Bacheloropleiding Medische Hulpverlening: Inhoud? Positionering?

Auteur Topic: Bacheloropleiding Medische Hulpverlening: Inhoud? Positionering?  (gelezen 8355 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

freudsap

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 63
  • GGZ verpleegkundige, vrijwilliger dienst 112
    • VZW First Response
Bij ons (Belgenlandje) is binnen de ambulancewereld al enige tijd de vraag om ambulanciers beter op te leiden.

Het niveauverschil tussen wat een ambulance met twee ambulanciers mag en wat een MUG (onze MMT) mag is enorm groot.
De overheid heeft dit (eindelijk) ingezien en men heeft een tussenniveau in het leven geroepen, het PIT (paramedisch interventie team). PIT is een ambulance die als standplaats in een ziekenhuis staat. Bemanning: ambulancier en een verpleegkundige die werkzaam is op spoedgevallen (heeft zijn beroepstitel spoed en intensieve, is vergelijkbaar met jullie intensieve specialisaties) .    PIT werkt dus ook met protocollen.  Het is een soort light-versie van de Nederlandse ambulance (om het eenvoudig te zeggen).

Nu zitten we dus met drie niveau's in de pre hospitaalhulp:

- ambulance (twee ambulanciers met 120 u opleiding + 40 u stage spoed/mug)
- PIT (ambulance met een spoedverpleegkundige, standplaats ziekenhuis)
- MUG (vergelijkbaar met MMT)

Discussie die bij ons nu wat leeft:

PIT, moet dit een ambulance zijn of eerder een snel interventievoertuig type personenwagen? is PIT echt nodig? Moeten PIT en ambu niet samensmelten (ambulance dus altijd met verpleegkundige)?
Ambulance:  Moet de opleiding van de ambulancier niet omhoog? Zo ja, wat zou er in opleiding dan gegeven moeten worden?

Deze laatste vragen brengen me dan tot de nieuwe bachelor waar men bij jullie over aan het nadenken is...

Heeft men al zicht op wat inhoud van de opleiding gaat zijn?
Waar gaat deze nieuwe beroepsgroep zich posistioneren?  Gaat men dan ook drie niveau's van hulp krijgen of gaat deze bachelor en de ambuverpleegkunde gelijk vallen in de toekomst?


Vrijwilliger verpleegkundige - ambulancier dienst 112  Banaba GGZ verpleegkundige | Banaba IZ en spoedgevallenzorg | Informatiesysteemver


Ba(a)s

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,055
Reactie #1 Gepost op: 28 maart 2010, 11:38:50
Ik kan enkel je laatste vraag beantwoorden. Personen die de Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) hebben afgerond en op de ambulance komen te werken (als het lukt om dit voor elkaar te krijgen...) zijn geen verpleegkundige en kunnen daarom nooit de titel ambulanceverpleegkundige voeren. Er is dus wel degelijk een niveauverschil tussen ambulanceverpleegkundigen en BMH'ers.
Ik denk dat er, als de BMH doorgevoerd wordt, drie niveau's ontstaan:

  • De ambulancechauffeur heeft een apart, ondersteunend beroep zonder verpleegkundige achtergrond
  • De ambulanceverpleegkundige heeft een verpleegkundige opleiding gehad (HBO-V of MBO-V) en meerdere jaren ervaring in het ziekenhuis
  • De BMH'er kan dan de titel 'ambulancehulpverlener' gaan voeren. Deze hulpverlener heeft geen verpleegkundige opleiding en geen ervaring in het ziekenhuis. Deze is ook niet BIG-geregistreerd, dus kan niet als verpleegkundige aan de slag bij een zorginstelling cq. ziekenhuis als hij of zij geweigerd wordt voor het beroep van ambulancehulpverlener

Met het oog op het laatste punt, denk ik dat het onverantwoord is om een ambulancehulpverlener op een ambulance te plaatsen met enkel ondersteuning van de chauffeur. Er zou dan een team van drie man kunnen ontstaan, de ambulancechauffeur, -verpleegkundige en -hulpverlener. Een andere optie is het verlengd inwerken van een ambulancehulpverlener op de ambulance. Naar mijn mening is er voor beide opties geen interesse, tijd en geld.

Er zijn te weinig mensen met goede vooropleiding die in de zorg kunnen werken (denk aan het tekort van een half miljoen, zie http://binnenland.nieuws.nl/576900), maar moeten we dan maar meer mensen lager gaan opleiden?

Als deze opleiding doorgevoerd wordt, kun je de ambulancehulpverleners die ze voortbrengt mijns inziens enkel op een hulpambulance (B-auto) plaatsen. Voor échte extramurale en prehospitale hulp bij bijv. een ongeval, heb je een té grote verantwoordelijkheid om zonder ervaring de weg op te gaan. Iemand die net van de HBO-V komt wordt niet aangenomen als ambulanceverpleegkundige, waarom zou iemand vers van de BMH dan wel aangenomen worden als ambulancehulpverlener?
You flyin' with me? You better wear your seatbelt..


Dave1989

  • Leerling-verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 173
  • 4e jaars Leerling-vpk,Hartslagnu hulpverlener
Reactie #2 Gepost op: 14 september 2010, 22:19:50
Deze opleiding zou vanaf 2010/2011 ingaan.Ik blijf er ook bij dat ik dit een belachelijke opleiding vind.Je krijgt dan veelal van die sensatiefreaks.Je hebt sensatiefreaks en mensen die echt hulp willen verlenen.Sensatiefreaks willen ook meestal zo snel mogelijk dat beroep doen en willen er het liefst zo kort mogelijk over doen.In het ziekenhuis leer je met mensen om te gaan,.medicatie,gedrag van mensen en je leert veel meer anatomie etc.Zoals Baas al zei, het gaat er om dat je vooral erg veel ervaring opdoet in een ziekenuis.Op een ambupost heb je hier niet heel veel tijd voor lijkt me.
Iemand nog meer gehoord over de opleiding?

Groeten
Geinteresseerd en werkzaam binnen de hulpverlening  [