First Responder, waarom niet? Waarom wel?

Auteur Topic: First Responder, waarom niet? Waarom wel?  (gelezen 22122 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #50 Gepost op: 11 maart 2009, 20:25:31
Zou het misschien kunnen zijn dat er een ambulance "Voor Waarde Scheppend wordt gezet, als de ambulance van de standplaats Urk  weggaat? O0
Zouden de centralisten niet zo slim zijn om dit te doen? ;)
Als wij in Kampen er uit gaan wordt er een ambulance VWS gezet, of hebben we  IJsselvecht alleen maat slimme centralisten? ;)

Ik weet uit ervaring dat ze in IJsselvecht erg slimme centralisten hebben, en ik heb ook goede ervaringen met Flevoland en ook erg goede ervaringen met Noord-Oost Gelderland..  Natuurlijk word er voorwaarde scheppend gezet..    Echter de huidige standplaats waar ze staan is men ook in een erg groot aantal gevallen ruim op tijd..  Zoals gezegd het Urker problematiek is net ff wat complexer..  
Het FRS project in Urk was redelijk uniek en altijd bedoeld als aanvulling op de bestaande hulpverlening. Ik zou het jammer vinden als ze het project de nek om zouden draaien..
Echter ik ken ook niet van alle kanten alle feiten..

Als het zo is, dat de FRS slechts een 1 minuut voor de reguliere ambule er is,  dan heeft een standplaats verhuizing ook geen zin. En dan kan je ook vraag tekens zetten bij het FRS project... Echter er zijn nog geen cijfers gepubliceerd die iets concreets daarover zeggen..


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #51 Gepost op: 26 maart 2010, 20:51:46
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/111328/Brabantse_First_Responder-teams_brandweer_redden_13_levens.html

Brabantse First Responder-teams brandweer redden 13 levens
vrijdag 26 maart 2010 15:24
Waardeer:
   
0 stemmen

Eindhoven - De First Responder-teams (FR-teams) van de brandweer hebben hun nut uitgebreid bewezen in de gemeenten Oirschot, Gemert, Someren en Reusel-De Mierden. ‘In tien jaar tijd zijn er 2000 inzetten geweest en zijn er tenminste 13 levens gered, waarvan 6 in 2009’, meldt de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost vrijdag.

Foto: archief EHF
Bij een 112-melding kan de Meldkamer Ambulancezorg in bovengenoemde gemeenten ook een FR-team inzetten. Omdat dit team vanuit de eigen brandweerkazerne kan vertrekken, is zij erg snel ter plaatse. Het team, bestaande uit twee personen, heeft de beschikking over een voorrangsvoertuig in de brandweerkleur.

Het FR-team start de hulpverlening op in afwachting van de komst van de ambulance. Gemiddeld zijn zij 5 minuten eerder ter plaatse. Met de introductie van de First Responders is er een extra schakel in de acute ketenzorg ontstaan, die zeer functioneel is.

Tienjarig bestaan
De FR-teams in Zuidoost-Brabant bestaan dit jaar tien jaar. In maart 2000 heeft een intensieve samenwerking tussen Regionale Brandweer en de Ambulancezorg, geleid tot de introductie van FR-teams brandweer. Gestart werd in de gemeenten Oirschot (Oirschot en Middelbeers) en Gemert. In 2006 volgde uitbreiding in Someren en in 2009 in Lage Mierde en Reusel. Door een FR-team in te zetten, wordt de hulpverlening aan een patiënt sneller opgestart. Dit zorgt voor een verbetering in de kwaliteit van zorg.

Werking teams
De brandweerkorpsen van bovengenoemde gemeenten hebben gemiddeld negen brandweercollega’s opgeleid met als specialisatie de taak First Responder. Ze worden ingezet bij meldingen waarbij sprake is van spoedeisende medische hulpverlening, zoals ongevallen en onwelwordingen. Zij worden gelijktijdig met de ambulance gealarmeerd om naar een incident te rijden.

Een First Responder beschikt over vele vaardigheden, o.a. toedienen van zuurstof, uitvoeren van hartmassage en maskerbeademing en toepassen van de Automatische Externe Defibrillator (AED). De FR-teams worden aangestuurd door de Meldkamer Ambulancezorg. Regionale Ambulancevoorziening Brabant-Zuidoost is verantwoordelijk voor de opleiding, training en jaarlijkse toetsing van deze brandweercollega’s.


p.i.m.

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 67
Reactie #52 Gepost op: 6 april 2010, 01:52:56
Hallo,

Brandweer Baarle-Nassau(hertog) heeft al enkele jaren vrijwilligers van de brandweer die specifiek uitrukken zijnde bls-team brw B-N/H voor medische hulpverlening. Als je op p200 kijkt komen ze regelmatig voorbij, opvallend wel is dat ze code voor de brw krijgen en gelijk de a-code ambu. Dus dubbel?. ze hebben reedsveel inzetten met succes gedaan, ook mijn buurman van paar straten verderop is met succes geholpen toendertijd. Het project draait nog altijd.

pim O0


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #53 Gepost op: 25 april 2010, 11:31:37
Samenwerking brandweer en ambulance Gelderland Midden redt levens
vrijdag 23 april 2010 11:17

EDE - Het First Responsteam Brandweer (FRB) in Gelderland Midden heeft in 2009 bijzonder veel levens gered. Dat blijkt uit cijfers die donderdag bekend zijn gemaakt. In 43 procent van de gevallen waarbij een team moest reanimeren konden mensen met een herstelde hartcirculatie naar het ziekenhuis worden vervoerd. In 2007 was dit in Gelderland Midden nog 30 procent. Landelijk ligt de overlevingskans bij een hartstilstand rond de 16 procent.

Succesfactoren
Bij Hulpverlening Gelderland Midden werken ambulance en brandweer mensen al sinds 2005 samen bij het verlenen van spoedeisende hulp. De FRB teams, uitgegroeid tot een aantal van 35, redde vorig jaar 116 levens. De snelle opkomsttijd van de teams, in het grootste deel van de regio maximaal 6 minuten, vormt een belangrijke reden voor het succes. Omdat de brandweer meer standplaatsen heeft dan ambulances kunnen zij ook eerder ter plaatse zijn in gevallen waar elke seconde telt. Andere factoren zijn de snelle doormelding tussen de diensten, de deskundige begeleiding vanuit de meldkamer van de ambulancediensten en de samenwerking tussen ambulance- en brandweerteams bij inzetten, opleiding, oefening en evaluatie. http://www.edestad.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Samenwerking-brandweer-en-ambulance.529189.news
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Vigilant

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 830
Reactie #54 Gepost op: 13 juli 2011, 12:21:22
Casus 1 (tijden zijn willekeurig genomen)
15.00
Jef krijgt een hartaanval. Zijn vrouw merkt natuurlijk dat er iets mis is, en belt onmiddelijk het alarmnummer 112.

15.03
Op het HC 100 heeft men nu alle gegevens van Jef's vrouw te horen gekregen, en met beslist om een ambulance en MUG uit te sturen.

15.05
Op de spoeddienst vertrekt een ambulance en een MUG voertuig naar Jef's thuis.

15.13
De hulpdiensten zijn bij Jef aangekomen. Jef zit op dat moment al 13 minuten zonder adequate circulatie, en zal, ondanks de inspanningen van de hulpdiensten, het niet halen.

In dezelfde tijdspanne zit een student 2 straten van Jef's huis verwijderd, zich te vervelen. Het is immers vakantie, en deze student, die kan reanimeren en EHBO cursussen heeft gevolgd, zit zich wat te vervelen. Dan maar facebook en wat hulpdienstenfora bezoeken.

-fictief verhaal-



Zou het geen idee zijn om werk te maken van een net van First Responders?

Dat zou werken met gemotiveerde vrijwilligers die een opleiding in de gezondheidszorg volgen of erin werken (zorgkundige, vpk, arts) of met mensen die een EHBO opleiding gevolgd hebben. Zij worden dan geregistreerd in een database.

Dat zou zo kunnen werken: Echtgenote van Jef belt het HC100. Een computerprogramma gaat onmiddelijk het adres van de hulpbehoevende opzoeken en nagaan of er in de buurt First Responders wonen. De First Responders zijn aan dezelfde beroepsgeheimhoudingsplichten (mooi woord) gebonden als andere hulpverleners, en krijgen meteen een SMS: Onwelwording/Rea te *******straat, 89.


Zou een dergelijk systeem de outcome verbeteren? Of is een dergelijke oproep, met de lage outcome's kennende, sowieso een verloren zaak?
En, in welke gevallen kan een First Responder echt iets betekenen? Rekening houdend met enkel BLS toepassingen, aangevuld met eventueel AED. Hartaanvallen? Zware verwondingen (zware aderlijke bloedingen, polytrauma's), verstikkingen, brandwonden, etc?

Graag jullie meningen!


Bel een Belgische student in de gezondheidszorg (zorgkundige, studeer voor verpleegkundige). Als ik me niet vergis, zijn er in Nederland al dergelijke proefprojecten, hebben jullie daar ervaringen of cijfers mbt. outcome e.d. van?


Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Reactie #55 Gepost op: 13 juli 2011, 12:29:14
Bel een Belgische student in de gezondheidszorg (zorgkundige, studeer voor verpleegkundige). Als ik me niet vergis, zijn er in Nederland al dergelijke proefprojecten, hebben jullie daar ervaringen of cijfers mbt. outcome e.d. van?

Proefprojecten? Inmiddels draaien op heel veel plaatsen in Nederland first-responderteams. Het verschilt per plaats welke first-responders er zijn; in veel plaatsen rijdt de brandweer (omdat zij vaak sneller ter plaatse zijn) als first responder en in andere plaatsen is er een burger-AED (lees het topic op dit forum maar eens door), waarbij burgers d.m.v een SMS naar een reanimatie worden gestuurd.

Ik weet niet of er exacte gegevens bekend zijn over het slagingspercentage van rea's door first responders. Weet in ieder geval wel dat de brandweer Zeist als first responder al meerdere malen een succesvolle reanimatie heeft uitgevoerd.
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #56 Gepost op: 13 juli 2011, 12:30:14
Er staan hier inderdaad al diverse topics over AED alerts etc. Ik zou zeggen, lees deze eens door en kijk of je vragen daar al beantwoord worden.
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


stammie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 952
  • Het moet, dus het kan!
Reactie #57 Gepost op: 13 juli 2011, 16:00:57
Volgens mij werd er door de geleerden gezegd dat een first responder groep zoals beschreven in de topic van StijnC geen meerwaarde is voor de prof hulpverlening.
Hoewel ik, wanneer ik kijk naar de voorbeelden van incidenten die StijnC aandraagt, zeker een meerwaarde zie.


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #58 Gepost op: 13 juli 2011, 16:19:12
Daar is in Nederland een mooi onderzoek naar gedaan, de ARREST studie van Jocelyn Berdowski et al. Meer info: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20605311.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #59 Gepost op: 13 juli 2011, 17:22:30
Citaat
Proefprojecten? Inmiddels draaien op heel veel plaatsen in Nederland first-responderteams. Het verschilt per plaats welke first-responders er zijn; in veel plaatsen rijdt de brandweer (omdat zij vaak sneller ter plaatse zijn) als first responder en in andere plaatsen is er een burger-AED (lees het topic op dit forum maar eens door), waarbij burgers d.m.v een SMS naar een reanimatie worden gestuurd

Even een kleine correctie, vaak is het en/en. De brandweer wordt gestuurd en de burger alert wordt uitgezet.

Wat Belgie betreft, ze hebben een lange weg te gaan..

Carl.
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon