KWC is toch rijksoverheid... Die moeten dus eigenlijk een pechdienst inschakelen bij pech op het water of na inschakelen van de KNRM een rekening sturen naar de eigenaar van het schip... Toch?
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mededinging/markt-en-overheidMarkt en overheid
Overheidsorganisaties bieden regelmatig producten of diensten aan. Bijvoorbeeld cursussen voor brandveiligheid. De overheid gaat zo de concurrentie aan met bedrijven. Daarbij hebben overheidsorganisaties voordelen die een bedrijf niet heeft. Een overheidsorganisatie kan bijvoorbeeld niet failliet gaan. Daarom wil het kabinet gedragsregels voor overheidsorganisaties opnemen in de Mededingingswet. Overheidsorganisaties die economisch actief zijn moeten zich aan die gedragsregels houden.
* Gedragsregels voor overheidsorganisaties
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mededinging/markt-en-overheid#gedragsregels-voor-overheidsorganisaties * Gedragsregels voor de rijksoverheid
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mededinging/markt-en-overheid#gedragsregels-voor-de-rijksoverheid * Klacht indienen over de rijksoverheid
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mededinging/markt-en-overheid#klacht-indienen-over-de-rijksoverheid Gedragsregels voor overheidsorganisaties
Het kabinet wil concurrentievervalsing door overheidsorganisaties voorkomen. Bijvoorbeeld: een plantsoenendienst van de gemeente heeft te weinig werk en gaat bijklussen bij bedrijven tegen bodemprijzen. Dat is oneerlijke concurrentie voor de hoveniersbedrijven.
Daarom moeten overheidsorganisaties zich aan gedragsregels houden als ze producten en diensten aanbieden aan andere organisaties of bedrijven.
Voor wie gelden de gedragsregels?
Deze regels gaan gelden voor de rijksoverheid, de provincies, de gemeenten, de waterschappen en de zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) die op basis van een wet zijn opgericht.
Uitzonderingen
De gedragsregels gelden niet voor lager en hoger onderwijs en de publieke omroep.
Gedragsregels
* Overheidsorganisaties moeten de volledige kostprijs van hun dienst of product in hun tarieven doorberekenen.
* Overheidsorganisaties mogen hun eigen overheidsbedrijven niet bevoordelen boven concurrerende bedrijven.
* Overheidsorganisaties mogen de gegevens die ze vanuit hun publieke taak verkrijgen niet hergebruiken voor andere, economische activiteiten. Dat mag alleen als andere organisaties of bedrijven ook over de gegevens kunnen beschikken.
* Als een overheidsorganisatie op een bepaald terrein een bestuurlijke rol heeft en ook economische activiteiten uitvoert, mogen niet dezelfde personen betrokken zijn bij de bestuurlijke en de economische activiteiten van die organisatie.
Als een ondernemer merkt dat een overheidsorganisatie zich niet aan de gedragsregels houdt, kan hij straks een klacht indienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa beoordeelt de klacht en gaat zo nodig op onderzoek uit. In geval van overtreding kan de NMa een dwangsom opleggen.
Op dit moment zijn deze gedragsregels nog niet van kracht. De regering wil de gedragsregels opnemen in de Mededingingswet. De Tweede Kamer heeft het voorstel om de Mededingingswet te wijzigen op 24 maart 2009 aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer.
Gedragsregels voor de rijksoverheid
De gedragsregels over het leveren van producten en diensten voor de hele overheid gelden nu nog niet. Er gelden al wel interne aanwijzingen met gedragsregels voor de rijksoverheid.
Deze gedragsregels gelden voor alle organisatie-eenheden binnen de rechtspersoon Staat. Dat zijn onder andere de ministeries, hoge colleges van staat, de colleges met rechtspraak belast en zelfstandige bestuursorganen zonder rechtspersoonlijkheid. Een gemeente, provincie of waterschap valt hier niet onder.
Rijksoverheid en marktactiviteiten
De gedragsregels gelden alleen als de rijksoverheid marktactiviteiten onderneemt. Dat houdt in dat de rijksoverheid producten of diensten levert aan derden, en daarbij met bedrijven concurreert.
Als de rijksoverheid producten en diensten levert aan haar eigen organisaties is dat geen marktactiviteit. De gedragsregels gelden dan dus niet.
Bijvoorbeeld:
* een ministerie mag een bedrijfsrestaurant voor het eigen personeel exploiteren. Dat is geen concurrentie, maar zelfvoorziening.
* een drukkerij van een ministerie mag drukwerk leveren aan een ander ministerie. Niet aan een waterschap, een slagerij of een publieke omroep.
De rijksoverheid mag alleen marktactiviteiten ondernemen op basis van een wet, een internationale verplichting, of bij uitzondering een besluit van een minister. Daarbij moet de rijksoverheid zich aan de gedragsregels uit de aanwijzigingen houden.
De gedragsregels voor de rijksoverheid staan in de Aanwijzingen voor het verrichten van marktactiviteiten door de rijksdienst.
Klacht indienen over de rijksoverheid
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mededinging/documenten-en-publicaties/besluiten/1998/05/08/aanwijzingen-voor-het-verrichten-van-marktactiviteiten-door-de-rijksdienst.html Ministers kunnen elkaar aanspreken op de naleving van de gedragsregels voor de rijksoverheid. Burgers en bedrijven kunnen er geen rechten aan ontlenen. Toch heeft het zin om een klacht in te dienen als u een probleem heeft met concurrentie van een overheidsorganisatie.
U kunt uw klacht melden bij de organisatie waarmee u problemen heeft. U kunt uw klacht ook neerleggen bij het Centraal Kennis- en Informatiepunt (CKI) van het Ministerie van Economische Zaken.
Klacht melden bij het CKI
Een klacht melden bij het CKI kan met dit formulier.
Of via de post:
Ministerie van Economische Zaken
Centraal Kennis- en Informatiepunt
T.a.v. mevrouw mr. B.L.A. de Ruiter
Postbus 20101, 2500 EC Den Haag
Of via de telefoon: (070) 379 68 29
Wat gebeurt er met uw klacht?
Als u een klacht meldt bij het CKI kunnen er twee dingen gebeuren:
* het CKI neemt contact met u op om meer informatie te vragen of te geven
of:
* het CKI legt uw klacht voor aan de betrokken overheidsorganisatie. De overheidsorganisatie behandelt de klacht, maar het CKI volgt de afwikkeling ervan.
Als u dat wilt maakt het CKI uw klacht anoniem. De overheidsorganisatie krijgt dan geen persoonlijke gegevens, alleen de inhoud van uw klacht.
Klachten over concurrentie van andere overheidsorganisaties
Overheidsorganisaties buiten de rijksoverheid zoals gemeenten, provincies, en waterschappen vallen officieel niet onder de huidige gedragsregels.
Toch heeft het nut om een klacht bij CKI in te dienen over andere overheidsorganisaties. Het CKI onderzoekt of de activiteit van die overheidsorganisatie aansluit bij de huidige gedragsregels en de nieuwe regels uit het wetsvoorstel. Als dat niet zo is, kunt u de conclusies van CKI gebruiken om uw klacht bij de organisatie te onderbouwen. Daarnaast kan het CKI uw klacht goed gebruiken als achtergrondinformatie.