BMH: discussie over een nieuwe opleiding

Auteur Topic: BMH: discussie over een nieuwe opleiding  (gelezen 191089 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

SayCet

  • Militair Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 99
Reactie #180 Gepost op: 14 februari 2011, 17:52:21
Ik had laatst eenzelfde gevoel: toen ik las dat PA's en NP's hun extra bevoegdheden gaan krijgen, zoals het voorschrijven van medicatie en scopie-en uitvoeren.

Ik sta nergens bij voorbaat afwijzend tegenover, ik hoop alleen dat het echt geevalueerd gaat worden en er ook consequenties volgen als een nieuwe opleiding of beroep niet blijkt te werken, hoe vervelend ook voor de 'pioniers' die het aandurven zich aan te melden voor een nieuw beroep :)

Mooi gesproken, ook dapper om toe te geven dat het een stukje 'eer' is wat hier om de hoek komt kijken.
Nu hopen dat de huidige beroepsgroep hier ook zo over gaat denken;)
HBO-v, Medium Care Recovery, AMV (Militair Verpleegkundige)


VpkAgz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 403
Reactie #181 Gepost op: 14 februari 2011, 20:18:27
Het staat mij tegen dat datgene waar ik nu 6 jaar voor aan leren ben (en straks nog 5 jaar in moet gaan specialiseren) ten dele gedaan wordt door mensen met een 'snelle opleiding'.

Ik denk dat er heeeeeel veeeeel mensen zo over denken.
Een ambulanceverpleegkundige heeft een heel traject afgelegd om dat te kunnen worden.
Verpleegkunde opleiding 4 jr > werkervaring min. 1jr > specialiseren 1½ jr. > werkervaring min. 1-2 jr > ambulance
Je praat zo over 8 jaar. En dan komen er ineens "broekies" van amper 20-22jr met een BMH-opleiding op de ambulance.

En die BMH'ers komen koud van de opleiding met nul-komma-nul werkervaring, minimale klinische blik, etc.
Voor die BMH'ers mooi dat het kan... Maar of het de succesformule is om personeelstekorten aan te pakken...?


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #182 Gepost op: 31 maart 2011, 12:33:45
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Datum 31 maart 2011

Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Kuiken en Van der Veen (beiden PvdA) over risico's door uitzendkrachten op ambulances (2011Z03590).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
mw. drs. E.I. Schippers

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden Kuiken en van der Veen (beiden PvdA) over risico's door uitzendkrachten op ambulances.
(2011Z03590)

...

5 Is het waar dat steeds vaker verpleegkundigen een verkorte opleiding tot ambulancemedewerker krijgen aangeboden en/of al als ambulancemedewerker aan het werk zijn voordat de opleiding is afgerond?
Nee, dit is niet waar. De opleidingseisen en competenties van de ambulanceverpleegkundigen zijn afgestemd op de inhoud van hun functie en de eisen in het kader van de Wet BIG. Het Koninklijk Besluit 524 van 29 oktober 1997 regelt de deskundigheid van ambulanceverpleegkundigen op het gebied van voorbehouden handelingen in het kader van artikel 39 Wet BIG. Een ambulanceverpleegkundige is op basis van dit besluit een verpleegkundige die in het bezit is van het getuigschrift ambulanceverpleegkundige dat is afgegeven door de Stichting Opleidingen Scholing Ambulancehulpverlening (SOSA).
De gewenste minimale deskundigheid, in termen van (basis)opleiding en noodzakelijke kennis en vaardigheden is sectoraal vastgesteld. De zorgprofessionals werkzaam in het primaire proces, starten zo spoedig mogelijk na indiensttreding met een sectoraal erkende (vervolg) opleiding aan de Academie voor Ambulancezorg. De opleiding tot ambulanceverpleegkundige is zodanig ingericht dat de cursist aan het einde van de opleiding in staat is het beroep ambulanceverpleegkundige zelfstandig uit te voeren en is daarmee ook deskundig en bekwaam voor het functioneel zelfstandig uitvoeren van bepaalde voorbehouden handelingen.

6 Is het toegestaan om verpleegkundigen zonder afgeronde opleiding tot ambulancemedewerker in te zetten als ambulancemedewerker? Zo ja, vindt u dit wenselijk/acceptabel? Zo nee, welke stappen gaat u ondernemen tegen werkgevers die niet-opgeleide verpleegkundigen inzetten?
Nee, dit is niet toegestaan. RAV-en onderzoeken en initiëren met de ketenpartners nieuwe zorgproducten. Voorbeelden hiervan zijn Mobiele Intensieve Care Unit (MICU), de rapid responder en de hulp- zorg ambulance. Daarbij wordt taakherschikking zoveel mogelijk op het niveau van de werkvloer georganiseerd waarbij kwaliteit en doelmatigheid belangrijke criteria zijn. De RAV-en spelen hierop in door middel van een verantwoorde zorg- en opleidingsdifferentiatie. Sectoraal is afgesproken dat de RAV voor externe toetsing en certificatie gebruik maakt van een branchespecifiek certificatieschema. De RAV laat zich, op basis van dit schema en conform de eisen voor (her)certificering van de certificerende organisatie, periodiek toetsen.


1) Algemeen Dagblad 16 februari 2011
2) Algemeen Dagblad 16 februari 2011

http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/03/31/antwoorden-over-risicos-door-uitzendkrachten-op-ambulances/antwoorden-over-risico-s-door-uitzendkrachten-op-ambulances.pdf


VpkAgz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 403
Reactie #183 Gepost op: 1 april 2011, 11:54:09
Dus, nog geen enkel signaal in dit stuk dat de BMH ooit erkent gaat worden als ambulanceopleiding.
Ik zou me toch achter de oren krabben als BMH student.


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #184 Gepost op: 1 april 2011, 12:35:48
Dus, nog geen enkel signaal in dit stuk dat de BMH ooit erkent gaat worden als ambulanceopleiding.
Ik zou me toch achter de oren krabben als BMH student.
Nah, dit is nou echt politiek. Het gaat hier specifiek over verpleegkundigen, daar vallen de BMH-ers niet onder (en daar hoeft de minister dus niets over te zeggen). Reken er maar op: Zodra er een mogelijkheid is om goedkopere krachten in te zetten op de ambu, is dat een serieuze overweging (want geldbesparend).
Arts  www.alphalog.nl


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #185 Gepost op: 2 april 2011, 19:07:22
Komt ze weer....zo is nu voor de P.A.-er het wetsvoorstel door de 2e kamer (BIG), nu nog de eerste... dus why not de BMH?
(ok...het duurt even ^-^)


Luer-lock

  • AVP
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 285
Reactie #186 Gepost op: 24 mei 2011, 22:01:18
Is er misschien nu al iets bekend wat er gebeurt na het afstuderen als BMH-er?

Je moet waarschijnlijk solliciteren bij een RAV;
Moet je alsnog de SOSA Avp gaan doen?
Is er al nieuws omtrent de BIG-registratie?
Gaan twee BMH-ers samen op de auto, of een ambulancechauffeur met een BMH-er?
Never underestimate the power of stupid people


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #187 Gepost op: 25 mei 2011, 17:43:54
Ik ben bij onze RAV gevraagd om de begeleding van deze studenten voor mijn rekening te nemen. Vanuit deze hoedanigheid ben ik recent bij een BMH stagebegeleiders bijeenkomst geweest. Ik kan misschien enkele vragen beantwoorden:

Het streven is om de pas afgestudeerden eerst nog klinische ervaring op te laten doen in de kliniek. Hoe dat vorm gegeven wordt is nog onduidelijk omdat de ziekenhuizen nog geen standpunt hebben ingenomen.

De SOSA? Volgens mij is het nog de vraag of deze bestaat tegen die tijd. Ik denk dat de opleidingen in supra-regionale verband gegeven zullen worden.

Er is nog geen actueel nieuws over de BIG registratie. Wel is de school van mening dat het ontbreken ervan nog geen belemmering hoeft te vormen. Immers zijn er genoeg beroepen in de gezondheidszorg zijn begonnen zonder deze erkenning: PA, NP, anesthesie.

De configuratie op de auto moet, denk ik, vanuit de werkvloer komen. Ieder dienst heeft  ideeën erover, denk ik. Bij ons wordt er gesproken over een overbrugging tussen A en B auto's (zeg maar begeleiding tot en met A2), maar dat kan zomaar veranderen. We moeten niet vergeten dat we niet in één keer worden overspoeld door deze studenten. Er zijn maar 2 scholen met de opleiding, samen goed voor 180 studenten. Van deze 180 zijn er maar een beperkt aantal die belangstelling hebben voor de ambulancezorg. Onze wererld staat dus nog niet op zijn kop. Bovendien is het nog een proef, als er onvoldoende aansluiting wordt gevonden met de beroepspraktijk dan is het net zo snel weer verdwenen.

CM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


harold1981

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 42
Reactie #188 Gepost op: 18 juni 2011, 21:43:05
Wij hebben aan de overkant van de oceaan ongeveer hetzelfde probleem met de EMT's. Zij worden bij de vrijwilligerskorpsen en industriele medische diensten opgeleid om op de ambulance te werken en volgen na hun EMT-opleiding ook dezelfde cursussen als wij (PALS, ACLS, PHTLS, etc.). Gevaarlijk vind ik dat veel van hun hun eigen grenzen niet kennen en rondlopen met 1. een verkeerd beeld van wat goede ambulancezorg inhoudt en 2. een lege huls van oppervlakkige kennis en 3. een verzameling skills die ze nauwelijks kunnen ontwikkelen omdat ze bijna niet worden blootgesteld aan relevante praktijksituaties.
Je ziet zeer gemotiveerde (tot het fanatieke toe) hulpverleners die rondsmijten met interessante termen, maar waar totaal geen diepgang in zit. Mensen die luchtig praten over intubatie bij een GCS van <8 en de nieuwste snufjes die ze in de JEMS hebben gelezen, maar in essentie geen verbanden kunnen leggen en waarvan je merkt dat ze hele essentiele dingen niet weten. Het gevaarlijkste vind ik dan dat ze zichzelf vaak heel goed vinden en niet beseffen wat de meerwaarde is van een verpleegkundige op de ambulance. Zij hebben immers toch ook geleerd om een infuusje te prikken en daar een zak met NaCl 0.9% aan te hangen?

Ik ben straks bang dat jullie hetzelfde gaan krijgen met de BMH-ers. Ze hebben straks immers een diploma die zegt dat ze bachelor zijn in het ambulancevak. Ik vind het gevaarlijk. Als deze gasten straks in het kader van zorgdifferentiatie ingezet gaan worden op Medium Care-ambulances (had ik althans begrepen?), laat ze dan een goede basis opbouwen in de klinische setting, in plaats van bezig te zijn met ALS-trainingen, stages op de ambulance en weet ik het wat allemaal.
Ambulanceverpleegkundige


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #189 Gepost op: 29 juni 2011, 10:12:31
ik zou niet gelijk aannemen dat ze bachelor zijn in het ambulance vak ;)
maar in medisch handelen.
Diepgang zal dan na de opleiding gaan moeten volgen in het werkveld.

Een HBO v-er is ook na zijn opleiding niet direct in staat om het totaal plaatje van zijn werk te overzien
trek daar ook maar 2 jaar vooruit, als je nog geen vooropleiding als verpleegkundige (niveau 4) hebt.

Sceptisch zijn houd je scherp, maar ik denk dat we ook allemaal heel reëel moeten zijn
een verpleegkundige die verder studeert voor een ic opleiding of SEH is ook niet direct inzetbaar als volwaardige kracht.
Dat de werkgevers dan nu graag zouden zien is denk ik een heel ander verhaal 98uiye
daar wringt wellicht ook de schoen.
Iedere werkgever wil het liefst een 18 jarig, met 5 jaar werkervaring en de nodige diploma's (ok wat erg overtrokken)
Iemand gaat na zijn studie verder met ontwikkelen, leren etc.