Aftrapbijeenkomst brandpreventieweek in Arnhem8 juni 2009
Aftrapbijeenkomst brandpreventieweek in Arnhem
Vandaag was de Kick Off 2009 van de brandpreventieweek. Deze staat dit jaar in het teken van het thema 'ontruiming'. De voorzitter van de brandpreventieweek Rene Hagen gaf in zijn presentatie inzicht in het aantal fatale woningbranden in Nederland. Binnen het NIFV wordt de laatste jaren onderzoek gedaan naar woningbranden met dodelijke slachtoffers en wat de oorzaken hiervan zijn. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek kan ook gericht actie ondernomen worden.
"In 2010 zijn er geen televisies meer in Europa die brandbaar zijn en dit willen we ook regelen voor meubilair, maar daar hebben we nog een lange weg voor te gaan", volgens Hagen.
Uitreiking gouden rookmelder
Daarnaast werd tijdens het congres bekend gemaakt wie de gouden rookmelder had gewonnen. De drie genomineerde korpsen (Roosendaal- Bergen op Zoom, Lelystad en Oss) mochten een korte presentatie geven.
Uiteindelijk won het korps van Oss met een zeer originele uitwerking van de campagne. Zij wilden het publiek bewust maken van het feit dat rookmelders je leven kunnen redden. Hiervoor hadden ze twee units ingericht als woonkamer en deze vol geblazen met rook. Vervolgens werden mensen tijdens een koopzondag uitgenodigd om de units te betreden met de vraag of zij snel b.v. een kind konden vinden in de woonkamer. Mensen konden nu zelf ervaren hoe lastig het is om in een dergelijke situatie je nog goed te oriënteren. Het lukte niemand om binnen dertig seconden weer buiten te staan.
Onderzoek vluchtgedrag
Twee onderzoeksters van het NIFV, Nancy Oberije en Margrethe Kobes hebben onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen tijdens het uitbreken van brand. Het blijkt dat in 90% van de branden in publieke gebouwen de mensen de 'groene bordjes' niet volgen. Het blijkt ook dat mensen zich in praktijksituaties minder bewust zijn van de gevaren van brand dan verondersteld wordt. Mensen wachten ook vaak te lang met vluchten en zo zijn er nog veel meer mythes. Zijn mensen dat zo slecht zelfredzaam? Volgens de onderzoeksters zijn de brandveiligheidsmaatregelen in gebouwen niet voldoende afgestemd op het menselijk gedrag bij brand. Dit zou beter kunnen.
Waarom deze campagne?
Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat een zeer groot aantal van de werknemers bij organisaties geen jaarlijkse ontruiming oefent. Vooral bij ziekenhuizen, zorgcentra/verpleeghuizen, scholen, kinderdagverblijven en organisaties met een detentiefunctie is dat zorgelijk. De patiënt, cliënt, leerling, kind of gevangene is namelijk afhankelijk van het personeel van de organisatie om veilig naar buiten te komen. Hij is minder zelfredzaam. Daarom zal de campagne zich er op richten dat werknemers van deze (en andere) organisaties in Nederland allemaal elk jaar een ontruimingsoefening gaan houden.
Daarnaast streeft de campagne er ook naar om via 'ontruimen op het werk' ook aandacht te vragen voor het vluchten in de thuissituatie.
De brandpreventieweken staan in het teken van de landelijke Ontruimingscampagne. Deze wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en gesponsord door First Alert.
Meer informatie vindt u op de vernieuwde website
www.brandpreventieweek.nl