Nog steeds gebeurt het; barbecue doet het niet echt lekker, dus huppa: vollop met de spiritus erop! Veilig eerst in een lange lepel gieten? Nee, gewoon spuiten met de fles... Niet doen. Voor je het weet staat alles om je heen in de hens, als de vlam in de fles slaat... hieronder enkele tips:In de openlucht koken brengt - naast alle gezelligheid - wat gevaren met zich mee. Deze zijn makkelijk te voorkomen als u op een aantal dingen let. Als u een barbecue gaat kopen, let er dan bijvoorbeeld op dat deze stevig op zijn poten staat.
Eenmaal op de plaats van bestemming hoort uw barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond en op sta- of tafelhoogte te staan, dus niet op de grond! Zet op de camping de barbecue ver genoeg van de tent of luifel van de caravan en barbecue niet onder een afdak of te dicht bij houten hekjes, overhangende bomen en klimplanten.
Soms is het moeilijk om een windvrij plekje te vinden, maar dat is wel de veiligste plek voor de barbecue, want vonken waaien makkelijk over. En voor de mensen die binnenshuis (in de open haard of met een gas- of elektrische barbecue) barbecuen: niet doen! Nog afgezien van het brandgevaar (schoorsteenbrand) geven smeulende vuurtjes en gloeiende houtskool veel koolmonoxide af. Hieronder geven we nog meer tips voor als u aan de slag gaat met de barbecue!
Aanmaaktips variëren voor de verschillende types barbecue. Hieronder staan de drie meest voorkomende types.
Barbecuen met houtskool
* Gebruik nooit spiritus
(behalve in een grote soeplepel o.i.d.), benzine of petroleum als aanmaakmiddel, maar aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof.
* Houtskool en briketten zijn moeilijk aan te steken; gebruik aanmaakblokjes (laag houtskool of briketten, daarop één of meer aanmaakblokjes, bedek de aanmaakblokjes met wat houtskool of -briketten) en neem de tijd, reken op minstens een half uur
* Briketten (geperst houtskool) branden langer en gelijkmatiger dan gewoon houtskool.
* Steek de barbecue aan met een lange lucifer.
(of steek opgerold stukje papier aan en vervolgens de BBQ * Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
(blazen werkt natuurlijk prima, maar niet direct met je gezicht erboven!! Barbecuen op gas
* Controleer de datum op de gasfles.
* Zet de gasfles rechtop naast de barbecue en zorg dat hij niet kan omvallen
* Controleer de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop). Vervang de gasslang na 2 jaar.
* Zorg voor een goede slangverbinding, gebruik slangtule en slangklemmen.
* Vervang de drukregelaar van de gasfles om de 5 jaar.
* Haal het deksel van de barbecue, voordat u de barbecue aansteekt.
* Steek de barbecue aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.
(hm...wanneer anders!?) Elektrisch barbecuen
* Let op met regen.
* Zet nooit een elektrische barbecue in de buurt van water.
* Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage.
* Het snoer van de barbecue moet zo zijn neergelegd dat het van de warmtebron afloopt.
* Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute en laat het over de grond lopen in verband met struikelgevaar.
Tijdens het barbecuen
* Laat kinderen en huisdieren niet in de buurt van de barbecue.
* Draag geen lichtontbrandbare kleding, zwempak, zwembroek of ontbloot bovenlijf. Katoen is redelijk veilig.
(kan best, maar niet direkt bij de BBQ) * Verplaats nooit een brandende barbecue.
* Gebruik lange pennen, vleesvorken en tangen.
* Draag een schort (ze zien me aankomen!
) en handschoenen vanwege spatten.
* Hou blusmateriaal bij de hand.
Na het barbecuen
* Verplaats nooit een nog warme barbecue.
* Houtskool blijft urenlang nagloeien, zorg ervoor dat alles goed dooft. Dek de houtskool met een laag zand af.
* Draai de gaskraan dicht en zet de warmtestand uit
* Bewaar een gasbarbecue buiten, bij een eventueel lek zal het gas wegwaaien en niet ophopen zoals binnen gebeurt.
* Een gasfles die is gaan roesten, lekken of andere duidelijke schades vertoont, mag niet worden bijgevuld.
* Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact na gebruik.
(Da's een goeie... )
Als het fout gaat
* Kleding die in brand staat, doven met water of afdekken met andere kleding.
* Blus de barbecue met water of zand als u met houtskool werkt.
* Draai bij een gasbarbecue de gaskraan dicht.
* Blus een elektrische barbecue met een poederblusser of CO2 blusser. Gebruik geen water – dit zorgt voor steekvlammen!
* Brandwonden koelen, minimaal 10 minuten met lauw stromend water. Kijk voor meer informatie op de brandwondenwijzer.
http://www.veiligheid.nl/csi/veiligheid.nsf/wwwVwContent/l4barbecue.htmLees dit allemaal gerust even na, als je besluit te gaan klungelen in je postzegeltuintje!