Naast kritische burger ben ik ook sinds 17 maart 2005 BHV'er. En onze opleiding is uitzonderlijk goed, beter dan ik voor ons bedrijf nodig acht. Iets met een werkgever die, bijzonder genoeg, goed belangrijker vind dan geld. Onder andere realistisch oefenen met lotussen. Ik heb ook een EHBO diploma vanuit deze opleiding. Daardoor weet ik dus zeker dat niet iedere EHBO'er, AED alerter (Doen we ook aan mee) niet geleerd heeft met twee man te reanimeren. Alleen en met twee man is standaard onderdeel van onze opleiding en herhalen we jaarlijks. Ook moeilijke posities doen we.
Ik wacht trouwens nog een reactie op mijn vraag: Hoe wil jij het dan anders organiseren? Ik vind namelijk als kritisch burger dat we het niet van de ambulance professionals kunnen verwachten overal op tijd te komen en dat het elkaar helpen grote voordelen en enkele nadelen heeft.
Ik had dat antwoord al vaker gegeven in diverse topics over burgerhulpverleners omdat ik wel meer bezwaren heb tegen dit systeem.
Ik vind als kritische burger namelijk niet dat het burgers mag overkomen dat ze 112 bellen vanwege een noodsituatie en ze daardoor mogelijk een stel debielen over de vloer krijgen waarvan niemand weet of ze kunnen reanimeren, of ze zich houden aan een afgeleid medisch beroepsgeheim, of ze een strafrechtelijk verleden hebben, of ze een maand eerder nog opgenomen waren in een TBS kliniek, enz., enz.
Het is een goedkoop systeem waarbij de RAV's via een stichting wetgeving omzeilen. Als ze de burgerhulpverleners rechtstreeks in dienst zouden nemen zoals bijvoorbeeld de brandweer wel doet met vrijwilligers zijn ze verantwoordelijk voor de opleiding, training en nazorg van deze nobele burgers die zich inzetten voor de goede zaak. Echter valt deze groep vrijwilligers automatisch onder het toezicht van bijvoorbeeld de IGZ.
RAV's hebben een stichting opgericht waar HartslagNU onder valt, inclusief alle burgerhulpverleners. De RAV's maken er dankbaar gebruik van, alles wat de burgers uitvreten is nooit de verantwoording van de RAV of de meldkamer maar de burgerhulpverleners zijn zelf aansprakelijk. De kosten van onderhoud van de AED of vervanging van gebruikte elektrodes komen ook niet voor rekening van de RAV maar mag de burger zelf betalen.
De training en opleiding laat men ook over aan andere (private) aanbieders. Er bestaat helemaal niets aangaande eisen waaraan een AED certificaat of reanimatiediploma moet voldoen. Er zijn zelfs aanbieders waarbij je voor 100 euro je AED certifcaat via internet kan halen.
Jij mag er trots op zijn, ik vind het een walgelijke uitwas van de marktwerking in de zorg.