Ze weten blijkbaar van te voren al dat een OMS geen echte brand is... want als die wel echt is dan rukken ze met 6 personen uit...
In Zeeland voeren ze het gewoon in... in Enschede hebben ze 2 jaar nodig om de procedures aan te passen... Wie doet het nu goed en wie doet het nu fout?
Volgens mij is er, financieel, meer winst te behalen als je het met beroeps doet dan met vrijwilligers? Verborgen agenda?
http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/5754105/Proef-brandweer-met-kleinere-uitrukploeg.eceProef brandweer met kleinere uitrukploeg
dinsdag 03 november 2009 | 19:21 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 03 november 2009 | 19:36
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
ENSCHEDE – De Enschedese brandweer bekijkt de mogelijkheden om bij brandmeldingen uit te rukken met vier in plaats van zes personen. Als daar een proef mee wordt gehouden, gebeurt dat alleen bij de vrijwillige korpsen van Boekelo en Glanerbrug. De maatregel heeft volgens brandweercommandant Stefan Wevers niets te maken met bezuinigingen. „ Ik verwacht dat we in de toekomst steeds meer toe gaan naar maatwerk”, aldus Wevers.
In een aantal steden, waaronder Utrecht, wordt een proef gehouden met een kleinere uitrukploeg of zijn er voorbereidingen om dat te gaan doen. Enschede sluit aan bij de ontwikkeling om in bepaalde gevallen uit te rukken met vier in plaats van zes brandweermensen. Volgens Wevers zijn hierover de eerste voorzichtige gesprekken gevoerd en waren de vrijwillige brandweermensen in Boekelo best enthousiast. De brandweercommandant noemt enkele goede redenen om in de nabije toekomst niet meer standaard met zes vrijwilligers uit te rukken. „Vooral bij automatische brandmeldingen zou dat kunnen.
Het is nogal eens loos alarm. Verder is het een voordeel voor de belastbaarheid van de vrijwilligers. Er zijn weliswaar altijd zes mensen achter de hand, maar je kunt sneller uitrukken met z’n vieren. A
ls er echt brand is, rukken we toch uit met meer dan zes mensen”, licht Wevers toe. Hij benadrukt dat het uiteraard allemaal moet kunnen en vooral ook verantwoord moet zijn.
Bij de beroepsbrandweer loont zo’n maatregel in elk geval niet, stelt Wevers. Om die reden gaat de proef straks - als overeenstemming met alle betrokkenen wordt bereikt - alleen bij de korpsen van Glanerbrug en Boekelo van start, samen goed voor tussen de 50 en 60 vrijwilligers. Voor dat het zover is, denkt Wevers zeker anderhalf tot twee jaar nodig te hebben. „Je moet hier heel goed naar kijken. Het moet allemaal goed in het programma en in de procedure worden verwerkt.
Het huidige veiligheids- en uitruksysteem en de taakverdeling zijn gebaseerd op uitrukken met zes mensen”, stelt de brandweercommandant. Veel aandacht is volgens Wevers tevens nodig voor het trainen, oefenen en opleiden van de vrijwilligers van de korpsen in Glanerbrug en Boekelo. Het is al met al een hele ingreep. Het uitrukken met twee mensen minder kan bijvoorbeeld bij bermbrandjes, automatische meldingen en brandjes die geen prioriteit hebben, maar alleen in het geruchtencircuit woeden.