Geheimhoudingsplicht bij EHBO-ers

Auteur Topic: Geheimhoudingsplicht bij EHBO-ers  (gelezen 29522 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #130 Gepost op: 11 augustus 2008, 22:36:15
We slaan elkaar om de oren met wetboeken, maar vergeten dat je deze dilemma's niet met wetten en regels kunt oplossen.
Steeds weer komen de voorbeelden waarbij je de belangen van de slachtoffer af moet wegen tegen de belangen van de maatschappij.  
\En gemakshalve roept men dan dat je de ploert wilt beschermen ten koste van de onschuldige slachtoffers
 
Wat je wie, wel of niet, vertelt kan maar een persoon bepalen en dat ben jezelf.
Jij bent ook de eerste die jezelf moet uitleggen waarom je zo gehandeld hebt.
En in tegenstelling tot de anderen, kun je je zelf niet ontlopen.


Marnix

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 757
  • Ned. Rode Kruis
    • Rode Kruis
Reactie #131 Gepost op: 11 augustus 2008, 22:46:33
Da's een waarheid als een koe. Maar je hebt er wel voor gekozen om iedereen te helpen en dus moet iedereen zich ook vrij kunnen voelen om naar je toe te komen. Toch?
CN NRK


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #132 Gepost op: 11 augustus 2008, 23:09:17
Volgens mij ging het om het feit als een agent wat vraagt of je dan wel of niet antwoord mag geven... Dus een bevoegd iemand (niet een gastje met een compactcamera... ;)) vraagt aan een EHBO'er wat er met het slachtoffer aan de hand was.


Voor wie per se een wettelijke basis wil:
Wetboek van StrafrechtArt. 272 lid 1 van het Wetboek van Stafrecht luidt als volgt:
“Hij die enig geheim waarvan hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat hij uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift dan wel van vroeger ambt of beroep verplicht is het te bewaren, opzettelijk schendt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie.”

De artikel 88 van de Wet BIG en 7:457 BW benadrukken dit nogmaals voor hulpverleners in de medische sector.

Interessante (wettelijke) materie!  :D Ook in mijn beroep roepen mensen vaak wat zonder dat het ergens echt (wettelijk) staat.. :-X Vaak ontstaan dan hele broodjes aap verhalen omdat men elkaar gaat na praten... Bijvoorbeeld dat de brandweer achter woningen brandgangen eist.... ::) Dus niet...  ;)

Volgens mij vallen georganiseerde hulpverleners onder artikel 446, 7e boek van het burgerlijk wetboek. Alleen staat in artikel 457 dat als de politie (wettelijk) bevoegd is om inlichtingen te vorderen je deze wel moet geven.... Volgens mij kan de politie altijd inlichtingen vorderen als dit nodig is voor een onderzoek dus........

In de Wet BIG staat deze uitzondering niet. Nu is dus volgens mij de vraag of georganiseerde (ingehuurde) EHBO'ers onder de wet BIG vallen.

Het wetboek van strafrecht hangt een straf aan het vertellen van zaken die je niet mag vertellen... Dus de straf op het overtreden van de wettelijke bepaling als je zaken geheim moet houden, bijvoorbeeld als een AIVD'er geheime stukken naar de telegraaf zou doorspelen.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Beroepsgeheim
Citaat
(...)
Het beroepsgeheim in Nederland

In Nederland is het beroepsgeheim voor artsen en andere medische hulpverleners geregeld in art. 457 van Boek 7 van het Burgerlijk wetboek en in art. 88 van de wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Schending van het beroepsgeheim is bovendien strafbaar (art. 272 Wetboek van Strafrecht). Het is geen absoluut recht, omdat het op grond van zwaarwegende maatschappelijke belangen door de rechter kan worden doorbroken.

http://wetten.overheid.nl/cgi-bin/deeplink/law1/title=Wet%20op%20de%20beroepen%20in%20de%20individuele%20gezondheidszorg
Citaat
Hoofdstuk 1. Begripsbepalingen

Artikel 1

1.    In deze wet en de daarop berustende bepalingen worden onder handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg naast de in het tweede lid omschreven handelingen verstaan alle andere verrichtingen - het onderzoeken en het geven van raad daaronder begrepen -, rechtstreeks betrekking hebbende op een persoon en ertoe strekkende diens gezondheid te bevorderen of te bewaken.

2.    In deze wet en de daarop berustende bepalingen worden onder handelingen op het gebied van de geneeskunst verstaan:

    a.        alle verrichtingen - het onderzoeken en het geven van raad daaronder begrepen -, rechtstreeks betrekking hebbende op een persoon en ertoe strekkende hem van een ziekte te genezen, hem voor het ontstaan van een ziekte te behoeden of zijn gezondheidstoestand te beoordelen, dan wel verloskundige bijstand te verlenen;
    b.        het bij een persoon afnemen van bloed of wegnemen van weefsel voor andere doeleinden dan die, bedoeld onder a;
    c.        het wegnemen van weefsel bij een overledene en het verrichten van sectie.


(...)
Artikel 3

1.    Er worden registers ingesteld, waarin degenen die aan de daarvoor bij en krachtens deze wet gestelde voorwaarden voldoen, op hun aanvrage worden ingeschreven, onderscheidenlijk als:

    arts,

    tandarts,

    apotheker,

    gezondheidszorgpsycholoog,

    psychotherapeut,

    fysiotherapeut,

    verloskundige,

    verpleegkundige.

(...)



Artikel 88

Een ieder is verplicht geheimhouding in acht te nemen ten opzichte van al datgene wat hem bij het uitoefenen van zijn beroep op het gebied van de individuele gezondheidszorg als geheim is toevertrouwd, of wat daarbij als geheim te zijner kennis is gekomen of wat daarbij te zijner kennis is gekomen en waarvan hij het vertrouwelijke karakter moest begrijpen.

(...)

Ik zie hier geen EHBO'ers staan....



http://www.st-ab.nl/wetten/0059_Boek_7_Burgerlijk_Wetboek_BW.htm
Citaat
(...)

Afdeling 5. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling

Artikel 446

    1. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling - in deze afdeling verder aangeduid als de behandelingsovereenkomst - is de overeenkomst waarbij een natuurlijke persoon of een rechtspersoon, de hulpverlener, zich in de uitoefening van een geneeskundig beroep of bedrijf tegenover een ander, de opdrachtgever, verbindt tot het verrichten van handelingen op het gebied van de geneeskunst, rechtstreeks betrekking hebbende op de persoon van de opdrachtgever of van een bepaalde derde. Degene op wiens persoon de handelingen rechtstreeks betrekking hebben wordt verder aangeduid als de patiënt.

    2. Onder handelingen op het gebied van de geneeskunst worden verstaan:

        a. alle verrichtingen - het onderzoeken en het geven van raad daaronder begrepen - rechtstreeks betrekking hebbende op een persoon en ertoe strekkende hem van een ziekte te genezen, hem voor het ontstaan van een ziekte te behoeden of zijn gezondheidstoestand te beoordelen, dan wel deze verloskundige bijstand te verlenen;

        b. andere dan de onder a bedoelde handelingen, rechtstreeks betrekking hebbende op een persoon, die worden verricht door een arts of tandarts in die hoedanigheid.

    3. Tot de handelingen, bedoeld in lid 1, worden mede gerekend het in het kader daarvan verplegen en verzorgen van de patiënt en het overigens rechtstreeks ten behoeve van de patiënt voorzien in de materiële omstandigheden waaronder die handelingen kunnen worden verricht.

    4. Geen behandelingsovereenkomst is aanwezig, indien het betreft handelingen ter beoordeling van de gezondheidstoestand of medische begeleiding van een persoon, verricht in opdracht van een ander dan die persoon in verband met de vaststelling van aanspraken of verplichtingen, de toelating tot een verzekering of voorziening, of de beoordeling van de geschiktheid voor een opleiding, een arbeidsverhouding of de uitvoering van bepaalde werkzaamheden.

(...)

Artikel 457

    1. Onverminderd het in artikel 448 lid 3, tweede volzin, bepaalde draagt de hulpverlener zorg, dat aan anderen dan de patiënt geen inlichtingen over de patiënt dan wel inzage in of afschrift van de bescheiden, bedoeld in artikel 454, worden verstrekt dan met toestemming van de patiënt. Indien verstrekking plaatsvindt, geschiedt deze slechts voor zover daardoor de persoonlijke levenssfeer van een ander niet wordt geschaad. De verstrekking kan geschieden zonder inachtneming van de beperkingen, bedoeld in de voorgaande volzinnen, indien het bij of krachtens de wet bepaalde daartoe verplicht.

(...)


Marnix

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 757
  • Ned. Rode Kruis
    • Rode Kruis
Reactie #133 Gepost op: 11 augustus 2008, 23:20:13
okee, helemaal terug naar de "openingsvraag": zijn er verenigingen die een geheimhoudingsplicht hanteren: ja dus.
En hoe wordt er omgegaan met nieuwsgierige omstanders/bezoekers: die hebben er niets mee te maken
Natuurlijk laat je desgevraagd aan een agent weten wat je denkt  dat er volgens jou gebeurd is. Lastiger wordt het als iemand expliciet aangeeft dat hij niet wil dat je er over praat met anderen. Als je hier niet mee om weet te gaan kun je dus ook tegen diegene zeggen dat je dat niet kunt beloven...
CN NRK


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #134 Gepost op: 11 augustus 2008, 23:29:27
Medewerkers van het Rode Kruis vallen, zoals eerder gezegd, onder de Conventies van Geneve. Die zijn ook door Nederland ondertekend.



 ::) ::) Misschien in de binnensteden van Amerika... maar volgens mij hebben we nog geen (interne) gewapende conflicten in Nederland...  ;D ;D

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geneefse_Conventies
Citaat
Geneefse Conventies
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Geneefse Conventie is de verzamelnaam voor de vier verdragen die zijn geformuleerd in Genčve (Zwitserland), in 1949, die als onderdeel van het internationaal recht, de rechtsregels bepalen in oorlogstijd.

De conventies zijn het resultaat van de pogingen van Henri Dunant, die gemotiveerd was door de oorlogsverschrikkingen die hij meemaakte tijdens de Slag van Solferino in 1859. Henri Dunant was tevens stichter van het Rode Kruis.

Beschuldigingen van schending van de Geneefse Conventies worden door de landen die de conventies hebben ondertekend voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gebracht.

De Geneefse Conventies (1949):

    * Het Eerste Verdrag van Genčve (oorspronkelijk uit 1864): Verdrag van Genčve voor de verbetering van het lot der gewonden en zieken, zich bevindende bij de strijdkrachten te velde.
    * Het Tweede Verdrag van Genčve (oorspronkelijk uit 1906): Verdrag van Genčve voor de verbetering van het lot der gewonden, zieken en schipbreukelingen van de strijdkrachten ter zee.
    * Het Derde Verdrag van Genčve (oorspronkelijk uit 1929): Verdrag van Genčve betreffende de behandeling krijgsgevangenen.
    * Het Vierde Verdrag van Genčve (1949): Verdrag van Genčve betreffende de bescherming van burgers in oorlogstijd.
    * in 1951 kwam er in het Verdrag een vijfde luik betreffende de status van vluchtelingen, namelijk mensen zonder papieren of zonder wettige verblijfsdocumenten.
    * Het Eerste Aanvullende Protocol bij de Verdragen van Genčve (1977): betreffende de bescherming van slachtoffers van internationale gewapende conflicten.
    * Het Tweede Aanvullende Protocol bij de Verdragen van Genčve (1977): betreffende de bescherming van slachtoffers van niet-internationale gewapende conflicten.
    * Het Derde Aanvullende Protocol bij de Verdragen van Genčve (2005): betreffende de aanvaarding van een aanvullend onderscheidend embleem.

Op 21 augustus 2006 maakt het Internationale Rode Kruis via Associated Press bekend dat met de ondertekening van de verdragen door Nauru en Montenegro alle landen ter wereld (194 in totaal) zich aan de conventies onderwerpen. Hiermee zijn dit de eerste verdragen die wereldwijd aanvaard zijn.


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #135 Gepost op: 12 augustus 2008, 06:42:25
Dus, ja; EHBO-ers hebben geheimhoudingsplicht (indien s.o. bepaalde dingen aangeeft) maarrrrr er zitten een heleboel ''maren''  aan vast  ;D ;D ;D
En Palmpie, jij doet goed je huiswerk zeg  O0
Petje af.. ;)


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #136 Gepost op: 12 augustus 2008, 09:42:35
tja, Conventie van Geneve is een vergezocht item voor dit soort vraag stukken..

Je zult weer onderscheid moeten maken tussen de passantenhulpverlener, en georganiseerde vormen van hulpverlening, dus werkzaam onder een organisatie.

Voor de passantenhulpverlener is niets formeel geregeld, dan fatsoennormen, en je kan eventueel als getuige worden gehoord.
Voor de georganiseerde hulpverlener ligt het iets gecompliceerder..

1. De organisatie stelt eisen aan de mensen die voor hun werken en legt een geheimhoudigsplicht op via het vrijwilligerscontract.
2. Eerste Hulp Organisaties, kunnen daartoe verplicht worden op basis van een aanwijzing van de inspecteur, of op aanwijzing van de kwaliteitsweg gezondheidinstellingen. Een beetje organisatie heeft zelf die geheimhoudig afgedwongen bij hun vrijwilligers.
3. Een eerste hulpverlener, die werkt voor een eerste hulp organisatie, zijn normale werkgever en werknemer regels van toepassing.

Verder heeft palmpie de juiste citaten gebruikt.


Kusje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,064
Reactie #137 Gepost op: 12 augustus 2008, 12:02:09
"In de Wet BIG staat deze uitzondering niet. Nu is dus volgens mij de vraag of georganiseerde (ingehuurde) EHBO'ers onder de wet BIG vallen."

EHBO'ers zijn niet geregisteerd onder / bij de BIG  dus vallen zij niet onder de wet BIG.

Ik vertel wel eens aan andere wat ik meegemaakt heb op evenemten maar ik vertel er geen persoongegevens bij.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #138 Gepost op: 12 augustus 2008, 14:26:54
"In de Wet BIG staat deze uitzondering niet. Nu is dus volgens mij de vraag of georganiseerde (ingehuurde) EHBO'ers onder de wet BIG vallen."

EHBO'ers zijn niet geregisteerd onder / bij de BIG  dus vallen zij niet onder de wet BIG.


Het niet geregistreerd zijn, betekend niet dat de wet BIG, niet van toepassing is. Er zijn bepalingen in de wet BIG die voor iedereen gelden. Zoals de wettelijke voorbehouden handelingen..  Ik ben niet van beroep chirurg, maar toch mag een open hart operatie ook niet voor de hobby doen.. Dus jouw uitleg of weergave daarvan is veel te kort door bocht..

In de context van de discussie, over geheimhouding bij EHBO-ers bij evenementen, gelden de spelregels van de organisatie waarvoor iemand bij een evenement staat.. En die organisatie heeft als het goed is spelregels over geheimhouding voor haar medewerkers..


Joost -VIG-

  • Gast
Reactie #139 Gepost op: 12 augustus 2008, 18:45:13
Op grond van artikel 88 Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg  
 hebben artsen, tandartsen, apothekers, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen een medisch beroepsgeheim.

Wat een leesvoer, kom hier ter ontspanning hoor!!  ;) ;D
En EHBO-ers worden niet specifiek genoemd, vreemd. Maar ieder met gezond verstand weet heus wel welke info hij mag delen met anderen, en welke niet. En welke van belang is voor een zo goed mogelijke hulpverlening..
Het welbekende ''grijze gebied''.

Dat EHBOers niet specifiek genoemd worden is in mijn ogen niet vreemd. Op die manier kan je elke keukenzuster, helpende, verzorgende-(IG), BHVer etc ook wel registreren maar met wat voor doel?? Dat geld ook een beetje voor EHBOers.

EHBOers vallen niet onder de wet BIG omdat EHBOers niet bezig zijn met Beroeps Individuele Gezondheidszorg. Of je hebt tegenwoordig beroeps EHBOers ? ;)
Dat wil niet zeggen dat EHBOers er niet mee te maken hebben want in die wet is wel geregeld dat men niet zomaar voorbehouden handelingen kan verrichten;). Dat je bijvoorbeeld niet als EHBOer een venvlon gaat inbrengen, ik noem maar wat.

Maargoed nogmaals, wat dinges en andere forum leden hebben aangegeven, met wat gezond boeren verstand... ;) kom je een heel eind. O0