Brandweer rukt veel uit voor niets, elke twaalf minuten automatisch brandalarm in Nederland

Auteur Topic: Brandweer rukt veel uit voor niets, elke twaalf minuten automatisch brandalarm in Nederland  (gelezen 87048 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

TrainBrain

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 43
Je kunt je inderdaad afvragen wat vals is.
Een rookmelder die reageert op de rook van een sigaret of een aangebrande pizza is voor de brandweer vals want er is geen inzet nodig. Maar de melder doet wel wat hij moet doen, namelijk alarm geven als er rook is.
Iemand die tegen een handmelder stoot en zo alarm slaat is voor de brandweer ook vals omdat er geen inzet nodig is maar de handmelder doet wel wat hij moet doen, namelijk alarm geven als hij ingedrukt wordt.

Maar misschien kunnen instellingen waar een koppeling naar de brandweer is ook zelf sneller actie onder nemen door gelijk een peleton BHV'ers naar de plek des 'onheils' te sturen die binnen een paar minuten kunnen concluderen of het echt of nep is zodat de brandweer, als deze nog niet uitgerukt is, binnen kan blijven.

Misschien roken onder de melder waar de brandweer voor moet komen bestraffen?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Valse meldingen kennen we niet. ;) Uit de NEN 2535:

4.3.1 Indeling van meldingen in categorieën

4.3.1.1 Brandmelding echte brand

Brandmelding door een brand of door een voorval dat tot brand kan leiden.

Voor mogelijke oorzaken en maatregelen, zie tabel 1.

Effect
. brandmelding "echte brand"

Oorzaak
11. brandontwikkeling
12. brandstichting
   
Maatregelen
* preventie
* prestatie-eis
* organisatie
* inbraakbeveiliging


4.3.1.2 Ongewenste brandmelding

Brandmelding door de aanwezigheid van op brand lijkende verschijnselen, die niet het gevolg zijn van een brand.

Voor mogelijke oorzaken en maatregelen, zie tabel 1.

Effect
ongewenste brandmelding
"brandverschijnselen"
   
Oorzaak
21. bedieningsfout
22. kwaadwilligheid
23. gewijzigd gebruik
24. abnormale situatie
25. applicatie (toepassing)
26. geen informatie
   
Maatregelen
* prestatie-eis
* organisatie
* controle
* projectering
* techniek
* onderhoudscontract



4.3.1.3 Onechte brandmelding

Brandmelding die niet het gevolg is van een brand, of op brand lijkende verschijnselen.

Voor mogelijke oorzaken en maatregelen, zie tabel 1.

Effect
onechte brandmelding "oorzaak techniek"

Oorzaak    
31. kwaliteit onderhoud
32. atmosferische invloeden
33. invloed andere systemen
34. systeemstoring
35. beschadiging
36. oorzaak onduidelijk
   
Maatregelen
* prestatie-eis
* techniek
* projectering
* onderhoudscontract


4.3.2 Keuze van de klasse-indeling voor de prestatie-eis voor ongewenste en onechte brandmelding

Bij het bepalen van het acceptabele aantal ongewenste en onechte meldingen spelen onder andere de volgende factoren een rol:

   1. risico;
   2. bedrijfstijden;
   3. openbaarheid van het gebouw;
   4. gebruik van het gebouw;
   5. moeilijkheidsgraad van het gebouw;
   6. ligging van het gebouw;
   7. organisatie van de brandweer;
   8. interne alarmorganisatie;
   9. milieu-aspecten;
  10. bedieningsfouten;
  11. kwaadwilligheid.

Op basis van bovenstaande factoren wordt door de eisende partij een indeling in risicoklasse gemaakt (zie tabellen 2 en 3).

Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen "intern" en "extern".

Intern betreft alle binnen de organisatie gesignaleerde ongewenste en onechte meldingen.

Extern betreft alle naar het ontvangststation voor brandmeldingen doorgemelde ongewenste en onechte meldingen.


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Misschien zouden ze in een aantal regio's (ondanks het ''Schiphol drama'') eens wat procedure's worden aangepast.

In regio 12 piepen ze tegenwoordig eerst, voordat ze een object gaan bellen, gevolg is dagen met 4 tot 6 oproepen voor vrijwillige posten, waar vervolgens na de melding tot ongeveer 5 minuten daarna een ''intrekken alarmering'' word gemaakt.
Gevolg is dat vrijwilligers niet meer opkomen (of van hun baas niet meer weg mogen) want ''hij zal toch wel ingetrokken worden''.

Waarom niet eerst object bellen na binnenkomst alarm, geen contact = alarmeren, wel contact onduidelijke reden alarm = alarmeren, wel contact ongewenste melding = niet alarmeren  ::)

Overzicht van een vrijwillige post met uitrukken / alarmeringen http://www.brandweer.badhoevedorp.com/uitrukken/2009.html  :-X
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Drie keer zo vaak loos alarm

door Nadia Berkelder. donderdag 29 oktober 2009 | 07:09 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 29 oktober 2009 | 07:22

Tekstgrootte  
 
MIDDELBURG - De Zeeuwse brandweer is vorig jaar negenhonderd keer voor niets uitgerukt. Het aantal loze alarmeringen blijft de laatste jaren toenemen.

Landelijk gezien is 44 procent van de meldingen loos. Sinds het begin van de jaren negentig is het aantal loze meldingen via automatische brandmelders verdrievoudigd.

"Van instellingen wordt steeds vaker geëist dat ze een automatische meldinstallatie hebben", zegt Sjaak Vermeulen, waarnemend commandant van de stadsgewestelijke brandweer Vlissingen Middelburg. "In het bouwbesluit zijn strengere eisen vastgelegd, bijvoorbeeld voor verzorgingshuizen en gezinsvervangende tehuizen. Dan is men bijvoorbeeld een tosti aan het bakken of aan het douchen met de badkamerdeur open en dan gaat het brandalarm af."

De brandweer moet in zo'n geval direct uitrukken, vertelt Vermeulen. " Vroeger zat er een vertraging op, toen hadden we drie minuten de tijd tot men het terugmeldde. Maar op het moment dat er echt wat aan de hand is, duren die drie minuten natuurlijk veel te lang. Dus rukken we tegenwoordig uit en horen we nu vaak onderweg dat er toch geen brand is." Bedrijven en instellingen voor wie de brandweer regelmatig voor niets uitrukt, moeten een oplossing aandragen om het aantal loze meldingen terug te brengen, zegt Vermeulen. "We kunnen in het uiterste geval zelfs de kosten doorberekenen. Een uitruk kost tenslotte toch een kleine duizend euro."

Met zo veel alarmeringen die achteraf gezien voor niets waren, is het lastig om het brandweerpersoneel gemotiveerd te houden, zegt Vermeulen. " Overdag gaat het bij ons nog, omdat we met beroepskrachten werken. Maar 's nachts moeten er voor elke melding vrijwilligers uit hun bed komen. Ik kan me voorstellen dat die denken: 'ik ga niet', als ze voor de tiende keer hetzelfde bedrijf in hun pieper zien staan. Maar het moet wél. Een recent voorbeeld is de Foyer de Jeunesse in Vlissingen. Dat is zo'n instelling waar we misschien wel tien of vijftien keer voor niets zijn geweest. Tot het op een dag wél raak was."

http://www.pzc.nl/regio/zeeland/5728091/Drie-keer-zo-vaak-loos-alarm.ece


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Brandweer wenst halvering valse meldingen

woensdag 28 oktober 2009 | 16:34 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 28 oktober 2009 | 18:35

Tekstgrootte  

 ENSCHEDE - De brandweer wil in 2011 meer dan een halvering van het aantal valse brandmeldingen ten opzichte van 2006: 575 tegen 1175. In 2008 werd nog 897 keer loos alarm 'geslagen'. Zegsman Laurens Welberg verwacht dat de brandweer dit jaar ongeveer 840 keer tevergeefs uitrukt en in 2010 maximaal 750 maal.

De aanpak om de hoeveelheid valse meldingen te verminderen tot 575 in 2011 werpt vruchten af. Na elke valse melding gaat er een brief de deur uit naar het betrokken bedrijf of instelling en volgt een gesprek over de oorzaak en wat er mogelijk aan te doen is.

Nadat het aantal loze meldingen in 2006 steeg tot 1175 is besloten in te grijpen. Alle op de alarmcentrale aangesloten bedrijven en instellingen krijgen standaard in januari een brief waarin het maximum aantal 'valse alarmen' staat vermeld. Dat wordt via een bepaalde formule per onderneming of instelling bepaald. Komen ze daar boven dan moet gemiddeld 1000 euro per valse melding worden betaald.

De brandweer heeft begin dit jaar een bijeenkomst gehouden voor iedereen die is aangesloten op het centrale alarmsysteem en bedrijven die brandmelders installeren. Er zijn toen afspraken gemaakt. Die leidden tot een forse daling van het aantal keren loos alarm bij onder meer Het Bouwhuis (-47procent) en het Leger des Heils aan de Molenstraat (-85 procent). Dit jaar is tot nu toe zes keer een dwangsom opgelegd. Dat gebeurt via een zogenoemde dwangsomprocedure.

De brandweer rukt bij een brandmelding altijd uit. Welberg: "Onze mensen moeten dan andere activiteiten onderbreken. Is de melding loos dan zijn ze niet paraat als er ergens anders wél brand is. Bovendien heeft een uitruk gevolgen voor het verkeer als we met sirenes rijden en als het goed is gaan alle medewerkers in een gebouw waar een melding is naar buiten. De productie en andere werkzaamheden liggen dan tijdelijk stil. Dat kost geld." Vanzelfsprekend wil de brandweer het liefst helemaal geen valse meldingen. Het aantal van 575 is gestoeld op een landelijke kwaliteitsnorm.

http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/5725660/Brandweer-halvering-valse-melding.ece


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Waarom niet eerst object bellen na binnenkomst alarm, geen contact = alarmeren, wel contact onduidelijke reden alarm = alarmeren, wel contact ongewenste melding = niet alarmeren  ::)

Dat hebben ze nog wel in het deel waterland van regio zaanstreek waterland.

En nu willen ze daar juist het menselijk handelen, om eerst te bellen voor een melding en het object drie minuten de tijd te geven voor onderzoek, erui halen en direct alarmeren.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gewoon alle OMS'en die vrijwillig zijn van de RAC afgooien. Alle BMI's die rookmelders hebben aangesloten terwijl ze alleen een handbrandmeldinstallatie moeten hebben niet meer op een automaat laten doormelden.

Terug naar tabel 1 uit het gebruiksbesluit.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Probleem is dan dat die afgesloten melders dan wel weer via een PAC alsnog binnen komen.........


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Probleem is dan dat die afgesloten melders dan wel weer via een PAC alsnog binnen komen.........

Een PAC kan zijn bevoegd hij kwijt raken als hij niet aan bepaalde criteria voldoet. Bij het terug dringen van inbraakalarmen heeft dat ook goed gewerkt. De brandweer moet met de PAC's de afspraak maken dat ze eerst verifiëren voordat ze bellen. Niet verifiëren is niet melden.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Dat klopt maar dat gebeurt hier bij een OMS voor zover ik weet altijd al.

Met name avond/nacht/weekend zal ook bij deze panden de telefoon niet opgenomen worden. Daarnaast mis je dan ook een stukje toetreding waardoor je daar voor de deur komt te staan en niets kan doen.