Project Specialisme op maat SOM

Auteur Topic: Project Specialisme op maat SOM  (gelezen 14178 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

riesbruins

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 421
Gepost op: 11 april 2012, 20:47:40
De SOM van specialistische kennis

Bovenregionale brandweerspecialismen gezamenlijk organiseren: dat is het uitgangspunt van project SOM. Hiermee slaat de brandweer een richting in die feilloos past binnen Brandweer over morgen. Regio's hoeven niet alles zelf te kunnen als het gaan om bovenregionale specialismen. Beter is het om gezamenlijk op te trekken en op landelijk niveau de specialistische inzet te optimaliseren. Project SOM heeft met input van verscheidene specialisten uit het veld de stappen beschreven die daarvoor nodig zijn.

Specialistische teams
Voor alle specialismen geldt dat er operationele landelijke steunpunten en-of kenniscentra in Nederland dienen te worden ingericht. Vanuit deze steunpunten vindt de operationele inzet met specialistische teams plaats.

Locatie landelijke steunpunten
Het zogenaamde ‘gouden uur' is sterk bepalend voor de locatie van de steunpunten. De belangrijkste kerntaak van de brandweer is redding. Wanneer er sprake is van een ernstig trauma of een levensbedreigende ramp is vanuit medische optiek vastgesteld dat de kans op overleven het grootst is wanneer redding binnen één uur plaats vindt. Naast bovenstaande spelen de regionale risicoprofielen een grote rol in de keuze van de locaties.

Bundeling van kennis en ervaring
Specialistisch optreden zal minder vaak voorkomen dan reguliere inzet binnen de basiszorg. Het vergaren en borgen van kennis en ervaring vraagt in verhouding met de feitelijke inzet meer inspanning voor een specialistische taak dan voor een reguliere taak. Om de kwaliteit van specialistische inzet te kunnen garanderen, geldt voor alle specialismen dat er sprake moet zijn van bundeling van kennis en ervaring.


Het rapport is hier te downloaden: http://www.nvbr.nl/publish/pages/16529/eindconcept_rapport_som_29_maart.pdf


Brandweerdoctrine de theorie achter het brandweer vak. twitter: @brandweerdoctri  Alles wat ik post doe ik op persoonlijke titel


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #1 Gepost op: 11 april 2012, 21:16:27
Als dit rapport definitief gaat worden betekend dit aardig wat verschuivingen binnen Brandweer Nederland. Maar er is nu wel goed gekeken naar wat een regio kan bieden aan specialisme.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #2 Gepost op: 17 april 2015, 16:30:53
RBC: Samen werken aan grootschalig en specialistisch optreden
17 april 2015

Anton-SlofstraVandaag kwam de Raad van brandweercommandanten bij elkaar. Voorzitter Anton Slofstra van de stuurgroep ‘Samen werken aan grootschalig en specialistisch optreden Brandweer Nederland' informeerde zijn collega's van de raad over de actuele ontwikkelingen van het programma, zoals de invoering van het eerste landelijke specialisme Technische Hulpverlening waar de werving nu voor is gestart (zie: Werving gestart voor de Specialisme Technische Hulpverlening). De RBC heeft dit programma opgezet om de visies Grootschalig Brandweeroptreden (vastgesteld in 2013) en Specialistisch Optreden (2014) landelijk in te voeren. Het programma komt voort uit de wens van de RBC om meer op te treden als één landelijke brandweerorganisatie, waarbij landelijk gestuurd wordt op de in kaart gebrachte risico's.

Het eerste landelijke specialisme dat nu wordt ingericht - Technische Hulpverlening - is ondergebracht bij vijf regio's die gezamenlijk zorgen voor een landelijke dekking bij complexe incidenten zoals treinbotsingen en instorting gebouwen of tunnels. De specialismen (‘dat komt vooral uit de mens, de basis van specialisme is kennis en expertise') zijn een verbijzondering van de kerntaken van de brandweer. Specialismen richten zich op risico's die weinig voorkomen, maar een grote maatschappelijke impact hebben. Grootschalig optreden richt zich op die risico's waarbij interregionale inzet wordt gevraagd. Slofstra vatte zijn betoog samen als ‘Samen grensverleggend'.

Een ander specialisme dat nu door het programmateam wordt opgepakt is Natuurbrandbeheersing. "Allereerst willen we nog voor de zomer een visie presenteren over grootschalige bijdrage voor dit specialisme. Een visie voor gevaarlijke stoffen is al geaccordeerd", stelt Slofstra. "De bestaande CBRN-eenheden opereren feitelijk al als specialisten. We gaan hiervoor een implementatieplan maken, waarbij met name de nadruk ligt op het bundelen van expertise in de vorm van Kennis en Expertisenetwerken. De blauwdruk die is ontwikkeld voor grootschalig en specialistisch optreden zal ook voor de nieuwe specialismen de basis zijn."

Voor het borgen en inrichten van zowel grootschalig als specialistisch brandweeroptreden op landelijk niveau wordt een bestuurlijk traject doorlopen. "Denk bijvoorbeeld aan de ondersteuning van het IFV voor het onderhoud van het materieel en de uitrusting voor de STH-teams. Of het inrichten en ondersteunen van de Kennis en Expertisenetwerken van de verschillende specialismen. Dit soort zaken willen we graag vastleggen in samenwerkingsovereenkomsten tussen het IFV en de RBC. En één van de eerste is natuurlijk die van het specialisme Technische Hulpverlening."