Gisteren was ik aanwezig van het Burgetnet panel van de Provincie Groningen. De project leider van het Burgernet voor de noordelijke 3P (Chava Cohen) melde dat Politie Nederland de opdracht heeft gekregen om één alertering (hoop dat het de juiste woord is) voor geheel Nederland te maken.
Dit omdat er een wildgroei is aan 'diensten' maar ook de verschil daarin.
Je kan dit geheel onder de participatie tussen burgers en Politie noemen.
Zo zijn er plannen om AED Alert samen te laten gaan met Burgernet.
Groningen is als enige in Nederland met een Burgernet Panel. Hierin worden o.a. gesproken hoe meer mensen te intresseren maar ook uitbreiding van Burgernet.
Zo was er een burgernet alert uitgezonden over een zedenzaak, er was voorheen besproken dat er geen alert uit ging voor zedenzaken.
Er was een poging van aanrading van eenmeisje van 16. Een centralist heeft toen de 'stoute' schoenen aangetroken en toch een alert uitgezonden.
Gevolg was wel dat de volgende dag 50 nieuwe aanmeldingen waren, de andere kant was o.a. het OM die toch is had van 'dit hadden nog niet begesproken'
Maar de vraagstuk was, moeten we Burgernet inzetten voor zedenzaken. Daarin was toch wat verdeling al was de meerderheid wel van mening dat je dit er wel voor moet gebruiken maar dat je informatie die in een alert zet minimaal moet zijn. Bij zeden zaken kan mensen vaak emotioneel reageren. Aan te raden was dan ook om te praten over een Ernstig Delict dan zeden zaak te noemen, zeker geen slachtoffer noemen.
Er was ook een vraagstuk of burgernet ook voor preventie kan worden ingezet, iedereen was er over eens dat je sms of bellen hiervoor niet moet gebruiken maar dat de email daar een beter geschikte medium voor is. Als preventie kan je denken tijdens vakantie van bladjes in het slot, inbraakgolf, vernielingen ect.
Over 5 weken opent de noordelijke meldkamer zijn deuren en vanaf dat moment worden de burgernet alerts ook via twitter verspreid.
Drenthe is als laatste provincie begonnen met Burgennet.
Het leuke was dat de project leider een totaal andere beeld kreeg, omdat ze eigenlijk vanuit haar eigen beeldvorming (die gevormd wordt door haar eigen werk) keek.
Ook werdt de financiele kant toegelicht, op dat vlak valt zeker nog wat winst te halen.
De telefoonkosten voor een alert zijn voor kosten van de politie, kosten voor een alert is zo 7 cent per ontvangende persoon. Wat ik toch erg duur vindt, gezien de hoeveelheid verzonden berichten.
Een alert aan 10.000 personen (b.v. alle deelnemers van Stad Groningen) kost een kleine 1200 Euro.
Kosten voor de gemeente is voor het eerste jaar 40 cent per inwoner en het volgende jaar 20 cent per inwoner.
Intressante ontwikkelingen.
Ik geloof in de kracht van burgernet en het is ook al bewezen dat het werkt.
Vooral kinderen die vermist zijn worden vaak door een tip van een BN'er weergevonden, zelfs een overvaller is door een tip van een BN'er gepakt.