Onderzoek VVB door VBV Variabele voertuig bezetting (VVB) is iets wat de brandweer de afgelopen dagen behoorlijk heeft bezig gehouden. Om hierover een goed oordeel te kunnen hebben, is er door de VBV aanvullend onderzoek gestart. De bedoeling is dit te integreren binnen het VV-project van de NVBR.
Zoals velen van jullie weten, zijn er in den lande al plaatsen waarop men uitrukt met een bezetting van vier of twee personen: de zogenaamde TS4 of SIV (Snel Interventie Voertuig). Voorlopig zijn dit nog experimenten, maar in sommige gevallen zoals in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) denkt men al in een beslissend stadium te zijn gekomen.
De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) heeft hier zijn twijfels over. Wel heeft de VBV inmiddels een positie verworven waar zij aan de ‘voorkant’ meepraat en meebeslist. Om een totaalbeeld te krijgen uit de praktijk, doen wij een dringend beroep op jullie om uiteindelijk onderstaande vraag te kunnen beantwoorden:
“Is een bezetting van 4 of 2 personen afdoende en voldoende veilig?”
Heb je ervaring met uitrukken TS4 of SIV?
Ervaring met het uitrukken van een TS4 of TS2? Meld dit aan ons. We zijn zeer nieuwsgierig naar je ervaringen. Het mag gaan om uitrukken naar brand, technische hulpverlening, een waterongeval of een ongeval met gevaarlijke stoffen. Geef ons een beknopte omschrijving en wij nemen deze mee in ons onderzoek.
Heb je een opleiding genoten of ben je geoefend in het optreden met een TS4 of SIV, dan willen we graag weten hoe je dit hebt ervaren. Maar ook als je geen opleiding hebt gehad of niet geoefend bent in het optreden met een TS4 of SIV, maar wel als zodanig uitrukt, zijn we nieuwsgierig naar je bevindingen.
Heb je geen ervaring met TS4 of SIV, maar wel een mening?
Ook wanneer je nog geen ervaring hebt met het uitrukken met TS4 en SIV maar wel een uitgesproken mening hebt over dit onderwerp, dan horen we dit graag. Je kan je mening wellicht ondersteunen met voorbeelden uit de praktijk. Wanneer je niet wilt dat je naam of ervaring herkenbaar of herleidbaar is: geef dit aan, dan houden we hier rekening mee.
Geef je ervaringen en/of mening door via de button 4 en 6 op onze website of via ruud.van.vliet@brandweervrijwilligers.nl. Ook wanneer je de VBV wilt uitnodigen om bij je korps of ploeg over dit onderwerp te praten kan je dit melden via bovengenoemd e-mail adres.
Wat gaan we met deze informatie doen?
Naast het verzamelen en categoriseren van deze meningen, gaan we ze omzetten in casussen. Deze casussen laten we door experts zorgvuldig analyseren en beoordelen. De experts zijn volgens de VBV met name het repressieve personeel: jullie dus!
Een aantal van de mensen die hun mening of beleving hebben ingestuurd, zullen worden uitgenodigd om die mening en ervaring toe te lichten en zodoende mee te helpen aan de eindconclusie. Daarnaast zullen ook onafhankelijke experts, zoals veiligheidsdeskundigen, hun mening gaan geven.
Jullie kennis en ervaringen zijn van groot belang! Dit onderwerp zal zeer bepalend zijn hoe de toekomstige brandweer er uit gaat zien. Jullie brandweer, maak dus nu gebruik van je recht om mee te kúnnen en mógen praten!
Aanvullend project Variabele voertuigbezetting
Ondersteuning in het vastleggen van een helder traceerbaar beoordelingskader en bijbehorende criteria. Hierbij betrekken wij onder meer buitenlandse onderzoeken en ervaringen. Vervolgens dienen de lopende en nog aan te melden ‘pilots’ hieraan getoetst te worden en waar mogelijk bijgestuurd te worden. Om onderzoeksvragen onderbouwd, effectief, traceerbaar en herhaalbaar te kunnen beantwoorden, dient de gegevensverzameling uniform en eenduidig te worden georganiseerd. Deze resultaten kunnen vervolgens worden gebruikt als input voor een meer diepgaand onderzoek.
Uiteindelijk zal het moeten leiden tot een landelijk rekenmodel waarbij de veiligheid van burgers, brandweerpersoneel en de kwaliteit centraal staan. Het is van groot belang dat de werkvloer - daar waar de operationele kennis en ervaring aanwezig is - op zowel bevelvoerend als manschapsniveau te betrekken bij het onderzoek. De planning van dit aanvullende project is vier maanden en loopt qua planning parallel aan het Project Variabele Voertuigbezettingen NVBR.
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-3262-onderzoek-vvb-door-vbv.html?archived=0&page=1