Weet iemand of er ook al daadwerkelijk mensen gaan opkomen in Hollands Midden? Ik ben zelf First Responder Brandweer en weten nog nergens van af. Zou wel handig zijn als wij van dit soort dingen op de hoogte zijn.
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4270884/2016/03/26/Vrijwilliger-gaat-ook-helpen-met-reanimeren.dhtmlOok in de regio's Alphen en Gouda rukken vrijwilligers vanaf donderdag standaard uit om te helpen reanimeren. De ambulancedienst wil meer vrijwilligers en altijd bereikbare defibrillators.
Op 31 maart lanceert de regionale ambulancedienst (RAV Hollands Midden) de burgerhulpverlening, bevestigt woordvoerder Johan van Rhijn. Bij hartstilstanden stuurt de meldkamer voortaan een sms naar gediplomeerde vrijwilligers binnen 500 meter van de plek des onheils. De bedoeling is dat er minimaal zes reageren. Zij moeten de dichtstbijzijnde defibrillator (AED) ophalen of ter plekke hartmassage toepassen, totdat de ambulance er is.
Deze heeft een aanrijtijd van maximaal 15 minuten en zelfs die wordt niet altijd gehaald. Om ernstige fysieke of geestelijke schade te voorkomen moet een reanimatie binnen zes minuten starten. "Daarna neemt de overlevingskans elke minuut met 10 procent af,'' aldus Van Rhijn. De campagne heet niet voor niets 'Helpt u ons de eerste zes minuten?' Er hebben zich al 2300 vrijwilligers gemeld. RAV Hollands Midden wil er eind dit jaar 7600 hebben: 1 procent van de inwoners in het gebied.
Met de achttien gemeenten in die regio inventariseert RAV hoeveel AED's er zijn en of deze wel altijd te pakken zijn. Van Rhijn: "Aan een AED achter de gesloten deur van een sportkantine of supermarkt heb je niets.'' Aanbieder van het alarmeringssysteem Hartveilig Wonen heeft AED-kasten met een code om ze op gemakkelijk bereikbare plekken altijd te kunnen openen. Overdag heeft RAV twintig ambulances rijden en 's avonds en 's nachts tien, aldus Van Rhijn. "Hulp is dus welkom.''
Getraind
De dorpsraad in Woerdense Verlaat is er klaar voor. "We hebben 32 mensen getraind. De ambulance is hier vaak te laat en we willen niet aan de zijlijn staan als er iets gebeurt,'' zegt EHBO'er en dorpsraadlid Cor Kentrop.
Hij gaat meedoen als vrijwilliger, net als raadslid Dico Bac uit Zuidplas (foto). De tuinder uit Moerkapelle drong vorig jaar al aan op invoering van een burgerhulpsysteem. "Het heeft lang geduurd, maar ik ben blij dat we het nu krijgen. We gaan nu ook in kaart brengen hoeveel AED's er zijn in Zuidplas en of deze altijd bereikbaar zijn.''