http://www.ad.nl/binnenland/3286423/Ambtenaren_wl_integer_bij_Catshuisbrand.html vrijdag 12 juni 2009
'Ambtenaren wél integer bij Catshuisbrand'
DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende twijfelt er niet aan dat zijn ambtenaren en hun besluit over de Catshuisbrand integer zijn geweest.
Hij zei dat vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
Balkenende doelde op de beslissing om een TNO-rapport over de brandgevaarlijke wandbekleding van het Catshuis destijds niet aan het Openbaar Ministerie te overhandigen. De reden was volgens Balkenende dat het om een ’onvoldragen rapport met gebreken’ ging. Daarom was hij er zelf ook niet van op de hoogte gesteld.
Achteraf gezien betreurt Balkenende het wel dat de rapportage niet naar het OM is gegaan, ook al was het nog maar een concept. Verder wees hij erop dat het geen verschil had uitgemaakt voor het besluit van het OM. Het gebruik van het verboden oplosmiddel thinner was de oorzaak van de brand, waardoor een schilder om het leven kwam. De wandbekleding bepaalde het verloop van de brand, aldus Balkenende.
Hij ging niet in op berichten van RTL Nieuws dat ambtenaren enkele verslagen en e-mails over het TNO-rapport en het achterhouden daarvan in de kluis van de landsadvocaat hebben opgeborgen. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk rapport van de rijksrecherche.
Wel zal de premier nog nader naar de rol van de landsadvocaat kijken. Die zou kritiek krijgen van de rijksrecherche, omdat hij niet mee wilde werken. Balkenende gaat er van uit dat iedereen volledig heeft meegewerkt, zoals hij had gevraagd. ,,Ik zal me verder vergewissen van de kritiek op de landsadvocaat,’’ aldus de premier. Volgens RTL heeft de landsadvocaat gezegd dat hij zich ,,moreel niet verplicht voelde’’ om de informatie te delen met de rijksrecherche.
Het verslag van de rijksrecherche maakt deel uit van het dossier over de Catshuisbrand. Het kabinet heeft dat vertrouwelijk ter inzage gegeven aan de Tweede Kamer. ,,Dat is niet gebruikelijk maar het is nodig om de feiten en de beelden te scheiden,’’ aldus Balkenende.
Hij vindt dat er in de media grote woorden zijn gebruikt in deze kwestie, zoals doofpot. Volgens Balkenende is er van de oorspronkelijke aantijgingen niets overgebleven. Het ging om de mogelijke kennis van ambtenaren over het gebruik van de verboden thinner, het bestaan van een memo bij de Arbeidsinspectie en druk die uitgeoefend zou zijn op het team dat de kwestie strafrechtelijk onderzocht.
Balkenende herhaalde vrijdag dat er sprake is van een tragisch ongeval, waarnaar veel onderzoek is gedaan. Hij wilde dat zelf ook, omdat hij ook veel vragen had.
zie ook:
Balkenende onder vuur om Catshuis
Advocaat wil dossier Rijksrecherche inzien