Maar wat ik probeer te zeggen is dit:
Relevante ervaring doet, mijns inziens, een BMH'er sneller op dan een verpleegkundige op een verpleegafdeling. Simpelweg omdat een BMH'er zich meer bezig houdt met klinisch redeneren, diagnose-behandel combinaties etc. Dit doet een verpleegkundige in een veel mindere mate. Dit komt volgens mij omdat de aard van het werk van medisch hulpverlener anders is dan die van de basis-verpleegkundige.
Dit toont zich volgens mij al in de verschillende specialisaties (waar de BMH'er zich in kan gaan differentieren) zoals de IC, SEH, ambu, anesthaesie etc. Deze specialistische hulpverleners zijn veel actiever bezig met het 'in kaart brengen van de patient' en proberen daar vervolgens op in te spelen met passende maatregelen.
De basisverpleegkundige is hier niet voor opgeleid, maar de BMH'er wordt hier al bekend mee gemaakt vanaf het begin van diens opleiding en zal dus mogelijk ook eerder competent zijn voor bepaalde specialisaties dan een verpleegkundige na gelijk aantal jaren ervaring.
SayCet, Laten we vooral niet vergeten dat het op de ambulance (en alle afdelingenin het ziekenhuis) om mensen gaat die zorg nodig hebben.
Ik proef hier heel veel van het volgende:
"Hoe kan ik als niet-verpleegkundige zo snel mogelijk als "verpleegkundige" op de ambulance komen zonder dat ik daarvoor de huidige opleidingen en ervaringen moet hebben gedaan?"Die hele BMH is een uitkomst voor de mensen die het kwijl uit de mond loopt als er een ambulance langs rijdt. (even zeer sarcastisch uitgedrukt).
Joepie, toch binnen 3 tot 4 jaar op de ambulance!!!
In veel, heel veel gevallen is er niet eens sprake van een acute situatie (Noem de B ritten, en gros van de A2 ritten). Dus dan heb je echt minder aan je protocollenboekje en meer aan ervaring.
En dan komt het toch weer op ervaring aan. Communiceren met patiënten, met de familie, met collega-zorgverleners (huisartsen, thuiszorg, mantelzorg).
Ik weet zeker dat er weinig ziekenhuizen zitten te wachten op BMH'ers op de IC of SEH.
Het gaat dan om klinische blik, communicatieve vaardigheden, kennis op medisch gebied en medicijnen, post-operatieve zorg, wondzorg, interpreteren van gemeten waarden, enz, enz...