Ja maar het pand had geen sprinklers, dus .........kun je nog van alles verzinnen, het heeft geen zin. Wellicht een leermoment om eerder aan brandpreventie te denken? Want dit kost ook een hoop geld.
Daar zijn verzekeringen voor vind ik ook weer zoiets.............
Mij rijst de vraag in deze: Er staat al een heel kapitaal gebouw. Maar aan preventie is er nog niets gedaan. Wat zijn hiervoor de eisen eigenlijk? In welk stadium komen deze in zicht?
De sprinklers werken inderdaad nog niet. Deze zijn wellicht nog in aanleg. Dat is het gevolg van de overeenkomst tussen de aannemer en de opdrachtgever: Het gebouw dient op een bepaalde datum opgeleverd te worden door de aannemer, en zal ook pas op dat moment -en vooral niet later- moeten voldoen aan de eisen die het bouwbesluit (of de afwijkende -strengere- overeenkomst tussen opdrachtgever en aannemer) moeten voldoen. De opdrachtgever kan namelijk aandringen op strengere eisen, als dit een besparing op de verzekeringspremie op zal leveren.
Nu het pand nog niet is opgeleverd, zal het risico door de aannemer of door diens verzekeraar worden gedragen. In de praktijk 1x meegemaakt dat de verzekeraar van een farmaceutisch productiebedrijf de extra strenge eis van 240 minuten voor de WBDBO en de hoofddraagconstructie stelde voor relatief kleine compartimenten met een kleine vuurlast. De reden was dat er medicijnen werden geproduceerd die miljoenen kostten.
Bouwkundige brandpreventie zal zeker wel aanwezig zijn geweest, en heeft ook gewerkt. Anders had er nu geen toren meer gestaan. Maar je kunt nu eenmaal niet eerst de ligger- en kolombekleding plaatsen, en daarna pas de liggers en de kolommen.