De VC was in de analoge tijd de schakel tussen de communicatie rondom het incident (3B-rampenkanalen) en de alarmcentrale. Sinds de invoering van C2000 is deze schakel niet noodzakelijk meer. Let goed op het woord "noodzakelijk", want zoals je in de dagelijkse praktijk ziet zijn bepaalde regio's van mening dat VC's blijkbaar toch nog een zekere meerwaarde hebben.
Met C2000 kan de OvD, of welke leidinggevende dan ook rechtstreeks contact leggen met de AC. De oude analoge netwerken waren in de meeste gevallen echter niet portodekkend. Voor de extra communicatie die de AC eventueel krijgt te verwerken kan een extra centralist opgeroepen worden, aangezien deze coordinatie niet (meer) perse vanaf de incidentlokatie verzorgd hoeft te worden.
Daarom heeft Haaglanden de VC's opgedoekt en andere regio's de drempel om de VC in te zetten verhoogd waarmee het aantal VC's verminderd kan worden.
En over het "lenen" van een VC van een andere regio. Tsja het is misschien heel erg zwart-wit, maar er zijn niet voor niets regio's met hun eigen grenzen, eigen meldkamer, eigen materieel, eigen budget, etc... Vergeet ook niet dat een VC een ondersteunende eenheid is, als een TS van een buurregio sneller kan zijn dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.