Is een pech geval een SAR actie? Staat in het OPLAN SAR uitvraag procedures waardoor je kan bepalen welke hulpbehoefte door welke dienst nodig is?
Goede vraag! Ik bedoelde meer wie de kustwacht partners zijn en dus welke dienst er ingezet wordt:
Varende eenheden
Deze worden ter beschikking gesteld door een aantal ministeries en andere instanties.
Mininisterie van Verkeer en Waterstaat
Het
bergingsvaartuig Esvagt Connector is de tijdelijke vervangen van de Waker. De Waker is total loss geraakt door een machinekamerbrand op 7 september 2009. De Esvagt Connector wordt gecharterd door het ministerie van V&W en is ondergebracht bij Svitzer Salvage. De taak van de Esvagt Connector is het voorkomen van calamiteiten. Het schip wordt uit voorzorg ingezet vanaf windkracht 5 bft.
Zeven betonningsvaartuigen, bv. de Rotterdam, deze schepen worden ingezet om boeien te onderhouden, te repareren en om nieuwe boeien te plaatsen.
Het multifunctioneel vaartuig Arca, deze wordt ingezet bij oliebestrijding en doet daarnaast hydro- en oceanografisch onderzoek.
De betonningsvaartuigen en de Arca zijn inmiddels ondergebracht bij de Rijksrederij van Rijkswaterstaat Noordzee.
Onder Rijkswaterstaat valt ook de Rijksrederij die per 1 januari 2009 van start is gegaan. Vanuit deze rederij worden de volgende schepen permanent aan de Kustwacht toegewezen:
Patrouillevaartuig Visarend
Patrouillevaartuig Zeearend
Visserij Inspectie vaartuig Barend Biesheuvel
De Koninklijke Marine
Deze stelt een mijnenbestrijdings vaartuig van de Alkmaar-klasse zoals de M864 beschikbaar voor Kustwachttaken. (o.a. voor visserijcontrole door de Algemene Inspectie Dienst) Verder kan de Kustwacht, indien nodig, gebruik maken van andere schepen van de Koninklijke Marine, zoals fregatten en hydrografische vaartuigen en een aantal kleinere patrouillevaartuigen van de Koninklijke Marechaussee.
Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijks relaties
Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) valt onder het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijks- relaties. Het KLPD heeft een aantal patrouillevaartuigen zoals de P42 tot haar beschikking die, indien nodig, door de Kustwacht kunnen worden ingezet. Zij zijn zowel langs de Noordzeekust als op het IJsselmeer gestationeerd.
Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is voor het Kustwachtcentrum één van de belangrijkste diensten waarmee wordt samengewerkt. De KNRM beschikt over een vloot van 75 reddingboten, verspreid over 42 stations langs de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en de randmeren en de Zeeuwse- en Zuid Hollandse Stromen. De reddingboten zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag inzetbaar en worden veelal bemand door vrijwilligers. De KNRM vaart o.m met de Arie Visser (Terschelling) en de Donateur (Wijk aan Zee) .
Particuliere BergingsmaatschappijHet SAR verantwoordelijkheids gebied van de Kustwacht omvat ook de Zuidhollandse - en Zeeuwse stromen. In dit gebied is een overeenkomst voor de SAR dienst gesloten tussen de Kustwacht en BST-Dintelsas B.V. BST staat voor Bergings- en Sleepdienst Theunisse. Het Kustwachtcentrum kan voor SAR, op het Haringvliet, het Hollands Diep, het Volkenrak en het Krammer, 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikken over het goed uitgeruste materieel van BST. Het zijn de Hellegat, een snelle "redding"boot en de Furie 3 een sleepboot.