Een militaire colonne wordt gekenmerkt door:
- Het voorste voertuig met twee blauwe vlaggen en een blauwe rechtervoorlamp
- Alle opvolgende voertuigen rechts een blauwe vlag en een blauwe rechtervoorlamp
- Het laatste voertuig rechts een groene vlag en een groene rechtervoorlamp
Deze colonne moet gezien worden als een enkel voertuig, moet bij elkaar blijven en mag niet doorsneden worden. De hele colonne heeft de rechten van het voorste voertuig. Als deze dus door groen licht rijdt dan geldt dit voor de hele colonne ongeacht de kleur van het stoplicht bij de volgende voertuigen.
Er staat echter nergens gespecificeerd dat dit louter militaire voertuigen moeten zijn. Artikel 1 lid x van de RVV 1990 zegt:
militaire kolonne: een aantal zich achter elkaar bevindende militaire dan wel bij een onderdeel van de rampenbestrijdingsorganisatie in gebruik zijnde motorvoertuigen, onder één commandant, die de door Onze Minister in overeenstemming met Onze Minister van Defensie vastgestelde herkenningstekens voeren
Dus als de civiele hulpdiensten deze vlaggen en lampen voeren hebben zij ook zonder de voorrangssignalen (dus ook prio 3) de rechten van een militaire colonne.
Ik neem aan dat dit van pas kan komen bij grote interregionale verplaatsingen zoals we die bij Schoorl en Heesch gezien hebben.
Bron: RVV 1990