Europese Unie
'Schade aswolk groter dan impact aanslagen 11 september'
maandag 19 april 2010 10:49 - Bron : Elsevier
De internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA uit scherpe kritiek op Europese regeringen die vasthouden aan het vliegverbod. Volgens IATA is er 'geen overleg, geen risicoschatting, geen coördinatie en geen leiding'.
De IATA uit kritiek op EU-regeringen die vasthouden aan het vliegverbod
Dat zei IATA-directeur Giovanni Bisignani maandag in Parijs.
Onbegrijpelijk
Bisignani vindt het onbegrijpelijk dat de EU-ministers van Verkeer er vijf dagen voor uittrekken om een telefoonconferentie te organiseren. Dit gaat vanmiddag pas gebeuren. 'Deze crisis kost luchtvaartmaatschappijen dagelijks 150 miljoen euro aan inkomsten,' aldus Bisignani, die denkt dat zijn schatting aan de voorzichtige kant is.
De baas van de IATA denkt zelfs dat de economische schade die de IJslandse vulkaan teweegbrengt, groter is dan de impact van de aanslagen van 11 september 2001 in New York.
Luchtverkeersleiders
Bisignani verwijt Europese regeringen dat ze geen verantwoordelijkheid hebben genomen om duidelijke beslissingen te maken op basis van feiten. 'Het zijn de luchtverkeersleiders geweest, die aankondigden om hun diensten niet meer aan te bieden,' zegt de voorzitter van de brancheorganisatie. 'En deze besluiten zijn genomen zonder voldoende overleg met de luchtvaartmaatschappijen.'
Verscheidene Europese maatschappijen hebben de afgelopen dagen succesvol testvluchten uitgevoerd. Bisignani vraagt zich daarom af waarom het vliegverbod gehandhaafd moet blijven. 'We hebben in vele delen van de wereld vulkanische activiteit gezien, maar dit heeft zelden geleid tot de sluiting van het luchtruim op deze schaal.'
De voorzitter doet een dringende oproep om het luchtruim stap voor stap op een veilige manier open te stellen.
Te streng
Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) uitte zondag eveneens kritiek op het Europese beleid. Eurlings vindt dat Europa zich te streng heeft opgesteld en verwijst naar luchtvaartautoriteiten in Amerika, die bij een aswolk doorgaans niet kiezen voor een algehele sluiting van het luchtruim.
Ook KLM-topman Peter Hartman pleit voor het openen van het luchtruim. KLM vloog zondagavond met twee vrachtvliegtuigen naar Azië. Vandaag gaat er een vliegtuig naar Parijs.
Maandag 14.00 uur
De Inspectie van Verkeer en Waterstaat maakte vanochtend bekend dat het Nederlandse luchtruim in ieder geval tot maandag 14.00 uur gesloten blijft.
De lucht boven Nederland zou nog niet veilig zijn voor vliegtuigen, omdat de wolk met vulkaanas uit IJsland nog steeds boven het Europese vasteland hangt. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden.
Europa
In grote delen van Europa is nog steeds geen vliegverkeer mogelijk. In een groot deel van Frankrijk, Noord-Italië en Groot-Brittannië mogen zeker tot morgenochtend geen vliegtuigen vliegen.
In Oostenrijk, Tsjechië en een groot deel van Zweden zijn de luchthavens weer open. In Polen en Denemarken is opstijgen en landen niet toegestaan, maar vliegtuigen mogen er wel overheen vliegen vanaf een bepaalde hoogte. Het luchtruim van België en Duitsland blijft tot zeker 20.00 vanavond dicht.
Door Johannes Baas