VBV verbijsterd over conclusies Apeldoorn
09 December 2011
Met verbijstering heeft de VBV kennisgenomen van de publicatie van het rapport over de 'Anders bezette Tankautospuit' van brandweer Apeldoorn. Wij voelen dringend de behoefte om de conclusies in het rapport te voorzien van een aanvulling.
Werkvloer gehoord?
Wat in het rapport en de wervende teksten bij de presentatie helaas ontbreekt, is de mening van de mensen die met de TS4 in Apeldoorn moesten uitrukken. Op zich geen toeval en ook in lijn met onze eerdere constateringen dat de mening en opvattingen van de uitvoerende - lees de professionals van de werkvloer - in de pilots en experimenten niet of nauwelijks worden gehoord.
Ook niet geheel toevallig hebben de gezamenlijke vakorganisaties de uitkomsten van dit project al eerder ter discussie gesteld. Op 8 september jl. hebben VBV/CMHF, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak een brief geschreven aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn met daarin het verzoek om het rapport te vernietigen. Waarom? Dat kunt u lezen in een brief die de bevelvoerders aan de commandant hebben geschreven.
Geen inzage in rapport
Het antwoord van het college van Apeldoorn op de brief van de vakorganisaties maakt duidelijk dat de communicatie tussen projectleiding en de deelnemers gebrekkig is verlopen. Ook geeft men aan dat de ‘medewerkers’ van de VBV middels voortgangsbrieven op de hoogte zijn gebracht van de voortgang. Voor alle duidelijkheid; de VBV is, in tegenstelling tot hetgeen in het antwoord van het college staat, niet betrokken geweest. Een verzoek van de VBV om een kopie van het rapport werd in april niet gehonoreerd.
Ook wordt in het rapport door de auteurs de suggestie gewekt dat de VBV tegen nieuwe ontwikkelingen zou zijn. Het tegendeel is het geval, wij zijn wel van mening dat vernieuwingen eerst goed moeten worden onderzocht en kunnen leunen op een breed draagvlak. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is de veiligheid van burgers en brandweerlieden. De ervaringen van de werkvloer zijn daarbij natuurlijk van cruciaal belang. Wijzigingen in de voertuigbezetting betekent automatisch sleutelen aan inzettechnieken en tactieken. Dat kan alleen als wordt voldaan aan een aantal voorwaarden zoals die zijn verwoord in artikel 3.1.5. van het Besluit Veiligheidsregio’s.
Nadere analyse
Ook volgens het IOOV rapport voldoet het project in Apeldoorn niet aan al deze voorwaarden.
Wij wijzen de conclusies dan ook af. Ook twijfelen wij aan de overige inhoud van het rapport en gaan wij de gebruikte ‘wetenschappelijke onderzoekstechnieken’ nog nader analyseren en ook voorzien van vakinhoudelijk commentaar. Wordt dus vervolgd.
Ondertussen liggen de opvattingen van de Apeldoornse projectorganisatie in de ‘etalage’ van het landelijke project Variabele Voertuigbezetting van de NVBR en het 'Brandweerkennisnet'. Het ligt in onze ogen voor de hand dat het door bezuinigingen aangestuurde projectrapport vooralsnog uit deze ‘etalage’ gehaald wordt.
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-3220-vbv-verbijsterd-over-conclusies-apeldoorn.html?archived=0&page=1