LMAZ wordt weg bezuinigd

Auteur Topic: LMAZ wordt weg bezuinigd  (gelezen 6596 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Arlé

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 205
  • Ennnn uit!
Gepost op: 23 april 2010, 07:39:30
Voorlopig nog maar even afwachten wat er gaat gebeuren...

Citaat
Meldkamer ambulances wegbezuinigd.

AMSTERDAM -  Het ministerie van VWS wil volgend jaar de Landelijke Meldkamer voor Ambulancezorg (LMAZ) schrappen. "De veiligheid bij rampen in Nederland zal daardoor een stuk minder worden.”

Dat is de reactie op de plannen van hoogleraar gezondheidszorg Guus Schrijvers in de Volkskrant. Hij vindt het gevaarlijk voor het land dat regionale meldkamers bij rampen en grote ongelukken geen gezamenlijke achtervang meer hebben om bij te springen.

VWS vindt een landelijke meldkamer echter overbodig, omdat elke regionale meldkamer landelijk overzicht heeft. "Regio's kunnen afspraken maken om elkaar te helpen bij calamiteiten.

Vorig jaar nog werd de LMAZ nog ingeschakeld bij de aanslag op Koninginnedag en het neerstorten van het vliegtuig van Turkish Airlines.

Bron: de Telegraaf

Er staat nog zoveel te gebeuren in Hulpverlenend Nederland...   :-\


Met vriendelijke groet, Arlé  


rob-r

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 190
  • SIGMA Breda, EHBOver. Breda
Reactie #1 Gepost op: 23 april 2010, 08:16:22
Net gehoord op de radio.
  De lmaz (landelijke meldkamer ambulance zorg) word weg bezuinigd. Een deskundige verwacht dat dit grote gevolgen gaat hebben bij rampen en noemt het onverstandig.


Haageneesch

  • Foto- en videograaf.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,953
  • Foto- en videograaf Den Haag, PPK-houder.
    • Haageneesch
Reactie #2 Gepost op: 23 april 2010, 08:18:36
Net gehoord op de radio.
  De lmaz (landelijke meldkamer ambulance zorg) word weg bezuinigd. Een deskundige verwacht dat dit grote gevolgen gaat hebben bij rampen en noemt het onverstandig.

Welke radiozender/programma?


Ba(a)s

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,055
Reactie #3 Gepost op: 23 april 2010, 08:25:19
Verwijderd op verzoek van poster

Hunter
You flyin' with me? You better wear your seatbelt..


rob-r

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 190
  • SIGMA Breda, EHBOver. Breda
Reactie #4 Gepost op: 23 april 2010, 08:30:03
Werd gemeld op radio 538. Telegraaf.nl maakt er ook melding van.


Haageneesch

  • Foto- en videograaf.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,953
  • Foto- en videograaf Den Haag, PPK-houder.
    • Haageneesch
Reactie #5 Gepost op: 23 april 2010, 08:35:16
Werd gemeld op radio 538. Telegraaf.nl maakt er ook melding van.

Citaat van: De Telegraaf
AMSTERDAM -  Het ministerie van VWS wil volgend jaar de Landelijke
Meldkamer voor Ambulancezorg (LMAZ) schrappen. "De veiligheid bij
rampen in Nederland zal daardoor een stuk minder worden.”

http://www.telegraaf.nl/binnenland/6582192/__Meldkamer_ambulances_wegbezuinigd__.html?p=9,1


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #6 Gepost op: 23 april 2010, 09:56:58
Complot theorie: Na een x jaar blijkt het niet te werken en wordt er een vernietigend rapport geschreven over de bestaande meldkamers die aantonen dat er meer gecentraliseerd moet worden.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #7 Gepost op: 23 april 2010, 10:17:33
Vandaag las ik dit..

Citaat van: Arie link=http://www.ambulanceforum.nl/forum/index.php/topic,2434.0 date=1272007700

bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1372587.ece/Regie_bij_ramp_onder_druk

Regie bij ramp onder druk / Landelijke meldkamer stopt

De landelijke meldkamer voor ambulancezorg wordt volgend jaar geschrapt door het Ministerie van VWS. Bij rampen en grote ongelukken zullen de regionale meldkamers geen gezamenlijke achtervang meer hebben om bij te springen. ‘Dit is gevaarlijk’, zegt hoogleraar gezondheidszorg Guus Schrijvers van het UMC Utrecht, expert in spoedzorg. ‘De veiligheid in Nederland bij rampen zal minder worden.’

Bij een meldkamer ambulancezorg komen via 112 alle verzoeken om medische hulp van burgers binnen. In Nederland zijn 24 meldkamers, elk met een eigen regio. Volgens het Ministerie van VWS is een landelijke meldkamer niet meer nodig omdat elke regionale meldkamer zelf landelijk overzicht heeft. ‘Regio’s kunnen afspraken maken om elkaar te helpen bij calamiteiten’, aldus een woordvoerster. ‘Dit kan naadloos op elkaar aansluiten.’
Vuurwerkramp Enschede

In 2006 riep hetzelfde ministerie de Landelijke Meldkamer Ambulancezorg (LMAZ) juist in het leven, voor 2 miljoen euro per jaar. Aanleiding was de conclusie van de commissie-Oosting na de vuurwerkramp in Enschede dat de regionale meldkamer het de eerste uren nauwelijks aankon; het was een chaos. Ook de brand in Volendam was reden voor de oprichting. Bij beide rampen raakten de meldkamers overbelast en verliep het inroepen van hulp niet goed.

‘Als massale hulpverlening nodig is, loopt het bij een regionale meldkamer al snel over de schoenen', zegt directeur Peter Hartog van de LMAZ. 'Vaak zitten er maar een paar man op een meldkamer. Als er honderden telefoontjes binnenkomen, lukt het niet om die op korte termijn allemaal te beantwoorden en tegelijkertijd ook nog extra ambulances te regelen, ziekenhuizen te bellen voor traumateams en de overheid te informeren.’
Koninginnedagdrama

In 2009 werd de Landelijke Meldkamer Ambulancezorg (LMAZ) onder meer ingeschakeld bij de aanslag op Koninginnedag en bij het neerstorten van het vliegtuig van Turkish Airlines. Bij dat ongeluk werden er door de LMAZ binnen een half uur 64 ambulances uit andere regio’s geregeld.

Volgens VWS kan voortaan worden bijgesprongen door de meldkamers uit de naburige regio. ‘Maar andere meldkamers zijn zelf ook erg druk’, zegt Hartog. ‘Die moeder met het kindje met ademnood blijft ook gewoon bellen. En ze kunnen collega’s wel thuis oproepen, maar het duurt vaak een half uur om op te schalen.’
Stroomstoringen

Naast rampen wordt de hulp van de LMAZ ook vaak bij grotere ongelukken ingeroepen. ‘Per dag worden we 2 tot 10 keer ingeschakeld’, aldus Hartog. 'Als er om drie uur ’s nachts twee bussen frontaal op elkaar botsen, is het eerste wat de centralist doet op de rode knop drukken. Dan komen ze echt handen tekort.’ Het is in zijn bestaan ook drie keer voorgekomen dat de LMAZ alle activiteiten heeft overgenomen van regionale meldkamers die volledig waren uitgevallen bij stroomstoringen. Hartog hoopt dat na het opheffen de LMAZ mogelijk met andere partijen samen kan werken.

Volgens hoogleraar Guus Schrijvers verliep de oprichting van de LMAZ moeizaam wegens verzet bij de regionale meldkamers. ‘Er zijn grote belangen mee gemoeid. De mensen zijn vaak heel bevlogen en trots dat ze een kleine meldkamer runnen. Ze willen autonomie, maar ze vergeten de grotere belangen. De aansturing van de vier traumahelicopters zou bijvoorbeeld beter via de LMAZ kunnen, maar dit is nooit gelukt.’
Londen

Sterker nog: eigenlijk zou Nederland juist voor centralisering moeten kiezen, zegt Schrijvers. ‘We hebben te veel regionale meldkamers in Nederland. We kunnen veel geld besparen door op termijn naar drie of vier meldkamers te gaan. Het is niet meer nodig om in elke regio te zitten. In Londen is er één meldkamer voor 10 miljoen inwoners. Dat loopt prima. Bovendien wil het Ministerie van Binnenlandse Zaken op termijn ook naar drie meldkamers.’

Sectororganisatie Ambulancezorg Nederland vindt het echter ‘logisch’ dat de LMAZ weg moet, zeker nu er moet worden bezuinigd. ‘Bij de oprichting hadden we al onze vraagtekens’, zegt voorzitter Ed Worm. ‘De meerwaarde van de LMAZ is niet duidelijk geworden de afgelopen jaren. Het is altijd een moeizaam proces geweest. Ze zijn maar zo sporadisch nodig. Elke regio kan het met de naburige regio’s regelen.’

VWS wil de centrale meldkamer afschaffen, En binnenlandse zaken wil juist naar 1 meldkamer toe.. Hoe tegenstrijdig kan men zijn..

LMAZ regeert met het volgene persbericht..

Citaat
De Landelijke Meldkamer Ambulance Zorg (LMAZ), in 2006 opgericht en gefinancierd door het Ministerie van VWS, staat voor een nieuwe uitdaging. Met de invoering van de nieuwe Wet Ambulancezorg op 1 januari 2011 ziet het ministerie geen noodzaak meer om een eigen meldkamer in stand te houden. Daarmee zou een onmisbare aanvulling en ondersteuning op de capaciteit van reguliere zorgverleners wegvallen.


De Landelijke Meldkamer Ambulance Zorg ondersteunt de regionale meldkamers, GHOR organisaties en andere partijen in de acute zorg met zorg- en opschalingsdiensten. De LMAZ levert daarmee letterlijk ‘onbegrensde zorg’. Na de invoering van de Wet Ambulancezorg staat de LMAZ door het besluit van VWS voor de uitdaging een andere koers te gaan varen.


De dienstverlening van de LMAZ heeft zich de afgelopen jaren breder uitgestrekt dan alleen de ambulancezorg: inmiddels biedt de LMAZ een centraal loket voor zorgvragen, onder meer ten behoeve van landelijk opererende politie- en justitiediensten. Verder beheert de LMAZ informatiesystemen zoals Octopus. Al deze taken verdienen een voortzetting van deze landelijke voorziening.

De LMAZ werkt daarom op dit moment aan het transformeren van de organisatie naar een Landelijke Meldkamer Acute Zorg. De LMAZ zal ook in deze nieuwe vorm de samenwerking zoeken met partijen in het veld. Onveranderd kunnen de 24 regionale meldkamers ambulancezorg en de GHOR regio’s gebruik blijven maken van de diensten van de LMAZ om daarmee de volledige verantwoordelijkheid voor alle taken rond opschaling en continuïteit te waarborgen. Naar verwachting zal de borging van de nieuwe organisatievorm van de LMAZ in de loop van 2011 een feit zijn.


LarsAmbu

  • Aanstormend EHVer
  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 383
Reactie #8 Gepost op: 23 april 2010, 10:18:48
Het is allemaal zo chaotisch, als Ambulancehulpverlener moet je nu ook wel iets hebben van:''Waar zijn we aan toe?''

EDIT: spellingfout.
Waar een wil is, is een weg.. Ik wil Ambulanceverpleegkundige worden. --------------------------------------------------------------------------------


Roare

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 811
Reactie #9 Gepost op: 23 april 2010, 11:18:03
Waarom maken ze niet gewoon één meldkamer voor heel Nederland. Gewoon één veiligheidsregio die heel Nederland beslaat, dan zijn ambulances, politie en brandweer niet meer gebonden aan regio-grenzen en wordt tegelijkertijd bezuinigd. Het lijkt me ook veel effectiever werken, want de criminaliteit bijvoorbeeld houdt zich niet aan de regio-grens. Daarbij komt dat ambulances dan ook veel flexibeler kunnen worden ingezet, want volgens mij komt het regelmatig voor dat niet de dichtsbijzijnde ambulance wordt gealarmeerd, maar de ambulance die het snelst beschikbaar is uit de eigen regio. Bij grote incidenten kunnen dan ook veel sneller de juiste eenheden op de juiste plaats zijn, zonder dat eerst weer met andere regio's contact moet worden gelegd over bijstand. Nederland is zo'n klein land dat het me onzinnig lijkt om het te gaan opknippen in 25 regio's.