Grote brand Catshuis - Den Haag 15-05-2004

Auteur Topic: Grote brand Catshuis - Den Haag 15-05-2004  (gelezen 19125 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #20 Gepost op: 15 januari 2009, 17:19:01
Onderzoek brand Catshuis in voorjaar klaar

www.depers.nl

Gepubliceerd: vandaag 17:02
Update: vandaag 17:09

Het onderzoek van de rijksrecherche naar de brand in het Catshuis in 2004 is naar verwachting dit voorjaar klaar. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer geschreven.

Het kabinet had de rijksrecherche begin vorig jaar gevraagd alsnog onderzoek te doen naar de brand, waarbij een schilder om het leven kwam. Premier Jan Peter Balkenende hoopt dat daardoor een einde komt aan suggesties dat het kabinet de waarheid over de brand in de ambtswoning van de minister-president probeert te verdoezelen.

De brand ontstond destijds door gebruik van het verboden oplosmiddel thinner. Alleen het schildersbedrijf is vervolgd en in 2006 veroordeeld tot een boete van 15.000 euro. De rechter uitte toen het vermoeden dat ambtenaren moeten hebben geweten van het thinnergebruik. Het gerechtshof in Den Haag vond daar later onvoldoende bewijs voor.

De rijksrecherche doet onder meer onderzoek naar een schriftelijke verklaring van een voorzitter van FNV Bouw. Volgens hem bestaat er een document van de leiding van de Arbeidsinspectie aan ministeries over de reikwijdte van het onderzoek van deze dienst naar de brand. Daarin zou staan dat ambtenaren wisten dat er thinner zou worden gebruikt bij de renovatie van het Catshuis.

De SP, VVD, PvdA en D66 wilden van het kabinet weten of de verklaring bestaat of dat het document wellicht is vernietigd. Hirsch Ballin kan daar vanwege het onderzoek van de rijksrecherche inhoudelijk nog niet op ingaan.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #21 Gepost op: 26 april 2009, 16:40:21
http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/04_april/16/binnenland/0416_1330_catshuis_brand.xml

OM onderzoekt strafbare feiten Catshuiszaak

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of ambtenaren strafrechtelijk moeten worden vervolgd wegens de brand in het Catshuis, waarbij in 2004 een schilder omkwam.



OM onderzoekt strafbare feiten Catshuiszaak

Feitenonderzoek

Aanleiding voor de mogelijke vervolging van ambtenaren is het 'oriënterend feitenonderzoek' van de Rijksrecherche, dat in februari na een jaar van speuren werd afgerond en ingediend bij het Arrondissementsparket Rotterdam.

'Verwijtbaar gedrag'

In een Wob-procedure van RTL Nieuws bij het Arrondissementsparket Rotterdam wordt het vrijgeven van de Rijksrecherche-documenten nu geweigerd, omdat mogelijk sprake zou zijn van 'verwijtbaar gedrag' of strafbare handelingen van ambtenaren.

Belemmeren

Volgens Hoofdofficier van justitie Korvinus zou openbaarmaking de opsporing en vervolging van strafbare feiten kunnen belemmeren. "Het gaat hier om informatie die te zijner tijd mogelijk onderdeel zal vormen van een strafdossier […] Het openbaar maken van informatie zou betekenen dat de bevoegdheden van de rechter-commissaris en de bevoegdheden van de rechtbank op onaanvaardbare wijze zouden kunnen worden doorkruist. Daarnaast zou een eventuele vervolging door het Openbaar Ministerie daardoor kunnen worden gefrustreerd." Lees het document
http://nl.sitestat.com/rtl/rt-nl/s?clickout.rtl.actueel.rtlnieuws.files.&ns_type=clickout&ns_url=http://media.rtl.nl/media/actueel/rtlnieuws/2009/catshuis-doc1.pdf

Mee bezig

Onduidelijk is van welk verwijtbaar gedrag of van welke strafbare handelingen door ambtenaren sprake zou zijn. De Rotterdamse persofficier van justitie Ernst Pols wil niet inhoudelijk ingaan op de bevindingen van de Rijksrecherche. "We zijn er hard mee bezig."

Fatale brand

De Tweede Kamer heeft minister Hirsch Ballin (Justitie) recent meermalen gevraagd om de bevindingen van de Rijksrecherche, maar kreeg tot dusver nul op rekest. Ook de weduwe van de schilder die omkwam bij de fatale brand, is nog niet geïnformeerd over de bevindingen, zo laat haar advocaat Mr. Van der Biezen weten aan RTL Nieuws.nl

Thinner

Het kabinet besloot vorig jaar tot het instellen van een onderzoek, na een reeks publicaties en onthullingen van klokkenluiders en een oud-rechter, waaruit ernstige twijfels bleken over het strafrechtelijk onderzoek van de Arbeidsinspectie, waarbij alleen het schildersbedrijf werd vervolgd. Ambtenaren zouden hebben geweten dat bij de renovatie van het Catshuis het verboden middel thinner werd gebruikt – wat leidde tot de brand – maar die ambtenaren zouden uit de wind zijn gehouden.

Herinneren

In officiële schriftelijke verklaringen voor de rechtbank Amsterdam lieten de oud-bewindslieden De Geus en Van Hoof van Sociale Zaken eerder weten dat zij zich geen document kunnen herinneren van de Arbeidsinspectie over de reikwijdte van het strafrechtelijk onderzoek. Tegenover de Tweede Kamer heeft het kabinet eerder ook gezegd dat de bewindslieden 'dienaangaande' niet zijn geïnformeerd.
'Bijzondere gevallen'

Dat staat weer haaks op een recente verklaring van de voormalige directeur Uijlenbroek van de Arbeidsinspectie voor de rechtbank, die stelt dat hij de minister en staatssecretaris wel degelijk op de hoogte heeft gesteld, omdat dat gebruikelijk zou zijn bij 'bijzondere gevallen die de aandacht op politiek niveau kunnen trekken'. "Met de gebruikelijke werkwijze is de ambtelijke en politieke leiding geïnformeerd over ontwikkelingen betreffende de Catshuisbrand. Het gaat hierbij om meldingen in zogeheten ministersstafberichten." Lees het document http://nl.sitestat.com/rtl/rt-nl/s?clickout.rtl.actueel.rtlnieuws.files.&ns_type=clickout&ns_url=http://media.rtl.nl/media/actueel/rtlnieuws/2009/Uijlenbroek.pdf  Deze stukken, en andere interne documenten, zijn niet vrijgegeven aan de Tweede Kamer, ondanks eerdere verzoeken.

© RTL Nieuws.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #22 Gepost op: 12 mei 2009, 20:53:38
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3903149/__Kamer_eist_rapport_Catshuis_op__.html

di 12 mei 2009, 16:35 | lees voor
Kamer eist onderzoek brand Catshuis op

DEN HAAG -  Een meerderheid in de Tweede Kamer eist inzage in het onderzoeksrapport van de rijksrecherche naar de brand in het Catshuis in 2004. Op verzoek van de SP wil het parlement de kwestie nog deze week bespreken met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Het is vrijdag vijf jaar geleden dat de brand uitbrak in de ambtswoning van de premier en een schilder het leven kostte. „De onderste steen is nog steeds niet boven”, constateerde SP-Kamerlid Paul Ulenbelt dinsdag. Mede namens regeringspartij PvdA en oppositiepartijen VVD, D66, PVV en GroenLinks vroeg hij een debat aan over de weigering van Hirsch Ballin om het onderzoek van de rijksrecherche naar de Kamer te sturen.

Het kabinet had de rijksrecherche begin vorig jaar gevraagd alsnog onderzoek te doen naar de brand. Premier Jan Peter Balkenende hoopte dat daardoor een einde zou komen aan suggesties dat het kabinet de waarheid over de brand probeert te verdoezelen.

De brand ontstond destijds door gebruik van het verboden oplosmiddel thinner. Alleen het schildersbedrijf is vervolgd en in 2006 veroordeeld tot een boete van 15.000 euro. De rechter uitte toen het vermoeden dat ambtenaren moeten hebben geweten van het thinnergebruik. Het gerechtshof in Den Haag vond daar later onvoldoende bewijs voor.

„Er liggen nog tientallen onbeantwoorde vragen. Er begint nu steeds meer een klimaat te ontstaan van een doofpot. Als er niets te verdoezelen is, dan licht je de Kamer in”, stelde SP'er Ulenbelt.

Hirsch Ballin heeft de leden van de Kamercommissie voor Justitie deze week laten weten dat ze een rapport van het Openbaar Ministerie op basis van het onderzoek van de rijksrecherche zullen ontvangen, inclusief een reactie van het kabinet. De voorbereiding daarvan vergt echter nog enige tijd. De minister zal de informatie „zo snel mogelijk” verstrekken.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #23 Gepost op: 13 mei 2009, 22:07:52
Onderzoek brand Catshuis levert geen verdachte op

Gepubliceerd: 13 mei 2009 21:28 | Gewijzigd: 13 mei 2009 21:28
ANP

Den Haag, 13 mei. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen verder strafrechtelijk onderzoek in naar de brand in het Catshuis, waarbij in mei 2004 een schilder om het leven kwam. Onderzoek door de Rijksrecherche heeft niet tot een verdachte geleid.
Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vanavond gezegd in een debat met de Tweede Kamer. De resultaten van het onderzoek zullen wel tot „vervolgstappen” leiden. De bewindsman gaf niet aan wat hiermee wordt bedoeld. Het is vrijdag vijf jaar geleden dat de brand uitbrak in het Catshuis, de ambtswoning van de premier.

De Kamer hield het debat om inzage te eisen in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Hirsch Ballin beloofde dat de Kamer het stuk in de eerste week van juni bij wijze van uitzondering vertrouwelijk mag lezen om zelf een oordeel te kunnen vormen. Ook krijgt het parlement dan een op dat feitenonderzoek gebaseerd rapport van het OM en een reactie van het kabinet.

Het kabinet had de Rijksrecherche begin vorig jaar gevraagd alsnog onderzoek te doen naar de brand. Premier Jan Peter Balkenende hoopte dat daardoor een einde zou komen aan suggesties dat het kabinet de waarheid over de brand probeert te verdoezelen.

De brand ontstond door gebruik van het verboden oplosmiddel thinner. Alleen het schildersbedrijf is vervolgd en in 2006 veroordeeld tot een boete van 15.000 euro. De rechter uitte toen het vermoeden dat ambtenaren van Algemene Zaken en de Rijksgebouwendienst moeten hebben geweten van het thinnergebruik. Het gerechtshof in Den Haag vond daar later onvoldoende bewijs voor.

Hirsch Ballin verzekerde de Kamer alvast dat er niets te verdoezelen valt. Het OM zal de weduwe van de schilder en het schildersbedrijf ook informeren over de uitkomsten van het onderzoek. De weduwe deed vorig jaar via een landelijk dagblad een oproep aan Balkenende om openlijk te erkennen dat ambtenaren medeverantwoordelijk waren voor de brand.

SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt, die het debat had aangevraagd, noemde het onverteerbaar dat na vijf jaar de onderste steen nog altijd niet boven is. PvdA-collega Anja Timmer zei dat de nabestaanden van de overleden schilder er na vijf jaar recht op hebben de feiten te kennen.

http://www.nrc.nl/binnenland/article2241107.ece/Onderzoek_brand_Catshuis_levert_geen_verdachte_op


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #24 Gepost op: 5 juni 2009, 22:18:04
OM kreeg rapport brand Catshuis ten onrechte niet

(Novum) - Een rapport van TNO uit 2005 naar de rol van de wandkleding in de brand in het Catshuis in 2004 is ten onrechte niet bij het Openbaar Ministerie terechtgekomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche, dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het onderzoek van TNO was uitgevoerd in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Die had het rapport door moeten sturen, maar heeft dat niet gedaan. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) schrijft in een kabinetsreactie op het onderzoek dat destijds is besloten dat het onderzoek 'onvoldragen' was. Nader onderzoek wees echter uit dat de rol van de niet met brandwerende middelen behandelde wandbekleding inderdaad relevant is geweest bij de brand.

Voorzitter van het college van procureurs-generaal Harm Brouwer geeft echter aan dat het Openbaar Ministerie het onderzoek ter beschikking had willen hebben, omdat het relevante informatie bevat. "Uiteindelijk zou dit niet geleid hebben tot een andere vervolgingsbeslissing. Evenmin zou dit geleid hebben tot vervolging van anderen dan het schildersbedrijf", schrijft Brouwer echter.

Het kabinet is volgens Balkenende dan ook van oordeel dat het rapport van TNO, 'met alle onvolkomenheden vandien', zekerheidshalve aan het OM had moeten worden gestuurd.

Het onderzoek door de Rijksrecherche moest antwoord geven op alle nog openstaande vragen rondom de brand in het Catshuis in 2004, ook over het TNO-rapport. Bij de brand kwam een schilder om het leven na gebruik van het verboden oplosmiddel thinner tijdens de verbouwing van het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Het middel veroorzaakte een explosie.

Het ministerie van Algemene Zaken en de Rijksgebouwendienst hadden steeds gezegd dat het schildersbedrijf het middel op eigen houtje heeft gebruikt. Ambtenaren zouden er niet van op de hoogte zijn geweest. Bij deze lezing werden echter veel vraagtekens geplaatst. Zo zou volgens een voormalig ambtenaar van het ministerie van Sociale Zaken de Rijksgebouwendienst wel degelijk hebben geweten van het gebruik van thinner. De oud-ambtenaar had inzage in conceptrapporten van de Arbeidsinspectie over de brand. Volgens andere berichten hebben ambtenaren de schuld bewust op het schildersbedrijf afgeschoven.

Over het gebruik van thinner blijkt uit het rapport van de Rijksrecherche dat niets is gebleken van wetenschap bij ambtenaren over het gebruik van het verboden middel. Het college van procureurs-generaal concludeert op basis van het onderzoek van de rijksrecherche dat er geen aanleiding is voor een nader strafrechtelijk onderzoek.

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2778691.ece/OM_kreeg_rapport_brand_Catshuis_ten_onrechte_niet.html


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #25 Gepost op: 11 juni 2009, 22:51:14
'Doofpot na brand in Catshuis'

Den Haag - In het onderzoek naar de brand in het Catshuis in 2005, blijken topambtenaren en de Landsadvocaat informatie te hebben achtergehouden. Dit meldt RTL Nieuws donderdag. Bij de brand in de ambtswoning van de minister-president kwam een schilder om het leven.

Afgelopen week bleek al dat ambtenaren belastende informatie over de brand hebben achtergehouden na onderzoek van de Rijksrecherche. Nu blijkt dat documenten van het overleg tussen topambtenaren van de ministeries van VROM en Algemene Zaken jarenlang in de kluis van de Landsadvocaat lagen opgeborgen. In dit overleg werd onder meer besproken het TNO-rapport over de brand niet naar buiten te brengen.

Ook zou destijds de hoogste ambtenaar van het ministerie van premier Balkenende op de hoogte zijn van de opgeborgen documenten in de kluis van de Landsadvocaat. Onduidelijk is of de premier zelf hiervan ook kennis had. In een reactie laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat de minister-president ‘geen kennis had van het concept-rapport en van het niet-doorzenden daarvan.’

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/98313


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #26 Gepost op: 12 juni 2009, 23:41:55
http://www.ad.nl/binnenland/3286423/Ambtenaren_wl_integer_bij_Catshuisbrand.html

 vrijdag 12 juni 2009
'Ambtenaren wél integer bij Catshuisbrand'

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende twijfelt er niet aan dat zijn ambtenaren en hun besluit over de Catshuisbrand integer zijn geweest.

Hij zei dat vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Balkenende doelde op de beslissing om een TNO-rapport over de brandgevaarlijke wandbekleding van het Catshuis destijds niet aan het Openbaar Ministerie te overhandigen. De reden was volgens Balkenende dat het om een ’onvoldragen rapport met gebreken’ ging. Daarom was hij er zelf ook niet van op de hoogte gesteld.

Achteraf gezien betreurt Balkenende het wel dat de rapportage niet naar het OM is gegaan, ook al was het nog maar een concept. Verder wees hij erop dat het geen verschil had uitgemaakt voor het besluit van het OM. Het gebruik van het verboden oplosmiddel thinner was de oorzaak van de brand, waardoor een schilder om het leven kwam. De wandbekleding bepaalde het verloop van de brand, aldus Balkenende.

Hij ging niet in op berichten van RTL Nieuws dat ambtenaren enkele verslagen en e-mails over het TNO-rapport en het achterhouden daarvan in de kluis van de landsadvocaat hebben opgeborgen. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk rapport van de rijksrecherche.

Wel zal de premier nog nader naar de rol van de landsadvocaat kijken. Die zou kritiek krijgen van de rijksrecherche, omdat hij niet mee wilde werken. Balkenende gaat er van uit dat iedereen volledig heeft meegewerkt, zoals hij had gevraagd. ,,Ik zal me verder vergewissen van de kritiek op de landsadvocaat,’’ aldus de premier. Volgens RTL heeft de landsadvocaat gezegd dat hij zich ,,moreel niet verplicht voelde’’ om de informatie te delen met de rijksrecherche.

Het verslag van de rijksrecherche maakt deel uit van het dossier over de Catshuisbrand. Het kabinet heeft dat vertrouwelijk ter inzage gegeven aan de Tweede Kamer. ,,Dat is niet gebruikelijk maar het is nodig om de feiten en de beelden te scheiden,’’ aldus Balkenende.

Hij vindt dat er in de media grote woorden zijn gebruikt in deze kwestie, zoals doofpot. Volgens Balkenende is er van de oorspronkelijke aantijgingen niets overgebleven. Het ging om de mogelijke kennis van ambtenaren over het gebruik van de verboden thinner, het bestaan van een memo bij de Arbeidsinspectie en druk die uitgeoefend zou zijn op het team dat de kwestie strafrechtelijk onderzocht.

Balkenende herhaalde vrijdag dat er sprake is van een tragisch ongeval, waarnaar veel onderzoek is gedaan. Hij wilde dat zelf ook, omdat hij ook veel vragen had.

zie ook:
Balkenende onder vuur om Catshuis
Advocaat wil dossier Rijksrecherche inzien


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #27 Gepost op: 13 juni 2009, 10:46:32
Advocaat wil dossier Rijksrecherche inzien

DEN BOSCH - Advocaat Arthur van der Biezen wil het complete dossier van de Rijksrecherche over de brand in het Catshuis inzien. Hij heeft dat vrijdag gevraagd aan premier Jan Peter Balkenende en de landsadvocaat. Het dossier ligt nu ter inzage bij de Tweede Kamer.

Van der Biezen staat de weduwe bij van de schilder die in 2004 omkwam bij een brand in de ambtswoning van de premier. Hij heeft tot nu toe alleen een uittreksel gekregen van de hoofdofficier van justitie in Rotterdam, de leider van het onderzoek van de Rijksrecherche.

Op basis van de inhoud van het complete dossier wil Van der Biezen kijken of hij vervolgstappen onderneemt. Als hij het rapport niet krijgt, overweegt hij een kort geding. De advocaat wil weten wat de precieze oorzaak is geweest van de brand.

http://www.ad.nl/binnenland/3286289/Advocaat_wil_dossier_Rijksrecherche_inzien.html


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #28 Gepost op: 13 juni 2009, 22:45:38
http://www.elsevier.nl/web/10237157/Oh-oh-Den-Haag/Balkenende-heeft-probleem-met-brand-Catshuis.htm

Weblog Oh oh Den Haag

(...)

Catshuis
Dan de premier, de thinner en het Catshuis. RTL meldde dat de Rijksrecherche harde bewijzen heeft gevonden voor een ‘hoogambtelijke cover-up in de Cathuis-affaire.’ Volgens RTL blijkt daaruit dat topambtenaren – samen met de landsadvocaat – doelbewust voor de overheid belastende informatie in de doofpot hebben gestopt en de rechtgang hebben gefrustreerd.

De premier toonde zich gisteren tijdens zijn perspraatje hoogst verbolgen over de term ‘in de doofpot stoppen’. Hoe moeten we het dan noemen? ‘In de kluis van de landsadvocaat deponeren’; klinkt dat chic en eigentijdser dan ‘onder de pet houden’, ‘verdonkeremanen’ en ‘het ronde archief’? Het is meestal een signaal van zwakte, wanneer mensen in semantische discussies vluchten.

Onvoldragen
Hij had het er voorts continu over dat het conceptrapport ‘onvoldragen’ zou zijn. Als een conceptrapport van een onderzoeker onvoldragen is, sinds wanneer maken we dan maar helemaal geen tweede versie meer? Tenzij je iets ver verbergen hebt en de onderzoeker in kwestie zich niet onder druk laat zetten om alleen maar welgevallige feiten te produceren.

Ten derde had Balkenende volledige medewerking aan het onderzoek van de Rijksrecherche toegezegd. Het in de doofpot stoppen eh sorry…in de kluis van de landsadvocaat deponeren, getuigt hier bepaald niet van.

Leugendetector
Dat Balkenende hiervan niet op de hoogte zou zijn geweest, is een slecht signaal. Zijn topambtenaren, de Landsadvocaat en collega-minister Dekker wisten het immers wel. We moeten er voorlopig maar misschien van uitgaan dat Balekenende niet voor stommetje speelt, maar door al deze drie genoemde partijen wel van de domme is gehouden.

Het staat de premier in dezen, om de schijn te vermijden bijvoorbeeld, natuurlijk altijd vrij om plaats te nemen aan een leugendetector. Of waarheidspolygraaf, zo Balkenende wil.

Paul Lieben


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #29 Gepost op: 16 juni 2009, 23:19:13
Onderzoek Catshuisbrand blijft vertrouwelijk

DEN HAAG - Het onderzoek dat de Rijksrecherche heeft gedaan naar de brand in het Catshuis blijft vertrouwelijk.

De meeste oppositiepartijen drongen dinsdagavond tevergeefs aan op openbaring van het rapport.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie ziet openbaarmaking van het dossier niet zitten. Hij wordt gesteund door de coalitiepartijen. Ook oppositiepartij VVD toont vooralsnog begrip voor het standpunt van de minister.

Tweede Kamerleden mogen het onderzoek van de Rijksrecherche vertrouwelijk inzien. Hirsch Ballin benadrukte tijdens een spoeddebat over de kwestie dat hij daarmee de Kamer flink tegemoet komt. Normaal gesproken mogen Kamerleden rapporten van de Rijksrecherche niet lezen.

Volledige openbaarmaking van het rapport kan volgens Hirsch Ballin schadelijk zijn, omdat dan duidelijk wordt welke informatie mensen verstrekt hebben. Dat zou ertoe kunnen leiden dat getuigen in de toekomst weigeren vrijwillig mee te werken aan onderzoeken van de Rijksrecherche. De minister zei dat het dossier over de Catshuisbrand zich moeilijk laat anonimiseren.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt deed een klemmend beroep op Hirsch Ballin het rapport wel openbaar te maken. Hij wil dat deskundigen zich erover kunnen buigen. ,,Als dit geen beeld van een doofpot is, dan weet ik het niet meer.''

Hirsch Ballin weersprak dat: ,,Er is geen sprake van een doofpot. Ik heb niets te verbergen; niet voor mezelf en niet voor anderen.'' De minister zei dat hij streeft naar ,,volstrekte openheid''. Hij sprak ook berichten tegen dat de landsadvocaat nog gevoelige stukken achterhoudt over de brand in de ambtswoning van de premier.

Tijdens renovatiewerkzaamheden in het Catshuis in 2004 ontstond brand. Daardoor kwam een schilder om het leven. De brand werd veroorzaakt door gebruik van het verboden oplosmiddel thinner. Het schildersbedrijf is daarvoor veroordeeld. Sinds de brand loopt een discussie over de vraag of ook ambtenaren verwijtbare fouten hebben gemaakt. Het kabinet vindt van niet. De Tweede Kamer debatteert komende week opnieuw over de brand.

http://www.nd.nl/artikelen/2009/juni/16/onderzoek-naar-catshuisbrand-blijft-vertrouwelijk