ma 29 sep 2008, 05:30 | 0 reacties
Minder spuitgasten op brandweerauto 'ramp' door Coen Springelkamp
AMSTERDAM - Vrijwillige brandweerlieden maken zich grote zorgen over plannen en proeven om de bemanning van een brandweerauto terug te brengen van zes naar vier spuitgasten. Dit zou goedkoper zijn en de uitruksnelheid bevorderen.
Cees van Beek, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwiligers (VBV), noemt de personeelsreductie volstrekt onaanvaardbaar. "Dit is levensgevaarlijk." Momenteel rukken de meeste brandweerauto's na een melding met zes brandweerlieden uit. Dat gebeurt naar zowel een woningbrand, een lift die vastzit of een brandende prullenbak.
De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) onderzoekt de mogelijkheid de bezetting terug te brengen naar vier man bij kleine brandjes of incidenten. De brandweer Utrecht doet mee aan de proef. Als de nieuwe regel wordt ingevoerd, gaat die niet alleen voor de vrijwillige maar ook voor de beroepsbrandweer gelden.
Volgens Jan Hazeleger, hoofd van de uitrukdienst van brandweer Utrecht, komt het nu voor dat er niet kan worden uitgerukt omdat er te weinig vrijwilligers op de kazerne komen. Bovendien neemt hun aantal drastisch af. "Met vier man ben je sneller inzetbaar. Maar uiteraard alleen als de situatie dat toelaat", benadrukt Hazeleger. "Anders rukken we met zes of zelfs meer mensen uit." Bijkomend voordeel is dat het werk als brandweervrijwilliger minder belastend wordt. "Het is voor vrijwilligers aan hun baas steeds lastiger uit te leggen dat ze er even niet zijn voor een kat in de boom."
Rugdekking
Voorzitter Cees van Beek noemt de plannen echter 'levensgevaarlijk'. "Gebouwen worden groter, complexer en krijgen meer functies. Als je met vier man uitrukt, heb je totaal geen rugdekking. Voor je het weet, loopt een klein brandje uit de hand." Dat kan tot problemen leiden, weet Van Beek uit ervaring. "Je moet dan de keuze maken als brandweerman hoe je in de krant wilt komen. Dat een brandslachtoffer is overleden omdat je moest wachten op versterking of dat je een woning ingaat zonder rugdekking en zelf slachtoffer wordt." Volgens Van Beek is het vooral een 'centenkwestie'. Door een recente wijziging van het arbeidstijdenbesluit zijn gemeenten verplicht om meer brandweerlieden aan te nemen voor hetzelfde werk. "Maar je kunt ook minder brandweerlieden in een auto stoppen. Uitrukken met vier man is goedkoper dan met zes. Daar gaat het om", aldus Van Beek.
Binnenkort komt minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) weliswaar met het besluit veiligheidsregio's waarin de minimale bezetting van een brandweerauto is vastgelegd op zes man. Van Beek: "Maar het probleem is dat de minister gemeenten maatwerk wil toestaan. Dus van zes naar vier man op een brandweerauto. Dat is voor ons onaanvaardbaar."
bron:
www.telegraaf.nl