http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1376354.ece/50_gewonden_door_paniek_tijdens_dodenherdenking50 gewonden door paniek tijdens dodenherdenking
Van onze redactie op 04 mei '10, 20:06, bijgewerkt 04 mei '10, 22:04
http://www.volkskrant.nl/multimedia/archive/00186/verzorging_186635x.jpgGewonde bezoekers van de dodenherdenking op de Dam worden verzorgd, nadat paniek was uitgebroken (ANP)
AMSTERDAM - Tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is grote paniek ontstaan, nadat een man uit het niets heel hard begon te schreven. In het gedrang dat daarop ontstond, zijn vijftig mensen gewond geraakt. Dat heeft de Amsterdamse korpschef Bernard Welten gezegd.
De man in kwestie is door de politie afgevoerd. Hij droeg een hoed en een lange zwarte jas, had een flinke baard en lange bakkebaarden. 'Het bizarre is dat hij leek op een orthodoxe jood', zo meldde een ooggetuige aan de Volkskrant.
De politie heeft inmiddels bekendgemaakt dat er ook een tweede arrestatie is verricht. Deze verdachte zou een koffertje hebben laten vallen na het geschreeuw van de eerste verdachte.
Het vreemde gedrag van de man leidde tot grote schrik onder de aanwezigen. Mensen stoven uiteen en begonnen weg te rennen. Dranghekken vielen om en werden weggehaald om mensen een vrije aftocht te geven. Diverse mensen, onder wie kinderen, werden weggedragen. Koningin Beatrix, Willem-Alexander en Maxima werden snel afgevoerd.
De paniek was groot, zeker met de gebeurtenissen van Koninginnedag vorig jaar in het achterhoofd. In het gedrang raakten vijftig mensen gewond. De lichtgewonden werden ter plaatse behandeld. Mensen met zwaardere verwondingen als botbreuken werden opgevangen in het Paleis op de Dam.
http://www.volkskrant.nl/multimedia/archive/00186/beatrixweggeleid_186638x.jpgKoningin Beatrix wordt weggevoerd nadat er paniek op de Dam is uitgebroken (foto: ANP)
Applaus
De ceremoniemeester meldde vlak na het incident dat de paniek was veroorzaakt door iemand die onwel was geworden. Deze persoon zou al worden verzorgd. Daarop klonk applaus. Nadat Beatrix, Willem-Alexander en Maxima op de Dam waren teruggekeerd, werd de herdenking met het spelen van het Wilhelmus hervat.
Noodverordening
Voorafgaand aan de twee minuten stilte en het incident legden de koningin en de prins een krans bij het Nationaal Monument. Duizenden belangstellenden woonden de dodenherdenking in de hoofdstad bij.
Na het incident droeg de 16-jarige Luc Stefelmanns, winnaar van de poëziewedstrijd Dichter bij 4 mei, een gedicht voor. Daarna sprak demissionair premier Jan Peter Balkenende over Miep Gies, de helpster bij de onderduik van Anne Frank en de andere bewoners van het Achterhuis. Zij stierf enkele maanden geleden. Gies beschouwde zichzelf niet als een held maar omschreef haar geschiedenis als ‘het verhaal van hele gewone mensen in een buitengewoon verschrikkelijke tijd’. En dat het ook aan alle gewone mensen is te voorkomen dat een vergelijkbare periode terugkeert.
‘Die gewone mensen, dat zijn wij’, aldus de demissionair premier. ‘Wij houden de herinnering aan alle Nederlandse slachtoffers levend. Aan de weerloze burgers die omkwamen door vervolging, gebrek en geweld.’
In Amsterdam was tijdens de nationale herdenking een noodverordening van kracht. Ook had de gemeente de omgeving van de Dam tot veiligheidsgebied benoemd, waardoor onder meer de politie meer bevoegdheden krijgt om de openbare orde te bewaken. De maatregelen gelden ook voor het 5 meiconcert op de Amstel.