KNRM en Reddingsbrigades

Auteur Topic: KNRM en Reddingsbrigades  (gelezen 17340 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #40 Gepost op: 21 november 2010, 20:33:20
(Kustwacht doet SAR op zee en Burgemeester/Veiligheidsregio gaat over gemeentelijke kustwateren). Je hoeft er dus geen wet voor aan te passen, maar alleen goede afspraken te maken over waar de grenzen liggen. En die grenzen kunnen fysiek zijn (afstand van de kustlijn) of bijvoorbeeld bepaald door waar de melding binnen komt (melding KWC = SAR, melding GMK= Veiligheidsregio). Je moet dan wel ook afspreken dat als de actie eenmaal is opgestart, het gezag blijft waar het is. Dus discussie alleen achteraf voeren.

Verbeter me als ik het mis heb, maar de Waddenzee, IJsselmeer, Randmeren en Zeeuwse delta zijn volgens mij zowel gemeentelijk ingedeeld water (dus burgemeester), maar ook SAR werkgebied (dus directeur KuWa).

Wie is er dan verantwoordelijk voor welk deel van de hulpverlening en dus leidend bij een incident?
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Highlander

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 172
Reactie #41 Gepost op: 21 november 2010, 21:45:30
Verbeter me als ik het mis heb, maar de Waddenzee, IJsselmeer, Randmeren en Zeeuwse delta zijn volgens mij zowel gemeentelijk ingedeeld water (dus burgemeester), maar ook SAR werkgebied (dus directeur KuWa).

Wie is er dan verantwoordelijk voor welk deel van de hulpverlening en dus leidend bij een incident?
In de div. convenanten en de SAMIJ-regeling is afgesproken dat voor SAR de Kustwacht verantwoordelijk is. Voor al het andere is naar ik aanneem de Gemeente verantwoordelijk.


SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Reactie #42 Gepost op: 12 april 2011, 07:27:06
In de div. convenanten en de SAMIJ-regeling is afgesproken dat voor SAR de Kustwacht verantwoordelijk is. Voor al het andere is naar ik aanneem de Gemeente verantwoordelijk.

Correct, zij het dat de overige hulpverlening (dus niet SAR) nu door de veiligheidsregio's wordt uitgevoerd.

Beide kunnen zowel eenheden van de KNRM als de reddingsbrigades inzetten voor de diverse taken. De Kustwacht zal dat primair doen voor SAR, de veiligheidsregio's voor eerste hulp en vervoer/ondersteuning van de eigen eenheden zoals ambulancebemanningen en/of brandweerploegen.

Persoonlijk zie ik daarin dat de eenheden van de KNRM en de reddingsbrigades complementair zijn aan elkaar; de lichtere vaartuigen van de reddingsbrigades zijn uitstekend geschikt voor snelle inzet dichter aan de kust en op de binnenwateren, terwijl de grotere vaartuigen van de KNRM verder op zee en vervoer meerdere personen ingezet kunnen worden.
Hetzelfde geldt ook zo'n beetje voor de voertuigen; de lichtere terreinvoertuigen (Toyota LandCruisers e.d.) zijn snel en geschikt voor gewondenvervoer van één persoon, de zwaardere Unimog's van de KNRM kunnen meerere personen vervoeren.


Highlander

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 172
Reactie #43 Gepost op: 12 april 2011, 11:14:33
Correct, zij het dat de overige hulpverlening (dus niet SAR) nu door de veiligheidsregio's wordt uitgevoerd.

Beide kunnen zowel eenheden van de KNRM als de reddingsbrigades inzetten voor de diverse taken. De Kustwacht zal dat primair doen voor SAR, de veiligheidsregio's voor eerste hulp en vervoer/ondersteuning van de eigen eenheden zoals ambulancebemanningen en/of brandweerploegen
....
...Knip>
....

Correct, maar een kleine aanvulling is wel op zijn plaats.
De KNRM en de KNRM-gelieerden zullen alleen voor niet-SAR worden ingezet, als de Kustwacht daar geen bezwaar tegen heeft.
Voor niet-SAR is dus altijd overleg met de Kustwacht noodzakelijk, omdat men op de wal niet altijd goed kan beoordelen of de KNRM-eenheden ergens anders voor SAR (hun primaire taak) moeten worden ingezet.


spades

  • Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 157
Reactie #44 Gepost op: 13 april 2011, 13:18:37
Citaat
Vooralsnog is strandbewaking op Terschelling alleen haalbaar met betaalde vakantiekrachten. Maar we zouden niets liever zien dan een grote groep vrijwilligers, die hier de schouders onder zet, zoals bij reddingsbrigades. We hopen van harte dat reddingsbrigades een kans zien om op Terschelling reddingsbrigadeleden ervaring te laten opdoen met strandbewakingswerk.

Kees, ik snap dat dit gewenst is. Maar ook bij brigades in de noordkop krijgen de strandwachten betaald. Ik denk ook niet dat het te realiseren is om dit zonder vergoeding te doen. Reddingsbrigades kampen hier en daar met tekort aan animo aan vrijwilligers, zo ook in Terschelling (toch?). Echter zou ik ook niet mijn hele vakantie onbetaald op een strand willen staan. Ik heb ook mijn hobby's naast de reddingsbrigade.

Daarnaast lijkt me een logisch gevolg van betaalde krachten van een relatief constante groep die zo beter op elkaar ingewerkt zal zijn. Dit in tegenstelling tot een groep vrijwilligers die zo nu en dan bedenkt: "Hmm deze week ga ik maar is wat anders doen." Zo voorkom je praktijken waarbij ineens maar twee mensen een heel stuk kust moeten bewaken, dit is ook wel eens voorgekomen in Schoorl heb ik begrepen.
Daarnaast, ik heb betere banen aangeboden gekregen dan bewaken op het strand wat loon betreft, maar ik ben blij dat ik er een zakcentje bij heb.

Ik denk dat het hebben van een constante bewaking zonder vergoeding onmogelijk is. Hoewel monster het tegendeel laat zien, echter is monster een van de weinigen (zover ik weet).

Back on topic.

Ik denk zeker dat er verbetering mogelijk is wat betreft de samenwerking tussen KNRM en KNBRD. Misschien zou er op dat gebied gekeken moeten worden naar de bestuursstructuur van de RNLI en NSRI. Deze laten zien dat KNRM - en KNBRD werk prima samen gaan.


joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Reactie #45 Gepost op: 14 april 2011, 12:31:45
Op de beleidsvoorbereidende vergadering van RN enkele weken geleden heeft de voorzitter (Paul de Winter) zich zeer duidelijk uitgelaten over de relatie tussen Reddingsbrigades en KNRM. Voor dat we weer gezeik krijgen wel even de volgende WAARSCHUWING:
dit is mijn interpretatie van zijn betoog op een interne bijeenkomst van RN, dus ook volledig benaderd met RN-oogkleppen op
Er kunnen absoluut geen rechten aan ontleend worden ;)

Reddingsbrigades en KNRM
Het bestuur van RN verwacht dat er op de lange termijn in Nederland maar plek is voor 1 reddingsorganisatie. Vanwege de duidelijkheid naar het publiek, maar vooral naar overheid en andere opdrachtgevers. Zij durft absoluut geen voorspelling te doen over de vorm en hoe daar te komen. Samenwerking, fusie, overname of zelfs een derde (commerciele) partij of misschien wel de Brandweer die het gaat doen!?

Jarenlang heeft RN zich ingezet voor een samenwerking met KNRM, omdat dit logische leek, maar ook omdat de overheid hierom vroeg. En: waar 2 honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen... In het praktijkwerk ging dit goed tot zeer goed en zelfs de 'bedrijven' (oa werkplaats) kunnen het prima met elkaar vinden. Bestuurlijk is het echter een ander verhaal: een moeilijke relatie met veel negatieve acties over en weer. Om tot enige vorm van samenwerking te komen dient men het eens te zijn over belangrijke zaken als: doel, financiering, organisatievorm, randvoorwaarden, communicatie etc. In de praktijk sluit ons werk goed aan op elkaar, bestuurlijk lijkt het mijlenver uiteen te liggen. Door RN is de afgelopen jaren wel een aantal keren een beweging gemaakt richting KNRM, maar andersom leek dit niet mogelijk (volgens RN).

Het bestuur van RN heeft voorlopig besloten om hier geen energie meer in te steken: er ligt een nieuw meerjarenplan waarin ze uitgaan van hun eigen filosofie en eigen kracht. De deur staat altijd op een kier voor de KNRM, maar de komende jaren vaart RN volledig haar eigen koers, daarin gesterkt door de zelfstandige brigades en bijvoorbeeld Ministerie van Veiligheid en Justitie. Er zal voorlopig geen bestuurlijke beweging richting KNRM worden gemaakt, zolang zij niet eerst bewegen. Hiermee wil men ook een einde maken aan het Calimero-effect: RN is op veel punten gewoon de grootste (leden, vrijwilligers, materiaal, verzorgingsgebieden, aantal manuren) en gaat zich ook zo laten gelden. Daarnaast is RN als hulpdienst door het Rijk erkend met striping, blauw-blauw en C2000 en dat wil men ook meer gaan uitdragen. Vooral uitgaan van eigen kracht dus, en (bestuurlijk) de KNRM net zo gaan behandelen als zij altijd met RN hebben gedaan...

noot:
Voorlopig hoeven we dus nog geen nieuwe naam te verzinnen ;)

 98uiye 98uiye 98uiye
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch