Maar dat is met training te ondervangen. Er zijn altijd sukkels die het negeren, maar een brandweerman wordt geacht ter zake kundig te zijn en zijn protocollen te volgen en een juiste inschatting van de situatie te maken.
Alle brandweer mensen die hier ageren tegen de SIV volgen de door hen geleerde protocollen.
De sukkels zijn de mensen die proberen de SIV in te voeren zonder dat er een duidelijke op praktijk gebaseerde protocollen voor zijn.
De brandweerman op de werk vloer is ter zake deskundig en weet dat door zijn/haar training dat er voor een verantwoorde eerste inzet bij redding en brandbestrijding in een woningbrand minimaal 1 aanvalsploeg met 1 veiligheidsploeg in de vorm van een direct inzetbare 2e aanvalsploeg noodzakelijk is.
Hierbij horen een inzetleider in de vorm van de bevelvoerder en een persoon die er voor zorgt dat de blusmiddelvoorziening tot stand komt en in stand word gehouden, in de vorm van de chauffeur/pompbediener.
Als bekend is waar de vuurhaard is, de brandweerlieden weten wat ze doen, de juiste middelen (ADL, HD, WBC) en, zoals in dit geval, heel specifiek kennis aanwezig is over het pand en de slachtoffers dan kan het toch best een goede afweging zijn om wel naar binnen te gaan en die kinderwagen eruit te halen?
Ik heb telkens gesteld dat brandweerlieden prima in staat (zouden moeten) zijn om dat soort afwegingen te maken, niet dat ze bij het kleinste beetje risico altijd buiten blijven. En ja, die afwegingen zullen per persoon verschillen en ja dat is vervelend. Door goede training kan je die inschattingsfactor best wel ontwikkelen.
Als je, met alle kennis en ervaring die je in de tas hebt, een onverantwoord besluit neemt dan ben je inderdaad een mens en een hulpverlener, maar ook een sukkel. Niemand heeft er iets aan als jij door je onbezonnen actie even later naast het slachtoffer wat je wilde redden ligt, toch?
Vertalend naar mijn praktijk: die eerste aanvalsploeg bij ons heeft alleen handbrandblusmiddelen. Die lui gaan niet naar binnen als er rook hangt. De tweede aanvalploeg heeft antiflash, ademlucht en handbrandblusmiddelen. Die kunnen dus wel door rook, maar niet door (teveel) hitte. Als het te warm is gaan ze dus niet verder. Pas vanaf ploeg 3, en die heeft 6 minuten om zich volledig gekleed in hittewerend met ademlucht en groot materieel (LD) te melden bij de rookgrens, zijn de mensen volledig beschermd. Iedereen kent elkaar aan boord. Als er een gewonde in de rookgrens ligt, is het per definitie een van je maten. En toch hebben we met elkaar afgesproken dat de grenzen die jij met jou aanvalsploeg hebt niet overschreden worden, hoe klote dat ook is. Brandbestrijding is bij ons een neventaak, een van de vele. Toch zijn we in staat om die harde grenzen te bewaken omdat iedereen zich het schompes traint om de risico's te leren herkennen en te respecteren. Dat geld voor iedereen, van matroos wasser tot commandant.
Die professionele brandweerman ziet die risico's ook, maar waar wij die harde grenzen respecteren zou hij met zijn kennis en ervaring wellicht een stapje verder kunnen gaan. Desalniettemin loopt ook hij een keer tegen zijn grenzen aan en die moet hij respecteren, anders ben je kil gezegd gewoon een sukkel.
Dus bij jullie is er altijd een backup ploeg voor als een voorgaande zich vergist in zijn mogelijkheden, bij een SIV is deze er pas als de TS er is en tot die tijd kunnen zij geen, volgens de aangeleerde protocollen, verantwoorde redding of brandbestrijding doen in een brandend pand.