Ik ben het hier mee oneens. De rails zijn de aarde, er loopt een grote stroom door en als de weerstand te hoog is kan er wel degelijk een hoge spanning op het spoor staan. De kleine signalen die worden doorgegeven zouden ook best (is technisch goed mogelijk) over de bovenleiding doorgegeven kunnen worden. Probeer alsjeblieft opnieuw te antwoorden.
Nee. Je haalt begrippen door elkaar.
Er is een fase-draad, ook wel spanningsvoerende draad genoemd, bij de spoorwegen de bovenleiding.
Er is een nul-draad, de retourleiding, ook wel spanningsloze draad genoemd, bij de spoorwegen meestal de rails
Er kan een massa-draad zijn, dat is de aarding, de verbinding met de aarde dus, als beveiliging.
De rails vormen dus de retourleiding, ook wel de nul genoemd. Op de nul-kant staat nooit spanning. Er loopt stroom door als er verbinding is tussen positief en negatief (nul), maar dan nog staat er geen spanning op de nul-kant van het elektrische circuit.
Aarde is weer heel iets anders. Aarde is een beveiliging om ongewenste stromen naar de aarde te geleiden (bijvoorbeeld de behuizing van je wasmachine die door een defect onder spanning is komen te staan).
Verbindt je positief met negatief/nul zonder een electrische verbruiker daartussen, dan spreken we over kortsluiting. Aarden in je woning is in feite het direct maar beveiligd (aardlekschakelaar) mogelijk maken van een zeer kortdurende kortsluiting tussen een ongewenste positieve pool (bijv. die behuizing van je wasmachine) met de aarde.
In een aardlekschakelaar zit een relais waarop zowel de fase als de nuldraad een wikkeling hebben. Deze twee wikkelingen zijn tegengesteld in richting. Wanneer de stroom door de fasedraad en de nuldraad gelijk is, zal de kern van de spoel niet worden gemagnetiseerd. Als ergens in de groep een lekstroom naar aarde loopt, worden de twee stromen ongelijk doordat de nulleider (vóór de aardlekschakelaar) ook aan aarde ligt; de resulterende magnetisatie van de spoelkern trekt een palletje weg dat de schakelaar door veerkracht laat afvallen. Na gebruik moet de schakelaar met de hand weer gesloten worden; dit kan alleen als de lekstroom op dat moment niet meer aanwezig is.
Zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aarde_%28elektriciteit%29http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardinghttp://nl.wikipedia.org/wiki/Aardlekschakelaarhttp://nl.wikipedia.org/wiki/KortsluitingEn nu maar weer on-topic