De diversiteit aan voertuigen, inzetprocedures en de schaalvergroting van de alarmcentrales die ervoor gaan zorgen dat het onoverzichtelijk wordt. Daarbij komt ook nog eens dat men landelijk juist naar pakweg 20 standaard incidenten wil op de alarmcentrales waardoor dit dus niet gaat passen met flex en light. Men wil aan de ene kant standaardisering, maar aan de andere kant met minder en flexibel.
Daarnaast begreep ik dat tijdens de dag die georganiseerd voor variabele voertuig bezetting (5 juni is er een werkveld conferentie gehouden over flexibel uitrukken, wat is daarmee gedaan en wat waren de uitkomsten vallen deze te rijmen met deze maatregelen?) dat er korpsen zijn die aangeven dat het wachten is totdat het fout gaat, men voelt zich er niet veilig bij, dus dat men bij elkaar in de keuken kijkt is goed. Maar dan moet er niet alleen gekeken worden wat er werkt, maar ook waar men iets mist of waar men vindt dat het niet veilig gaat. Vraag is dus ook voor Brabant of de mensen die ermee moeten werken het ondersteunen, is hun mening meegenomen, want zij zijn de werkvloer.
Dan even op jou voordelen.
Grote voordelen van dit systeem:
- Plaatselijke kennis wordt benut (uitrukken met meer of minder personeel dan ingeschat door de AC)
- Belangrijke rol in vakbekwaamheid van m.n. bevelvoerders; snel op kunnen schalen en een goede inschatting van de situatie maken
- Geen bezuinigingsmaatregel, vooral een systeem dat gericht is op de toekomst (veel posten met krappe bezetting)
- Motivatie: met een TS4 mag je uitrukken in plaats van je onderbezet melden en een andere post alarmeren
- De opschaling blijft met TS-6, zodat je de reguliere nummering en werkwijze aan kunt houden (voor wat betreft commandovoering, anders zal je waarschijnlijk TS4 moeten koppelen aan elkaar). Enige uitzondering is een opschaling met als eerste voertuig een TS4, dan heb je dus 4 man extra
- Restdekking blijft gewaarborgd door posten met twee TS'en; andere posten kunnen dus vaker bijstand verlenen.
- Plaatselijke kennis van de korpsen blijft, voor de centralisten wordt het juist alleen maar lastiger. Grotere gebieden, minder plaatselijke bekendheid centralisten en de TS Flex wordt eigenlijk alleen maar ingezet om toch maar te kunnen rijden omdat er eigenlijk gewoon te weinig personeel is. Het gaat dus niet om de klus maar om de beschikbare mensen, als ze maar kunnen rijden, met hoeveel maakt niet zoveel meer uit.
- Vakbekwaamheid is inderdaad een goede, wat wordt er aan gedaan om dit op te vangen en is het alleen de bevelvoerder of gaat het ook om de manschappen? Krijgt iedereen de bijscholing extra en wordt het naast het reguliere oefenprogramma standaard meegenomen, is het dan nog wel haalbaar voor vrijwillige korpsen? Snel opschalen is niet moeilijk, maar wat je daarna krijgt is de vraag en hoe lang duurt het, want zit elke TS 6 daarna net zo makkelijk vol? En wat doe je in die tussentijd als je niet genoeg mensen hebt en je zit op de opschaling te wachten, wat kan wel en wat kan niet?
- Het is inderdaad geen bezuiniging, door de opschalingen wordt het waarschijnlijk alleen maar duurder, het is puur gericht op het te kort van het aantal mensen, wat is er aan gedaan om dit te voorkomen en zijn alle opties meegenomen?
- Motivatie, dus het gaat er alleen om dat men gemotiveerd blijft niet dat de burger passend geholpen wordt? We rukken wel uit, maar wachten even wat langer om u te helpen want onze back up is er nog niet, vervelende situatie, maar we zijn wel gemotiveerd.
- Alle TS 6 posten kunnen altijd TS 6 leveren als er opgeschaald wordt?
- Die laatste snap ik niet, want het restdekkingsgebied wordt vele malen groter waardoor men toch juist nog langer moet wachten op hulp? En waarom kan men vaker bijstand verlenen, als je geen 6 man hebt gaat dat toch niet op?
Dan nog even terug naar de meldkamer, ik heb inmiddels al zoveel klusjes meegemaakt dat waarbij ik met 4 man echt te weinig mensen zou hebben, of het nu gaat om een liftinsluiting, dier in nood, een buitenbrand of een zaagklus. Moet ik dan opschalen, dan komt er een TS 6 van ver, daar moet ik op wachten en dan heb ik ineens 10 man waar ik er eigenlijk maar 6 nodig heb en de klus duurt langer. Dit komt toch niet goed over bij mij. En al helemaal niet bij de burger want die roept vaak wat zijn jullie met veel (6) en dan ga je opschalen waardoor je dus met 10 komt. Het is allemaal een beetje tegenstrijdig.
Ik zou er bijv. ook altijd voor kiezen als ik met 6 kan ik met 6 ga, inschatten wat je nodig hebt kun je eigenlijk alleen ter plaatsen, alleen zit daar het probleem wss je hebt er niet altijd 6.
Tot zover even, want hier kun je tal van voorbeelden noemen waarom het wel en niet kan, feit is dat de werkvloer zich ernstig zorgen maakt. En ik heb alle begrip voor de posten waar ze niet met genoeg mensen kunnen komen, maar daar moet gewoon ingezet worden op actieve werving en andere opties om meer mensen tot je beschikking te krijgen en ik weet dat valt niet mee.
Deze post is niet negatief bedoelt maar kritisch richting de genomen stappen de kijkend naar de praktijk welke vaker weerbarstiger is dan standaard klusjes zoals alleen maar een automatische melding welke in veel gevallen met zelfs maar 1 persoon kan worden gedaan. Daarnaast zijn er juist ontwikkelingen in het brandweervak waardoor je dus juist met genoeg mensen moet zijn om de eerst klap effectief uit te delen, het kan van levensbelang zijn om dan direct genoeg mensen en materieel ter plaatsen te hebben.