Wie kan de term 'Windhoos' (in de titel van dit topic) nader verklaren? Bron? Helaas is het weer de media die de plank goed misslaan. Een windhoos staat gelijk aan de term tornado en ondanks dat ik gisteren in het extreem weer topic schreef over de mogelijkheden tot het vormen van een tornado lijkt het er op dat hier enkel sprake was van zware windstoten voor de passage van de 'squall-line'. Zijn er mensen die in de buurt van de schade in de Achterhoek zijn geweest? Viel iemand daarbij iets op bij de 'richting' van de schade? Bij een windhoos / tornado is er sprake van puin dat zonder enige patroon door elkaar ligt. Op de beelden van het NOS Journaal en van Omroep Gelderland is toch echt te zien dat alle schade een en de zelfde kant op ligt. Dat duidt er op dat er sprake moet zijn geweest van valwinden en niet van een windhoos.
Zie onderstaand plaatje; bij een downburst is microburst is er sprake van een enorme hoeveelheid koude lucht die vanuit de buienwolk (die kilometershoog is) naar beneden komen zetten en bij het naderen van de aarde maar een kant op kan: horizontaal (het kan immers niet de grond in..) Bij nadering van de bui ontstaan er daardoor enorme windstoten en die hebben dan voor de enorme schade gezorgd.
Bij een windhoos / tornado is er echter een heel ander proces gaande; hierbij komen diverse windrichtingen bij elkaar op verschillende hoogtes en moet de lucht gaan draaien ter compensatie. Daardoor ontstaat een 'gat' in de luchtdruk en ontstaan er roterende windstromingen. Zo'n tornado is in diameter veel kleiner dan b.v. valwinden - zie hierboven. Een tornado - van Nederlands formaat - laat meestal maar een schadespoor achter van tussen de 100 en 200 meter in breedte... hier in Nederland lijkt de hele Achterhoek wel getroffen door 'de windhoos', wat dus helemaal niet mogelijk is. Aangezien je op de radarbeelden duidelijk kunt zien dat er een lange lijn over de Achterhoek trok is het zeer aannemelijk dat er dus gewoon sprake was van valwinden (extreme windstoten voor de bui uit) en géén windhoos.
Overigens, in het filmpje van Omroep Gelderland wordt gesproken over 'windkracht 12'. Dat is onmogelijk. Windkracht (in beaufort) wordt enkel gebruikt bij het opmeten van de wind van 10 minuten gemiddeld. Dan moet het dus
gemiddeld 10 minuten lang 118km/h gewaaid hebben... nu wordt er direct 105km/h aan windstoten bij gezegd, dus dat ontkracht die hele term alweer.
Media en het weer... het is en blijft lastig...
(
P.s., mag dat 'Windhoos' dan ook weg uit de topic titel? Maak er dan 'Downburst' of 'Valwinden' van )