Ik vraag me af of het gevaar van deze lampjes niet overdreven wordt, maar zal het een kennis eens vragen die als pleeg/navigator vliegt.
Wel knap trouwens dat je vanuit de heli kan bepalen dat licht door een laser gegenereerd is.
Ik heb zelf een (kort) verleden in de licht-/geluids sector en kan je vertellen dat (voornamelijk) illegale laserpennen levensgevaarlijk zijn.
Het is vaak genoeg voorgekomen dat iemand (levenslange) oogschade oploopt door een malloot met een veel te zware laserpen tijdens een groot evenement.
Nog steeds worden er op Marktplaats laserpennen aangeboden met een vermogen van 50mW.
Stukje tekst van Wikipedia:
Class 3B- de laser kan bij blootstelling direct ernstige oogschade veroorzaken. Vermogens van 5 tot 500 mW en lasers met onzichtbare golflengtes bij lagere vermogens. De interne lasers in cd- en dvd-branders vallen onder deze categorie wanneer de behuizing van de brander wordt geopend. Diffuus licht van dit type laser is niet schadelijk.
Piloten merken dit dus wel degelijk (zeker bij nacht vluchten), het gevaar van deze ''lampjes'' wordt dus absoluut niet overdreven. Sterker nog, er zou juist meer aandacht aan besteed worden.
Ook het bepalen van een laserlicht is niet zo lastig, weinig ander licht dat z'n sterke en strakke bundel kan genereren (en dan ook vaak nog in een groene kleur).
Paar leerzame links:
http://www.vwa.nl/onderwerpen/producten-non-food/dossier/laserpointers/wat-kan-er-mis-gaan-met-laserpointershttp://www.vwa.nl/onderwerpen/producten-non-food/dossier/laserpointers/wat-moeten-ondernemers-doenZoals je kan lezen in bovenstaande links is het verhandelen van een klasse B laserpointer verboden, helaas doet bijvoorbeeld Marktplaats hier niks tegen (
http://tinyurl.com/6fd6tje)
EDIT:
Even nog wat verder gezocht, als ik het goed heb gelden voor klasse 3B lasers de volgende regels:
-Uitsluitend voor personen van 18 jaar en ouder.
-Niet toegestaan in openbaar gebruik