http://www.trouw.nl/krantenarchief/1996/11/21/2610136/Rotterdam_koopt_landgoed_om_afkickende_junks_te_huisvesten.htmlKrantenarchief
21 november 1996
Rotterdam koopt landgoed om afkickende junks te huisvesten
Van een onzer verslaggeefsters
ROTTERDAM - B en W van Rotterdam hebben gisteren besloten een landgoed aan te kopen voor de huisvesting van drugsverslaafden die meedoen aan een afkickexperiment. Het gaat om het betrekkelijk geïsoleerd liggende buiten 'Nieuw Rodenrijs' in de deelgemeente Overschie, dat eigendom was van het failliete bedrijf Transworld. Met de aankoop is ongeveer 3,3 miljoen gulden gemoeid.
Volgens de gemeente is het landgoed, waarop een kapitaal landhuis staat, bij uitstek geschikt voor het experiment 'zorgdetentie' van verslaafden. Voor deze nieuwe strafrechtelijke opvang, die het midden houdt tussen hulpverlening en gevangenisstraf, komen junks in aanmerking die bij herhaling (lichte) delicten plegen en zeer veel overlast veroorzaken. De voorziening maakt het mogelijk hen direct in te sluiten en gedwongen te laten deelnemen aan programma's voor resocialisatie.
Voor zo'n maatregel is wel een wetswijziging nodig, maar daarop vooruitlopend besloot het kabinet eerder dit jaar, dat Rotterdam alvast ervaring mag opdoen met deze harde aanpak van junks, zij het dat ze nu nog alleen vrijwillig mogen meedoen. Dat verandert zodra de wet is gewijzigd.
Ruim een maand geleden is Rotterdam begonnen met het experiment, dat wordt begeleid door de stichting opvang verslaafden (SOV). Volgens directeur A. Koster hebben zich tot nu toe 35 verslaafden spontaan aangemeld. De doelgroep waarop het experiment zich richt, bestaat in Rotterdam uit ongeveer 400 personen. De eerste twintig zitten inmiddels in het project. Zodra de urinecontrole uitwijst, dat ze toch stiekem drugs hebben gebruikt, worden ze onmiddellijk uit het experiment verwijderd en moeten ze alsnog hun gevangenisstraf uitzitten. Koster: “We leggen dat ook vast in een contract met elke verslaafde om duidelijk te maken dat dit geen vrijblijvend experiment is.”
Anderhalf jaar
Deskundigen gaan er vanuit dat het ongeveer anderhalf jaar duurt, voordat de deelnemers aan het project weer in staat zijn, om redelijk zelfstandig en drugsvrij in de samenleving te functioneren. Het eerste half jaar zitten de verslaafden letterlijk opgesloten in de oude Wilhelmina-kazerne in Ossendrecht. Inmiddels zijn daar twintig mensen ondergebracht, die overdag een zwaar programma moeten afwerken. “Ze moeten het huishouden draaiende houden, daarnaast werken ze op het kazerneterrein. Ook wordt een begin gemaakt met bijscholing en verder leren ze allerlei vaardigheden, die de meesten nooit hebben verricht omdat ze hun complete puberteit hebben overgeslagen.”
De verslaafden die zich hebben aangemeld, zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en vaak al 15 tot 20 jaar verslaafd. Koster: “We geven ze 50 gulden zakgeld per week en daar moeten ze ook hun kleding van betalen. De bedoeling daarvan is, dat deze mensen leren met geld om te gaan. Ze hebben nog nooit ergens voor betaald, altijd alles gestolen.”
Als ze het eerste half jaar goed volbrengen en nog steeds drugsvrij zijn, stromen ze in maart 1997 door naar het landgoed Nieuw Rodenrijs, waar ze wat meer vrijheid krijgen en ook de contacten met hun familie kunnen herstellen. Het landgoed kan volgens Koster zonder verbouwing betrokken worden. Er is ruimte in het landhuis voor 24 personen.
Daarnaast staat er een kleiner huis, waar vier mensen in de laatste fase van hun 'zorgdetentie' kunnen wennen aan een zelfstandig leven. Werk is er ook in overvloed op het landgoed. “Het park op Nieuw Rodenrijs is nogal vervallen. Er moeten heel wat bomen worden gekapt.”
Verder wordt toegewerkt naar een terugkeer in de maatschappij. Maar ook dan worden ze niet aan hun lot overgelaten. Het contact met de SOV blijft bestaan. “Sommigen moeten misschien wel de rest van hun leven worden begeleid, maar dat doen we toch ook met andere groepen, zoals gehandicapten”, zegt Koster.
Er lopen inmiddels onderhandelingen met het arbeidsbureau over het creëren van gesubsideerd Melkert-banen voor degenen die niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Het uitzendbureau Start wil zich volgens Koster sterk maken voor de ex-verslaafden die geschikt zijn voor uitzendbanen, die uitzicht bieden op vast werk.
Justitie en Binnenlandse zaken hebben voor een periode van 2,5 jaar twintig miljoen gulden beschikbaar gesteld. Koster: “Als het experiment een succes wordt, zijn er na afloop ook minstens 50 nieuwe banen gecreëerd voor mensen die de samenleving tot nu toe alleen maar overlast en schade hebben berokkend.” Bijkomend voordeel is dat het ook een eind maakt aan de versnipperde hulpverlening, die er mede toe bijdraagt, dat (ex-)verslaafden tussen wal en schip vallen.