Kwaliteit van Eerste Hulpdienstverleners bij evenementen

Auteur Topic: Kwaliteit van Eerste Hulpdienstverleners bij evenementen  (gelezen 4470 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Stichting Service Medical laat een aantal artikelen verschijnen, die mijn inziens deels terrecht zijn, maar wel erg prikkelend geformuleerd..  Mijn inziens geeft dat recht op een aparte discussie over de kwaliteit van eerste hulp dienstverleners bij evenementen staat echt onder druk..

Citaat
Beunhaas rukt op bij blessurehulp

De medische hulpverlening tijdens sportwedstrijden en evenementen komt in gevaar door een wildgroei aan ‘beunhazen’ die op eigen houtje opereren. Zij kopen tweedehands ambulances op en bieden medische hulp zonder de benodigde expertise en vergunningen. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties, stelt de Stichting Service Médical, een landelijke sportorganisatie, die acute medische hulp biedt binnen de dranghekken. De stichting roept de overheid op strenge controles te gaan uitvoeren.
“Dat toezicht is ons sinds 2005 al beloofd, maar dat zien we dus niet gebeuren. Nu zien we steeds meer spelers op de markt komen die geen vergunningen hebben. Daarom hebben we een brandbrief aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geschreven om de overheid hieraan te herinneren”, aldus woordvoerder Hans Sauer, tot vorig jaar directeur bij het Nederlandse Ambulance Instituut.

Met zo’n 175 vrijwillige medische specialisten (artsen, verpleegkundigen en chirurgen), biedt Stichting Service Médical bij zo’n 150 tot 200 evenementen als wieler- en hardloopwedstrijden acute medische hulp. Jaarlijks komen de vrijwilligers in binnen- en buitenland honderden keren in actie. Zo waren ze aanwezig bij de Ronde van Spanje (Vuelta) in Nederland en de recent gereden Ronde van Italië (Giro).

“We krijgen subsidie van het ministerie voor Volksgezondheid en hebben ook sponsors: met onze gespecialiseerde diensten ontlasten we de reguliere ambulancediensten. In principe behandelen we de sporters en helpers en soms ook omstanders”, aldus Sauer.

De gesignaleerde ‘beunhazen’, die voor hun diensten geld vragen, hebben volgens hem niet de benodigde papieren, met alle risico’s van dien. “Bijvoorbeeld bij zwaargewonde sporters met nek- en rugletsel die gestabiliseerd moeten worden.”
http://blog.spitsnet.nl/2010/06/15/beunhaas-rukt-op-bij-blessurehulp/

Ik zie deze trend ook wel, ook EHBO verenigingen en stichtingen die wel diensten aanbieden, waarvan je kan afvragen of mensen competent zijn in wat ze aanbieden..
Echter er zijn geen relevante vergunningen, en er zijn geen relevante verplichte papieren.. (Als je de wegen kent, kan je als EH organisatie gewoon een ambulance kopen, en hier mee gaan rijden,.. en als je wilt kan je nog eenvoudig daar een vergunning voor krijgen ook..  En dat slaat los van kennisniveau van de bemanning..)
Voor het leveren van Eerste Hulp, tot aan de wettelijk voorbehouden handeling (genoemd in de BIG wet) is er geen vergunning nodig...  Wel is het zo dat IGZ en VWS Stichtingen, en ook EHBO verenigingen kan dwingen om een kwaliteitsplan te hebben.. waarin Functieprofielen staan, waaraan een competentieniveau en bevoegdheden aan zijn gekoppeld..  En een kwaliteitssysteem opzetten zoals een "H.K.Z."lite versie, is geen eenvoudige opgave..




Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #1 Gepost op: 15 juni 2010, 11:11:40
Ik heb op een aantal punten kritiek op dit artikel.

1. service medical vraagt ook geld voor haar inzetten, naast de huidige subsidie, welke door de overheid alleen aan hun wordt verleend, terwijl er meer organisaties zijn die weldegelijk ook aan dezelfde criteria voldoen, en dezelfde personele bezetting heeft als service

2. er zijn recentelijk regels veranderd, waardoor geen enkele hulporganisatie meer de officiele stiping mag voeren, en geen C2000 meer mag gebruiken, zo ook Service Medical.

Er zijn meerdere organisaties die ambulancehulp en medische hulp bij evenementen aanbieden met de juiste mensen op de juiste plaatsen, zo is er stichting MOS, EMS, AES en nog meer, die ik niet ken.

Om op het punt van Peter terug te komen:
 Het opleidingsniveau van evenementen hulpverleners op bls niveau moet omhoog, de standaard ehbo-opleidingen zijn niet geschikt. Hiermee gaan er mensen stoppen, maar krijg je mensen die graag meer leren (ook theorie en achtergrond) weer terug.

Wellicht dat hiervoor meer regulatie moet komen vanuit overheid/GHOR, zodat men verzekerd is van een minimumpakket aan vaardigheden en kennis bij risicoevenementen.



Voetnoot: ik ben zelf vrijwilliger bij stichting MOS
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


Pleegje_

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,160
Reactie #2 Gepost op: 15 juni 2010, 11:16:24
Ach..het is gewoon simpel. Service Medical heeft een groot aantal langlopende contracten niet kunnen/mogen verlengen waardoor een groot gedeelte van hun inkomsten er niet meer zijn. Hierdoor komen ze in een andere concurentiepositie terrecht met grote gevolgen voor Service Medical.
Misschien proberen ze dmv dit soort artikelen hun positie te verstevigen.

Verder..denk dat er wel een kern van waarheid in zit. Echter de overheid (lees; IGZ) zal geen regels opstellen hiervoor. Men vindt dat dit aan het werkveld is. Echter deze vinden weer dat het een taak van de IGZ is. Zolang beide partijen geen actie c.q. initiatief zullen nemen zal dit zo door blijven modderen. En ja..er zijn genoeg organisaties waarbij ik (met eigen ogen heb gezien en ervaren) mijn vraagtekens zet.


VpkAgz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 403
Reactie #3 Gepost op: 15 juni 2010, 14:36:42
Ik las het in de sp!ts.

En toen dacht ik gelijk: Hier is een stichting die last heeft van concurentie.  ;D

En is het nu echt zo slecht gesteld met de "beunhazen" die zij omschrijven?
Ik denk zelf van niet...

Het is niet zo dat iedere EHBO-er zelf een ambulance gaat kopen (die overigens niet goedkoop zijn), deze helemaal inrichten (wat wederom veel geld kost) en vervolgens ermee de boer opgaan.
Gelukkig stellen de evenementen ( en dan met name wielerbonden, motorsportbonden en autosportbonden ) eisen aan wat aanwezig moet zijn aan fasciliteiten en pesoneel.
En daar horen dan ook de nodige regelgeving bij (BIG, WGBO, Geneesmiddelenwet)

Er zal geen enkele verpleegkundige een voorbehouden handeling verrichten als er geen opdracht is van een arts. Er zijn gewoon spelregels.
Maar als die stichtingen (MOS, EMS, AES, Socorro, Medical Team, enz) gewoon hun zaakjes netjes regelen:
- een arts hebben die recepten voor de medicatie en zuurstof regelt
- een arts betrokken is bij het opstellen van de protocollen,
- een gedegen scholing door deskundigen uit het werkveld,
- er duidelijke handelingenschema's zijn en functieomschrijvingen met bijhorende bevoegdheden
- het medische materiaal  en materieel netjes op orde is,
...dan is er weinig aan de hand.
Bij Socorro is bovenstaande goed geregeld, mede dankzij de vele vrijwilligers die ook werkzaam zijn in de ambulance- en medische sector.