel toelaatbaar is?

Is het waar, zoals het artikel de indruk wekt, dat hier sprake is van een zeer kwetsbaar netwerk met veel achterstallig onderhoud en mogelijk veel en langdurige schade voor de klanten, zeker nu de geplande herstellingsinvesteringen pas in 2014 zijn afgerond? Vindt u dit acceptabel?

Antwoord 3 en 4

In totaal zaten er door laag- en middenspanningsstoringen gedurende het jaar 1.856.026 klanten tijdelijk zonder stroom. Om een vergelijking met Goeree-Overflakkee te kunnen maken is het gebruikelijk om te kijken naar het gemiddeld aantal storingsminuten. Dit is het aantal minuten dat een klant gemiddeld te maken heeft met een onderbreking van de stroomlevering. Stedin heeft aangegeven dat op Goeree-Overflakkee het aantal storingsminuten in 2009 op 83 lag. Dit is hoog in relatie tot het landelijk gemiddelde van 25 minuten in 2009.

Stedin heeft aangegeven dat er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Om het netwerk op Goeree-Overflakkee robuuster te maken, voert Stedin momenteel een investeringsprogramma uit.

Het netwerk op Goeree-Overflakkee is kwetsbaar voor storingen als gevolg van relatief dunne kabels en veel enkelvoudige routes binnen de regionale stroomvoorziening. Hierdoor zijn kabels gevoelig voor schade en zijn omleidingen bij schade of storingen niet even vaak mogelijk als in andere delen van Nederland.

Ik vind de kwaliteit van Nederlandse netten belangrijk. De beschikbaarheid en kwaliteit van de netten is wettelijk geborgd middels artikel 21 van de Elektriciteitswet 1998. In dit artikel staat dat een netbeheerder moet beschikken over een doeltreffend systeem voor de beheersing van de kwaliteit van zijn transportdienst en over voldoende capaciteit voor het transport van elektriciteit om te voorzien in de totale behoefte. Netbeheerders zijn volgens dit artikel ook verplicht om tweejaarlijks zogenaamde kwaliteits- en capaciteitsdocumenten (KCD’s) op te stellen. Met deze KCD’s moeten netbeheerders aantonen dat ze over voldoende capaciteit beschikken om gas en elektriciteit te verplaatsen van de bron, de producent, naar een bedrijf of huishouden. Verder moeten de netbeheerders de procedures op orde hebben om de kwaliteit van het net te waarborgen. Binnen dit wettelijke kader is het de verantwoordelijkheid van de netbeheerder om zijn net zo efficiënt en effectief mogelijk te beheren. De NMa ziet toe op naleving van deze wettelijke eisen en beoordeelt de KCD’s.

In het kader van dit toezicht heeft de NMa aan Stedin een bindende aanwijzing opgelegd in december 2009, omdat Stedin niet beschikt over een bedrijfsmiddelenregister dat een beschrijving bevat van alle leidingen van het net, aangeduid naar locatie, aard, type en overige relevante gegevens. Stedin heeft inmiddels aan het eerste deel van deze aanwijzing voldaan door het opstellen van een plan van aanpak om te komen tot een volledig bedrijfsmiddelenregister.


Vraag 5

Worden bij het uitvoeren van het investeringsprogramma de meest kwetsbare en storingsgevoelige punten het eerst aangepakt en is daarbij de potentiële schade bij de klanten een criterium?

Antwoord 5

Stedin heeft aangegeven dat de meest kwetsbare en storingsgevoelige punten met prioriteit worden aangepakt. Hierbij is de impact van storingen (de hoeveelheid getroffen klanten) een belangrijk criterium.


Vraag 6

Deelt u de mening dat de klanten de mogelijkheid moeten hebben om schade, veroorzaakt door de storingen, door Stedin vergoed te krijgen en aanspraak moeten kunnen maken op (een tegemoetkoming in) investeringen in noodaggregaten?

Antwoord 6

De condities waaronder klanten in geval van stroomstoringen een vergoeding kunnen krijgen van de netbeheerder, zijn vastgesteld in de algemene voorwaarden. In de Netcode is een wettelijk vastgelegde compensatieregeling opgenomen, die stelt dat klanten bij een stroomonderbreking van 4 uur of meer recht hebben op een vast bedrag ter compensatie. Deze compensatieregeling is ook opgenomen in de algemene voorwaarden van Stedin. De algemene voorwaarden voor kleinverbruikers zijn tot stand gekomen in een door de SER begeleid overleg tussen Netbeheer Nederland en de Consumentenbond. In dit proces heeft de NMa ook geadviseerd. De voorwaarden hebben in dat verband dus de toets der kritiek doorstaan.

Een specifieke tegemoetkoming in investeringen in noodaggregaten valt niet onder deze algemene voorwaarden en acht ik niet noodzakelijk.


Vraag 7

Bent u bereid de directie en aandeelhouders van Stedin om opheldering te vragen en hen aan te sporen het investeringsprogramma versneld uit te voeren?

Antwoord 7

Zowel Stedin als de aandeelhouders zijn gebaat bij een zo spoedig mogelijke daling van het aantal storingsminuten. Deze werken namelijk via de q-factor berekeningen door in de regulering van de te hanteren tarieven. Desalniettemin zal ik in mijn contacten met Stedin zeker niet nalaten te benadrukken dat ik een snelle realisatie van een degelijk netwerk met een minimale storingsfrequentie van het hoogste belang vind.


Vraag 8

Voldoet Stedin aan het zogenaamde N-1 principe, het betrouwbaarheidcriterium voor energienetwerken?

Antwoord 8

Ja, Stedin voldoet aan het N-1 principe op het hoogspanningsnet zoals dit in de Regeling inzake tariefstructuren en voorwaarden elektriciteit en in de Netcode is vastgelegd. Verder heeft Stedin aangegeven dat een groot deel van haar middenspanningsnetwerk, zonder dat hiertoe een wettelijke verplichting geldt, ook N-1 veilig is uitgevoerd. In dunbevolkte gebieden, zoals Goeree-Overflakkee, is dit echter niet het geval.