allereerst de vraag van Rover 1:
''Weet iemand overigens of er andere landen zijn waar ze honderd procent een tweetoon of een drietoon voeren?''
nee die zijn er niet, zelfs in nederland niet, ook hier worden zowel door politie als andere diensten toch een yelp of andere geluiden gebruikt.
De amerikaanse geluiden als hyperyelp en de piercer/phaser zijn inderdaad beter hoorbaar, terwijl het vermogen van deze signalen lager liggen, maar de luidspreker geeft een beter rendement op deze toon hoogte, bovendien is het richtings gevoel van deze tonen veel beter.
vraag, opmerking van Clut:
de sirenes zijn slechter hoorbaar doordat onze tonen zo laag liggen, en als het aan de werkgroep optische en geluidssignalen ligt, gaat dit nog veel slechter worden, de tonen die zij nu voorstellen, 200Hz en 500Hz kan je ongeveer beluisteren als je op de link van Marelko klikt,(geplaatst door Fly) daar vindt je een toon die airhoorn heet, deze toon klinkt nog iets hoger dan de 200Hz, en dan deze toon gecombineerd met de laagste toon van de huidige tweetoon. De airhoorn lijkt dan mischien wel een hogere attentie waarde te hebben, maar met de gangbare electronica en luidsprekers zou je minimaal 4 luidsprekers op het dak in een richting moeten monteren om het geluidsniveau te bereiken wat wordt voor geschreven.
Wat betreft de ''feestverlichting'' wil de werkgroep deze beperken door een set op het voertuig en indien noodzakelijk een set aan de voorzijde met beperkte zichthoek zodat dit alleen zichtbaar is voor de voertuigen op korte afstand, m.a.w. geen leds in spiegels, geen zijkanten en geen achterkanten.
overigens heeft de drietoon van de ambulance een wat zwevende toon, waarvan bekend is dat deze met name in de steden beter hoorbaar zijn, waardoor de politie Rotterdam al hun voertuigen met dit geluid hebben uitgevoerd, maar dan uiteraard in een tweetoon.
een probleem bij de hoorbaarheid van de ambulance is dat de regelgeving daar nog steeds niet duidelijk is en deze vaak aanvangen in de nachtstand, wat een duidelijk lager geluidsniveau is, zij passen wel weer het versnellen van de toon toe bij bijvoorbeeld bij het oversteken van een kruissing. Veel politie auto's hebben deze mogelijkheid ook, maar de diverse korpsen willen dit niet .
het ligt in de bedoelling om in de toekomst alle voorrangs voertuigen te voorzien van een tweetoon, dus ook de ambulance.