Dat lijkt mij als buitenstaander(geen RN ervaring) een vreemde vergelijking: de RN strandwachten worden toch betaald door de gemeente inclusief materiaal?
Dat zal dus ook zo zijn als ze onder de vlag van de KNRM werken maar materiaal etc door diezelfde gemeente wordt betaald?
Of zit ik er nu helemaal naast?
Dit is het grote probleem waarover in 'Binnenlands Bestuur' (vakblad voor wethouders, burgemeesters etc.) een heel artikel heeft gestaan van Paul de Winter (voorzitter RN en zelf oud-burgemeester): iedere reddingsbrigade heeft een eigen lokale regeling die vaak al tientallen jaren oud is, waardoor het lastig is om dit gelijk te trekken. De meeste gemeenten vinden het ook wel prima zo, omdat ze vaak voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
Daarom zet RN ook zo in op de Veiligheidsregio's: die worden nieuw gevormd, met nieuwe budgetten en dus een mogelijkheid voor nieuwe overeenkomsten. De inzet van RN met de RVR is dat de Reddingsbrigades bepaalde kwaliteitsnormen gaan hanteren, waarbij er aan ieder kwaliteitsniveau een minimaal prijskaartje komt te hangen. Als een gemeente kiest voor kwaliteit, bijvoorbeeld omdat Duitse toeristen daar om vragen, dan kost dat een X bedrag. Door hier landelijk als Reddingsbrigades afspraken over te maken, voorkom je ook dat brigades met elkaar gaan concurreren om de prijs.
Het grote voordeel dat de KNRM aan gemeenten kan bieden is het grote eigen vermogen: de KNRM bekostigt zelf al haar materiaal en berekent een kostprijs per jaar door voor de geboden diensten. Aanschaf door de gemeente, zoals dit vaak voor reddingsbrigades gebeurt, is voor een gemeente heel ongunstig: een gemeente schrijft niet af, kan geen materialen verzekeren én heeft jaarlijks wisselende uitgaven in plaats van een vaste prijs…
Dat RN structureel in gebreke is gebleven, ben ik niet met je eens: de reddingsbrigades bieden al jarenlang op veel plaatsen veiligheid aan zwemmers, baders, strandbezoekers, recreanten, feestgangers en weet ik veel wie nog meer. Dat ze niet overal de stap naar professionalisering heeft kunnen maken waar gemeenten om vragen, hebben ze deels aan zichzelf te danken: er missen landelijke normen, er was een gebrekkige opleiding, er was geen eenduidige beeld van de organisatie etc. Maar zoals RN ook aangeeft in haar Meerjarenbeleidsplan: heel veel zaken die nog ontwikkeld moeten worden, kosten veel tijd en geld. De pilot RVR kostte 1 miljoen euro! Dit is geld wat RN niet heeft, dus als gemeenten kwaliteitsverbetering willen zullen ze ook 1) moeten lappen om dit mogelijk te maken en 2) moeten lappen om dat structureel vast te houden.
En zoals gezegd: hier heeft KNRM een streepje voor, omdat zij zelf die investering kunnen doen. Ik vermoed alleen dat zij dit in de toekomst ook willen terugverdienen en dat de gemeenten die nu voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, straks de hoofdprijs krijgen: een steeds oplopende rekening van de KNRM..
(en dan zijn we weer terug, daar waar het om draait: GELD!)