Mannen blijf nou wel even realistisch. Waarom een helm op als je een persoon uit de woning helpt?
De bewoners dragen geen helm, de ambulance draagt geen helm, waarom zou het niet dragen van een helm op dit moment onveiliger zijn als met helm.
Dan even over valbeveiliging. Dit is helemaal niet bruikbaar in dit geval. Een valbeveiliging is een harnas met een lijnrem die aan een lijn vast zit. Je moet de lijn zo vastmaken dat je nog wel kunt bewegen op het dak maar niet over een rand kunt stappen. Als je dan toch valt zal de lijn eerst strak komen te staan, dan de rek(eleasticitiet) van de lijn eruit halen en dan pas het vallende lichaam opvangen.(kan wel zo'n 110-150 cm zijn afhankelijk van de lijnlengte) Dan krijg je zo'n klap op je wervels, etc dat je dat ook niet fijn vindt. Denk dat je in dit geval beter van het schuurtje kan "vallen" als in je veiligheidvest komen te hangen.
PS bij de jaarlijkse sporttest springen we allemaal van deze hoogte naar beneden, oké is geen vallen, maar we zijn toch geen poppetjes van suikergoed.
Dezelfde argumenten kan je ook geven voor een bouwvakker... Toch moeten die wel voldoen aan de eisen
http://www.arboportaal.nl/arbo_a_tm_z/v/valgevaarwerkgever Valgevaar
Over het onderwerp Arbeidsveiligheid is een themacentrum beschikbaar. Dit themacentrum is bedoeld om u te voorzien van praktische, bruikbare breedte- én diepte-informatie over arbeidsveiligheid.
In Europa overlijdt bijna dagelijks een werknemer door een val. In de Europese Richtlijn ‘Werken op Hoogte’ staan de voorschriften voor valbeveiliging en lijnen. Deze eisen voor de valbeveiliging uit de Europese richtlijn komen overeen met de al bestaande eisen uit de Nederlandse Arbowet.
Wat moet?
Bij werk op 2,5 meter en hoger moet een werkgever maatregelen nemen om valgevaar te voorkomen. De keuze voor de juiste maatregelen baseert u op de Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E). Daarin dient u onderscheid te maken in:
* de beveiliging voor het bereiken van de werklocatie
* de beveiliging voor het veilig uitvoeren van de werkzaamheden van en op de werklocatie
* de reddingsmogelijkheden en oplossingen na een val
Als het echt niet mogelijk is valgevaar te voorkomen door maatregelen aan de bron of door collectieve maatregelen (leuningen) moeten werknemers persoonlijke valbeveiliging dragen. U bent als werkgever verplicht de juiste materialen met de juiste training en opleiding aan te bieden.
Valbeveiliging moet de gevolgen van een val op het menselijk lichaam opvangen (tot onder 6 kN). Er zijn twee soorten valbeveiliging: valbeveiliging voor werken in het horizontale vlak en valbeveiliging voor het werken in het verticale vlak. Een valbeveiliging heeft altijd een bevestigingspunt, een harnasgordel en een valstopapparaat.
Gebruikte materialen moeten een bewijs van keuring hebben.
Wat mag?
U kunt kiezen uit verschillende valstopapparaten, zoals geïntegreerde valdempers, automatische valstopapparaten, blocmax met valdemper, etcetera.
U mag het valbeveiligingssysteem combineren met een instelbare positioneringslijn, zodat de werknemer bij werken op hoogte de handen vrij houdt voor het werk.
Onder de 2,5 meter hoeven in principe geen maatregelen genomen te worden, tenzij er risicoverhogende omstandigheden zijn, zoals vallen langs of op uitstekende delen.
Wat helpt?
* plaats leuningen bij werkzaamheden op platte daken
* dek gaten af in vloeren van hoger gelegen verdiepingen
* zorg ervoor dat uw BHV-organisatie voorbereid is op hulpverlening op hoogte
werknemer Valgevaar
Over het onderwerp Arbeidsveiligheid is een themacentrum beschikbaar. Dit themacentrum is bedoeld om u te voorzien van praktische, bruikbare breedte- én diepte-informatie over arbeidsveiligheid.
Jaarlijks gebeuren er zo’n 1.000 tot 1.500 ongelukken bij werk op hoogte. Door het dragen van valbeveiliging beperkt u de ernstige gevolgen van een val.
Wat moet?Bij werk hoger dan 2,5 meter moet u werken met valbeveiliging. Uw werkgever moet valgevaar eerst uitsluiten (bronmaatregelen) of collectieve maatregelen treffen, zoals leuningen langs platte daken. Als dit echt niet mogelijk is, moet u persoonlijke valbeveiliging dragen. De eisen voor valbeveiliging staat in de Europese Richtlijn ‘Werken op Hoogte’.
U krijgt van uw werkgever de juiste materialen met de juiste training en opleiding.
Als werknemer bent u verantwoordelijk voor de zorg en het juiste gebruik van de materialen.Er zijn twee soorten valbeveiliging: valbeveiliging voor werken in het horizontale vlak en valbeveiliging voor het werken in het verticale vlak. Een valbeveiliging heeft altijd een bevestigingspunt, een harnasgordel en een valstopapparaat.
Wat mag?
Valbeveiliging mag vaker gebruikt worden. Gebruikte materialen moeten wel een keuringsbewijs hebben.
Wat helpt?
* controleer goed de materialen die u gaat gebruiken
* plaats leuningen bij werkzaamheden op platte daken
* dek gaten af in vloeren van hoger gelegen verdiepingen