Het staat ook op AmbulanceNet!
'Buikpijn als ik 'n ambulance hoor langskomen'
Na tien jaar nachtelijk vrijwilligerswerk houdt het traumateam van het UMC St Radboud het voor gezien. Arts Ruud Eijk: "Het houdt een keer op. Als de politiek niet wil, waarom zouden wij het dan doen?"
Het is volgens MMT-arts Ruud Eijk van het Radboudziekenhuis niet alleen een kwestie van geld. "Een Mobiel Medisch Team (MMT) moet goed georganiseerd worden en ook daar ontbreekt het aan. De politiek kan zich niet verschuilen achter een stel vrijwilligers. Door met de nachtinzetten te stoppen hopen we het signaal af te geven dat het anders moet."
Het MMT levert specialistische zorg buiten het ziekenhuis aan patiënten die in levensgevaar verkeren, vaak bij een ernstig verkeersongeluk. Overdag gebruikt het team daarvoor meestal de traumahelikopter, 's nachts een ambulancebus. Artsen als Ruud Eijk verrichten dan medische handelingen die hulpverleners van een ambulance niet kunnen of mogen doen. Aan die nachtinzet komt nu een einde.
In de jaren dat Eijk op vrijwillige basis heeft meegewerkt aan het nachtelijk MMT-team is hij overtuigd geraakt van de meerwaarde daarvan. "Elke inzet 'snachts is goud waard. Driekwart van de ongevallen waar een MMT naar toe gaat, gebeurt tussen 7.00 en 19.00 uur. Dat zijn de tijden waarop de traumahelikopter vliegt. De rest gebeurt allemaal in de nacht."
Dat betekent dat een kwart van de patiënten 's nachts baat kan hebben bij de zorg van een MMT, maar die nu niet meer krijgt. Als arts kost het Eijk dan ook veel moeite om te stoppen met de nachtinzetten. "Als ik thuis ben en ik hoor een ambulance langskomen, krijg ik daar buikpijn van. Dan weet ik dat wij niet gaan. Terwijl we iemands leven daarmee hadden kunnen redden."
Toch gaat het zo niet langer. "Een nachtelijk MMT moet professioneel georganiseerd worden. Privé is het voor ons een enorme investering geweest. Soms werd ik drie keer per week na middernacht opgeroepen. Er is een tijd geweest dat ik niet eens meer een wijntje durfde te drinken tijdens het eten omdat ik misschien een oproep kon krijgen."
De MMT-arts begrijpt niet dat de situatie van de traumazorg de afgelopen jaren niet is verbeterd, ook niet na rampen als de nieuwjaarsbrand in Volendam. "Uit het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over Volendam blijkt dat het sindsdien alleen maar slechter is geworden. Het Radboudziekenhuis heeft lang geïnvesteerd in het MMT, maar het houdt een keer op. Als de politiek niet wil, waarom zouden wij het dan doen?"
De allermooiste oplossing is volgens Eijk nachtelijke vluchten met de traumahelikopter. "In 85 procent van de gevallen kunnen we ook 's nachts vliegen", meent Eijk. "Het zou goed zijn om te onderzoeken welke tijden het meest effectief en rendabel zijn. Of misschien is het ook wel een idee om meer MMT's met een ambulancebus paraat te hebben in de nacht. Het kan allemaal, maar het ministerie van VWS moet er wel in willen investeren."
Bron: De Gelderlander