Voor de liefhebbers nog even een stukje informatie ter verduidelijking, en om te verduidelijken wat deze opleiding onderscheidt van bijv. de BMH.
Er zijn sowieso al twee grote verschillen tussen de nieuwe opleiding tot Rapid Responder (RR) en de Bachelor Medische Hulpverlening (BMH).
De BMH leidt ambulancehulpverleners op, die geplaatst worden op ambulances. Deze ambulances gaan naar elke melding, ook naar de A1-meldingen waar het benodigd is om veel ervaring te hebben en stevig in je schoenen te staan. Als men een ambulance nodig heeft en die komt aan, dan mag men verwachten dat er hoogwaardige zorg wordt verleend, indien nodig.
Er is geen bestaande standaard qua zorgkwaliteit voor wat betreft de RR's. Je zou kunnen zeggen dat het gaat om kwaliteit, maar vooral om snelheid. Even een simpel voorbeeld: je woont in Hubbeflutteschutteveen bovenin Drenthe. Dit is een dorp met 200 inwoners. De dichtsbijzijnde ambulance staat in een grotere stad. Als er in H'veen iets gebeurt, duurt het 15 minuten voor de ambulance er is. Als je door middel van de RR-opleiding 1 à 2 mensen in H'veen kunt opleiden om in heel H'veen basale eerste hulp te verlenen, kun je het gat opvullen (de tijd dat de ambulance onderweg is). Aangezien al deze mensen de RR-opleiding hebben gevolgd, wordt er een bepaalde standaard gecreëerd op het gebied van zorgkwaliteit. Zo kunnen we bijv. zeker weten dat de opgeleide RR's even goed kunnen reanimeren als een ambulanceverpleegkundige.
Het idee is gebaseerd op de CFR's (Community First Responders) in Engeland. Dit zijn First (Rapid) Responders die uitrukken in hun eigen Community (buurt).
Aangezien er in Nederland heel veel wannabe-hulpverleners zijn, denk ik dat er veel animo is voor een opleiding als deze. Ik heb het dan over bijv. mensen die het niet zien zitten om zich helemaal op te laten leiden tot ambulanceverpleegkundige, maar over de slager in H'veen die erg (fanatiek) actief is bij de plaatselijke EHBO-vereniging en graag wat meer met hulpverlening zou willen doen.