Hierbij het bovengenoemde artikel:
IJMUIDEN - De samenvoeging van KNRM en Reddingsbrigade Nederland die op dit moment door beide organisaties wordt onderzocht, kan zeker voordelen opleveren. ,,Bij sommige reddingen zoals voor surfers bij Wijk aan Zee, vaart een KNRM-boot met 2000 pk vanuit IJmuiden, terwijl je die surfer ook kunt oppikken met twee man op een waterscooter die de reddingsbrigade heeft. Bij samenvoeging kunnen we de reddingsmiddelen en vrijwilligers veel efficiënter inzetten’’, zegt Kees Brinkman van KNRM.
Op naar één nationale reddingsorganisatie op het water
Oorspronkelijk richt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (georganiseerd in een stichting) zich op de scheepvaart. Maar de laatste jaren schuiven de zeeredders op naar het strand; van oudsher het domein van de reddingsbrigade. Op de Friese Waddeneilanden heeft KNRM posten ingericht voor ’lifeguards’. KNRM stuurde deze week zelfs een berichtje uit over de Pieterman, een visje dat in je voet kan prikken als je door de branding loopt. Zoiets deden de zeeredders van de KNRM vroeger nooit.
Voordelen
Inmiddels zijn er al reddingsposten zoals bij Katwijk en Egmond waar de redders intensief samenwerken. Hoorn huurt een KNRM boot met bemanning van de reddingsbrigade. Bij Wassenaar werkt de reddingsbrigade zelfs onder KNRM-vlag.
Zwemmend
De reddingsbrigades langs de kust zijn vooral zomers actief, georganiseerd in verenigingen en sterk in zwemmend redden. Sinds een jaar zijn de reddingsbrigades officieel partner bij ’search and rescue-acties’ van de Kustwacht. Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland: ,,We hebben al vaker meegemaakt dat jongens van een strandpost een KNRM-boot over het duin zagen komen om een zeiler vlak voor de kust te redden, terwijl wij de boot al in het water hadden. Op het water telt iedere seconde. Als ze ons hadden gealarmeerd, waren we veel eerder uitgerukt. We moeten meer samenwerken en dat samengaan, zal er vast een keer van komen.’’
In 2008 werd al eens onderzoek gedaan naar ’incidentenbestrijding op het water’. Maar de organisaties kwamen toen niet tot elkaar. ,,Door verschillen van inzicht over de organisatie dreven we wat uit elkaar’’, zegt Kees Brinkman van de KNRM. Terwijl bij beide reddingsclubs soms dezelfde vrijwilligers actief zijn.
Prullenmand
Op bestuurlijk niveau is er nog wat ’animositeit’ over de samenwerking. Er is al eens een convenant opgesteld dat later weer in de prullenmand verdween. Ook steekt het de Reddingsbrigade dat bij Wassenaar en op een deel van de Waddeneilanden de KNRM-vlag wappert. Van Mourik: ,,Op de werkvloer is geen discussie, maar bestuurlijk wel. De gesprekken worden binnenkort weer opgepakt. De samenwerking moet van twee kanten komen en het doel zal altijd verbetering van het reddingswerk moeten zijn.’’
Mede door afbouw van subsidies aan de reddingsbrigades zullen de organisaties wel naar elkaar toe groeien, verwacht Brinkman. De kunst is om op een gezamenlijke koers uit te komen. Brinkman verwacht dat de veiligheidsregio Noord-Holland Noord, toonaangevend voor hulpverlening op het water, als proeftuin zal worden gebruikt om de verschillende reddingsclubs te laten samensmelten.