AEd zou een mooi toevoeging aan het diensten pakket van de brandweer zijn. Nu worden er voor een reanimatie twee ambulances gestuurd. De tweede is alleen nodig voor de handjes, en dat betekent dus dubbele kosten en een groter gat in de dekking van ambulances. Indien je nu een ambulance(opkomsttijd 15min) kan koppelen aan een brw voertuig (TS of een RIV) met een opkomsttijd van 8 min, is de slagingskans van een reanimatie vele malen hoger en is het niet nodig een tweede dure ambulance in te zetten voor taken die makkelijk door brw personeel met hetzelfde ABC protocol kan worden gedaan. Lijkt wel of sommige regio's de ambulance diensten het uitrukken voor reanimatie door de BRW afhouden om hun inkomsten van de tweede ambulance (en vergunningen = aantal ambulances) veilig te stellen.
Sorry, maar dan heb je dus geen idee waarom er een tweede ambulance mee gaat.
Prima als de brandweer als tweede wagen ipv een tweede ambulance meegaat, maar dan wordt er wel het nodige van jullie verwacht. Het gaat helemaal niet om de extra handjes, het gaat om de kennis en kunde die er ter plaatse komt.
Er moet geïntubeert worden, er moet 1, liefst twee intraveneuze infusen geplaatst worden, wanneer dit niet gaat moet er een botboring plaast vinden, adrenaline, cordorone en/of atropine in combinatie met een snellopend infuus (bij de botboring onder druk) moet gereed gemaakt worden. Eventueel nog een twaalf kanaals ecg, etc etc.
Als het ene team start met intubatie is het tweede team begonnen met het inbrengen van de infusen. Maar zeg maar welke taken neem jij als brandweerman ondertussen over?
Ohw en vergeet je de familie niet in de brandweer wagen te zetten, want die willen we wel ook nog even overbrengen naar het ziekenhuis.... engel
De teams van de ambulance hebben (zeker in het begin) het erg druk met verschillende handelingen, liefst zo snel mogelijk achter elkaar. Als lijkt het soms zeer ontspannen er eraan toe te gaan. Hier laten we vaak de meegestuurde agenten masseren zodat wij als ambuteams de handen vrij hebben.
In geval van nood kan 1 ambulanceteam een reanimatie, met hulp van brandweer- of politiemensen die masseren, een reanimatie prima af. Maar voor de kwaliteit en het snelle handelen is een tweede wagen zo belangrijk.
Een beetje de omgekeerde wereld zo, de brandweer moet bezuinigen en probeert dat via de ambulancedienst te doen.....
Als first responder is het prima dat de brandweer en/of politie direct op een reanimatie ter plaatse komt. Zo snel mogelijk masseren en defibrilleren! Maar voor de totale reanimatie zijn twee ambu teams toch het meest wenselijk.
Kortom, toch graag de 85 miljoen ergens anders vandaan zien te halen