Waarom zou dat niet kunnen, er zijn heel veel landen waar jongeren een opleiding tot paramedic volgen (ruim 2 jaar/4 semesters college). Bij onze ambulancedienst werken ze daarna ongeveer een half jaar met een advanced paramedic (leermeester - gezelmethodiek), daarna werken ze zelfstandig op de spoedambulance (ALS).
ik zelf zeg niet dat het niet kan, of het wenselijk is dat vraag ik me af.Mijn persoonlijke mening is van niet. Je hebt het over een paramedic systeem wat zeker kan werken, maar zijn deze ook vrij om van het protocol af te wijken?
Ik durf rustig te zeggen dat in meeste landen paramedics beter in staat zijn het ambulancevak uit te oefenen dan in Nederland de ambulanceverpleegkundigen het nog kunnen. In de meeste landen waar paramedics actief zijn is de norm binnen 8 minuten ter plaatse terwijl het in NL 15 minuten is, voorts blijft er weinig over van een verpleegkundige die moet werken conform LPA8, met andere woorden het ambulancevak goed uitoefenen heeft ook te maken met het protocol en hoe snel je ter plaatse bent.
Ik denk juist dat de insteek van LPA8 is,om meer ruimte en gelegenheid aan de ambulanceverpleegkundige te geven, om zelf op basis van ervaring, scholing en klinish redeneren, keuzes te kunnen maken
Ik ken maar een land ter wereld waar ze denken dat ambulancehulpverlening uitsluitend goed gedaan kan worden als je zeer ervaren verpleegkundigen op de ambulance zet.
volgens mijn zijn er meer landen met verpleegkundigen op de ambulance (dacht Zweden oa), maar niemand stelt (volgens mij) dat het uitsluitend gedaan kan worden door verpleegkundigen. Maar uit mijn persoonlijke ervaring, ben ik erg blij dat er een ervaren oudere verpleegkundige kwam ipv een jong broekie, die misschien heel knap het protocol uit hoofd heeft geleerd
je kunt iedereen wel een truukje leren, maar persoonlijk heb ik de voorkeur voor oudere ervaren verpleegkundigen