Man, 76 jaar, uitgebreid bekend bij de cardioloog. Voelt zich een beetje benauwd, heeft een bloeddruk van 90/60 mmHg. Dat is laag. Uit de brieven van de cardioloog blijkt dat hij dat altijd heeft; die bloeddruk is normaal voor hem, maar die gegevens heeft niemand op dat moment bij de hand. Had ik die bloeddruk willen weten? Is die bloeddruk op dat moment de doorslaggevende factor om hem wel/niet naar het ziekenhuis te laten gaan? Hij heeft het een beetje benauwd; wat kan dat allemaal zijn? Heeft hij andere klachten? Dat is veel belangrijker dan die bloeddruk.
En als hij een bloeddruk van 170/90 mmHg had gehad? Ook dat kan normaal zijn voor iemand. Misschien moet de medicatie dan wat aangescherpt worden, maar niet acuut op dezelfde dag nog.
En wat als hij bij een van beide bloeddrukken pijn op de bosrt had gehad? Had die bloeddruk dan wat uitgemaakt of je iemand wel of niet naar het ziekenhuis zou laten gaan?
Vrouw, 26 jaar, is net flauwgevallen. Heeft een bloeddruk van 90/60 mmHg. Heeft dat invloed op hoe je gaat handelen? Voor mij niet. Bloeddruk van 200/100mmHg. Veel te hoog, maar stel jij daar als EHV'er de diagnose op? Nee tuurlijk niet. Die bloeddruk wil je helemaal niet weten. Je bent toch veel meer geïnteresseerd in wat voor klachten iemand heeft?
Er wordt steeds gesproken over het alvast aanreiken van gegevens aan de professionele hulpdiensten, maar als ze komen, meten ze het zelf wel en als ze er nog niet zijn, dan willen ze toch het totaalplaatje zien. De EHV'er kan de behandeling voor een te hoge of te lage bloeddruk niet geven. De professionele hulpdiensten kijken niet alleen naar een getalletje om te besluiten met hoeveel spoed ze komen; andere parameters zijn veel belangrijker.
Mocht iemand het hier niet mee eens zijn, dan hoor ik graag een concreet voorbeeld.