Brandweer rukt veel uit voor niets, elke twaalf minuten automatisch brandalarm in Nederland

Auteur Topic: Brandweer rukt veel uit voor niets, elke twaalf minuten automatisch brandalarm in Nederland  (gelezen 87040 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Ferrari_F50

  • Gast
Wat mij altijd opvalt aan regen is dat de OMS-meldingen je weer op de oren vliegen. Heeft dit te maken met de hoeveelheid vocht? of is er een andere reden voor. Wie kan het mij uitleggen?


pompbediende

  • Meerdere functies
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,263
Ja dat idee heb ik ook, ik denk idd dat vocht er mee te maken heeft, ook bij heel warm weer zomers met hoge luchtvochtigheid zie je meer ABM.
Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
;) Ik had het zelf niet beter kunnen opschrijven... Bij onweer / vochtige weer veranderd de samenstelling van de lucht waardoor dit net het tikje kan zijn waardoor de melder in alarm komt. Vaak zijn de melders al wat ouder en vervuild waardoor ze toch al op het randje zitten

http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D11833%26site%3D

(...)

fig 4 De een-kamer ionisatie rookmelder

Het werkingsprincipe van een ionisatie rookmelder berust op het elektrisch geleidingsvermogen van geïoniseerde lucht. De lucht in de meetkamer wordt met behulp van een radioactief preparaat als radium of americium geïoniseerd*. Deze ionisatie wordt veroorzaakt door de radioactieve straling (a-stralen) waardoor positief en negatief geladen deeltjes ontstaan. Als de geïoniseerde lucht door elektrisch veld stroomt, ontstaat er door de bewegingen van de geladen deeltjes een elektrische stroom, die afhankelijk is van de grootte van het door de aangelegde spanning veroorzaakte elektrische veld.

De positief geladen deeltjes bewegen naar de negatieve elektrode, de negatief geladen deeltjes bewegen naar de positieve elektrode. Als de spanning hoog genoeg is komen bijna alle geladen deeltjes op de betreffende elektrode terecht, dit noemt men het verzadigingspunt.



Bij verbranding ontstaan een groot aantal deeltjes, die groter en zwaarder zijn dan de normale gasmoleculen in de ionisatiekamer. Deze deeltjes, zowel zichtbaar als onzichtbaar, hinderen de vorming en de verplaatsing van de ionen in de ionisatiekamer, waardoor de stroomsterkte kleiner wordt. De stroomsterkte is afhankelijk van het gas tussen de elektroden. Als de stroomsterkte lager wordt dan een ingestelde waarde, wordt er een alarm gegeven.

Bij een een-kamer ionisatiemelder wordt de stroomverandering gemeten. Als er geen verbrandingsproducten in de ionisatiekamer aanwezig zijn, loopt er een constante ionenstroom. Zodra er verbrandingsproducten in de ionisatiekamer komen, wordt deze stroom lager. Deze verlaagde stroomsterkte zal bij een bepaalde waarde met behulp van een elektronische schakeling zorgen voor een signaal waardoor de melder in alarm komt.





[3.1.2] Ionisatierookmelder volgens het twee-kamer principe




fig 5 Ionisatierookmelder volgens het twee-kamerprincipe



Een ionisatierookmelder volgens het twee-kamerprincipe heeft twee ionisatiekamers, waarin een radioactief preparaat zit. De ene kamer is een meetkamer en de andere een afgesloten referentiekamer. Als er geen verbrandingsproducten in de meetkamer aanwezig zijn verdeelt de op de kamers aangesloten spanning zich volgens een bepaalde verhouding. Zodra er verbrandingsproducten in de, open, meetkamer binnen dringt verandert deze spannings-

verhouding. Het elektrisch evenwicht tussen de twee ionisatiekamers wordt dan verstoord. Een elektronische schakeling zet deze verstoring om in een signaal waardoor de melder in alarm komt.

Door de opbouw van een ionisatiemelder kan hij niet worden toegepast op plaatsen met een verhoogde luchtstroming. Dat komt doordat een te hoge luchtstroom de ionisatiestroom van de elektrodes zal "afblazen" waardoor het elektrisch evenwicht tussen de twee ionisatiekamers wordt verstoord. Dit heeft weer als gevolg dat de melder in (vals)alarm komt.

Een ionisatiemelder werkt op zowel zichtbare als onzichtbare partikelen van een brand. Bij een felle brand zijn de temperaturen hoog en ontstaat er een vollediger verbranding. Hierbij komen kleinere rookdeeltjes vrij dan bij een smeulbrand. Een ionisatiemelder zal kleine rookdeeltjes sneller gedetecteerd dan een optische melder en zal bij een direct uitslaande brand eerder alarm geven. Deze melder is daarom goed voor plaatsen waar een (open)brand snel ontwikkelt. Hierbij kun je denken aan opslagterreinen, fabriekshallen of dieselruimtes.

(...)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Rotterdam gaat er blijkbaar extra mensen voor aannemen. Hoe doen jullie dit?

http://www.megastadfm.nl/article.php?id=2328

Donderdag 22 mei 2008, 10:11,

De brandweer in Rotterdam wil loze meldingen van automatische brandalarmen voortaan zelf gaan aanpakken. Automatische brandmeldingen worden altijd doorgeschakeld naar de brandweer.

Vooral de loze brandmeldingen doen volgens een woordvoerder een zwaar beroep op vrijwilligers. Van het totaal aantal meldingen is tot 95% van de meldingen loos alarm. De brandweer zegt hierover in gesprek te zijn met de gemeente, die de loze brandalarmen tot nu toe bekeurt. Als de gemeente accoord gaat met het voorstel van de brandweer, zal het korps nieuwe mensen moeten aantrekken om handhaving van de regels te garanderen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Een wat uitgebreider artikel.

http://www.ad.nl/rotterdam/stad/2309129/Brandweer_loze_melding_zelf_bestraffen.html

woensdag 21 mei 2008
Brandweer: loze melding zelf bestraffen
Door JAN JAGER

ROTTERDAM - De Rotterdamse brandweer wil gebruikers van automatische brandmelders zelf bestraffen, als meldingen na herhaling onterecht blijken.
afbeelding vergroten FOTO ANP
De automatische meldingen worden worden altijd direct doorgeschakeld naar de brandweer.

„We zijn hierover in gesprek met de gemeente,’’ verklaart een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waaronder het Rotterdamse brandweerkorps valt.

De verklikkers met ‘doormelding’ veroorzaken het overgrote deel van 90 tot 95 procent loze meldingen die binnenkomen. „Dit legt een grote druk op onze vrijwilligers,’’ zegt de woordvoerder.

Nu ligt de bevoegdheid om boetes uit te delen bij de gemeente, terwijl de brandweer moet beoordelen of de melding terecht of onterecht is. „Voor kleinere gemeenten en brandweerkorpsen is die taakverdeling misschien praktisch. De Rotteramse brandweer vindt deze methode omslachtig.’’

Als de gemeente akkoord gaat met de wens van de brandweer, moet het Rotterdamse korps extra personeel aannemen dat zich met de handhaving moet bezighouden.

Een dwangsom is volgens de woordvoerder een uiterste middel. ,,In eerste instantie proberen we met voorlichting het gedrag van mensen te beïnvloeden. Vaak weten ze niet hoe ze met de brandmeldapparatuur moeten omgaan.’’

De meeste loze meldingen komen van zorginstellingen of wooncomplexen voor ouderen.


AMK

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 695
  • VPK io
Of van de Generaal Majoor Koot Kazerne in Stroe :D

Strengere maatregelen, zodat de desbetreffenden hun zaakjes op orde stellen?


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
De beste methode om het aantal terug te dringen is nog steeds dat de centralisten de melding direct binnen krijgen en gaan bellen.
De objecten krijgen dan een aantal minuten de tijd om te reageren. te laat? dan wordt de brandweer gealarmeerd.

Zo wordt er bij ons wel 70 % van de loze meldingen afgevangen.
Helaas is deze situatie ongewenst geworden omdat er ene menselijke factor tussen zit.

Dus ook bij ons gaat het veranderen  :'( :'(  >:(
Alleen bij objecten met verminderd zelfredzame personen gaat de vertraging er helemaal uit.
De overige objecten moeten de vertraging "verdienen" door een OP en goede BHV organisatie.
Een BMI met certificaat enz enz.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Rekeningen sturen is ook een manier:

http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article3513268.ece/Loos_alarm_gaat_in_Enkhuizen_veel_geld_kosten

Loos alarm gaat in Enkhuizen veel geld kosten

ENKHUIZEN -

Door CEES BEEMSTER
Zorginstellingen en hotel-restaurants in Enkhuizen moeten zorgen voor deugdelijke brandmeldinginstallaties. Anders worden zij beboet voor elk loos alarm waarvoor het plaatselijke brandweerkorps moet uitrukken. ,,Dat zal per loze melding een bedrag tussen G.1000 en G.1500 zijn'', verwacht commandant Gert van der Kruk.

De vrijwillige brandweer van Enkhuizen werd in 2007 337 keer gealarmeerd, zo blijkt uit het jaarverslag. Zoveel meldingen kreeg de brandweer niet eerder. In 159 gevallen ging het om een automatische loze melding. Ook dat is een record. ,,Voor de vrijwilligers is dit erg demotiverend'', stelt Van der Kruk. Die moeten immer hun werk of huis verlaten om zich voor niets naar de kazerne te spoeden.

Verdeeld over 2006 jaar kreeg de brandweer van Enkhuizen ook al 158 valse automatische meldingen binnen. Vandaar dat de afdeling preventie van het korps al een project is gestart om het aantal nodeloze meldingen terug te dringen.


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,431
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Is er wel eens onderzoek gedaan naar waarom een melder loos afgaat? Is het een zaak van slecht onderhoud, te kritisch afgesteld, verkeerde meldsysteem, verkeerde plaats?

Rekeningen sturen is natuurlijk makkelijk en voor het gevalletje slecht onderhoud misschien zelfs wel op zijn plaats, maar als een bedrijf/zorginstelling al in dit traject fout wordt voorgelicht - al dan niet met een wettelijke verplichting -  dan is zo'n rekening duur, maar los je daar dan dat specifieke geval mee op?

Je ziet namelijk heel veel OMS-meldingen voorbijkomen van dezelfde objecten.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Lijkt mij een goed idee! Maar als een project toch al een jaar loopt dan zie je toch resulaten?  :)

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasenwaal/3202982/Plan-tegen-vals-brandalarm.ece

Plan tegen vals brandalarm

door Job van der Meer. zaterdag 31 mei 2008 | 03:52 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 31 mei 2008 | 10:07
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

WIJCHEN/BEUNINGEN - De komende maand moet in alle gemeenten in de regio Gelderland-Zuid een plan van aanpak worden goedgekeurd om valse brandmeldingen tegen te gaan. In de gemeente Beuningen loopt al een jaar een proefproject, in Wijchen besluit het college aanstaande dinsdag over goedkeuring van het plan.


In het plan staat dat de brandweer het bedrijfsleven gaat informeren over hoe ze valse meldingen van hun brandmeldinstallaties kunnen voorkomen. In het vervolg rijden de bluswagens, ook als het een valse melding blijkt te zijn, door naar het bedrijf om de oorzaak te onderzoeken. De melding wordt geregistreerd en opgepikt door de brandpreventiemedewerker. Die neemt contact op met het bedrijf, om herhaling te voorkomen.

"Aan de hand van een jaar proefproject in Beuningen is moeilijk te zeggen of deze aanpak werkt", zegt brandweercommandant Toine Lazeroms. Hij is tevens voorzitter van de werkgroep die het regionale plan uitwerkte. "Dat moeten we over vier of vijf jaar bekijken." Volgens hem gaat het in Beuningen over 78 valse meldingen in 2006 en 92 in 2007. Wijchen heeft in diezelfde jaren te maken met respectievelijk 108 en 125 onechte meldingen van brand. Allemaal zijn het meldingen van automatische brandmeldinstallaties. Die geven de meeste valse meldingen.

Het plan van aanpak zet in op een afname van 25 procent van het aantal loze meldingen. Het geeft de korpsen de bestuurlijke middelen om op te treden. Daarom moet het door alle gemeenten in de regio Zuid-Gelderland apart worden goedgekeurd.

Niet alleen het aantal brandmeldinstallaties neemt toe, ook weet men vaak in een aangesloten bedrijf niet hoe goed te reageren, is de installatie niet goed afgestemd op het gebouw of wordt er slecht onderhoud gepleegd.

Na goedkeuring start de brandweer in Wijchen de komende maanden met twee informatie-avonden voor bedrijven. Daar worden in eerste instantie de notoire valse melders uitgenodigd. Mocht het niet tot resultaat leiden dan is de commandant bevoegd een dwangsom op te leggen.