GRIP 1 Middel HV Instorting bouwplaats B-Tower Hennekijnstraat - Rotterdam 21-10-2010

Auteur Topic: GRIP 1 Middel HV Instorting bouwplaats B-Tower Hennekijnstraat - Rotterdam 21-10-2010  (gelezen 38938 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/10/29/Bouwbedrijf-schuldig-bij-instorting.html

'Bouwbedrijf schuldig bij instorting'
Terug naar de vorige pagina
29-10-2010 10:20  |  Binnenland  |  Belzen, Thomas van |

NIJMEGEN - Bij instortingen zullen aannemers veel sneller boze ogen op zich gericht krijgen dan nu. Dat voorspelde Peter van Veen, topambtenaar bouwkwaliteit bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

"Of het nou om het ongeluk bij Rotterdam van vorige week gaat of om andere instortingen. U krijgt altijd de schuld en ik ook", hield Van Veen ongeveer 350 gemeentelijke toezichthouders voor op het jaarlijkse congres van de Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland (VBWT). Met het nieuwe kabinet, dat inzet op toezicht door marktpartijen met hardere straffen bij bouwdrama's (zoals de commissie-Dekker adviseerde) zal dat veranderen. "Als er in de toekomst een gebouw instort, zullen ze zeggen: 'dat is de schuld van de bouwer'." Meer verantwoordelijkheid bij bouwers leggen, is volgens Van Veen niet eenvoudig. "Het kan, maar we moeten nog wel een aantal vraagstukken oplossen." Een daarvan is het invoeren van de gecertificeerde bouwplantoets. Over de benodigde beoordelingsrichtlijn (BRL) wordt al jaren gesteggeld. Een bouwplan toetsen aan het Bouwbesluit kan namelijk niet met certificaten. Een tussenweg lijkt nu gevonden: aannemers die op een goede wijze bouwen, krijgen een certificaat. Van Veen: "Die BRL kan vrij snel worden ingevoerd, maar de verzekerbaarheid in dat systeem is nog een lastig punt." Oplossingen zijn volgens hem te vinden in landen zoals Canada. Opdrachtgevers kunnen daar zelf kiezen of de gemeente of de markt toeziet op het bouwproces.
Rol

"Zijn rol zal veranderen, maar de bwt'er verdwijnt niet", verklaarde Wico Ankersmit, per 2011 de nieuwe directeur van de VBWT per 2011. "Gemeentelijke toezichthouders zullen meer gaan letten op processen en minder op de techniek." Ankersmit waagt het te betwijfelen of de regering de aanbevelingen van de commissie-Dekker binnen vier jaar kan uitvoeren." Van Veen bevestigde dat het zo goed als zeker is dat het nieuwe Bouwbesluit niet voor 2012 ingaat. Twee onderzoeken leverden lijvige boeken op met fouten en aanbevelingen. "Het kost tijd die te verwerken."


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
10gr2629 Van B en W de beantwoording van de schriftelijk van mevrouw Bokhove over de oorzaak van het instorten van de B-Tower in aanbouw
      02 november 2010, pdf, 800KB

http://www.bds.rotterdam.nl/dsresource?objectid=203045&type=org


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/11/03/Vier-bouwvakkers-B-Tower-nog-in-ziekenhuis.html

Vier bouwvakkers B-Tower nog in ziekenhuis
Terug naar de vorige pagina
03-11-2010 11:35  |  Binnenland  |  ANP |

ROTTERDAM - Vier bouwvakkers die bijna twee weken geleden gewond raakten doordat de verdieping van een gebouw in aanbouw in Rotterdam instortte, liggen nog in het ziekenhuis.

Een bouwvakker heeft eind vorige week het ziekenhuis verlaten. Inmiddels ligt niemand meer op de intensive care. Dat heeft een woordvoerder van aannemer J.P. van Eesteren woensdag gemeld.

De bouwvakkers waren op de dag van het incident aan het werk in het gebouw aan de Hennekijnstraat, toen de derde verdieping van het pand het begaf. Het puin kwam op de onderliggende laag terecht. De slachtoffers liepen zware botbreuken op. Een zesde bouwvakker kon ter plekke aan zijn verwondingen worden geholpen.

Op de plaats van het ongeval vindt nog steeds onderzoek plaats. The B-Tower in hartje Rotterdam zou in 2011 moeten worden opgeleverd.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/11/03/B-Tower%3A-het-echte-drama.html

B-Tower: het échte drama
Terug naar de vorige pagina
03-11-2010 00:00  |  Algemeen  |  Boer, Remco de |

DEN HAAG - 'De sensationele berichtgeving over het bekistingsongeluk in Rotterdam is een zegen voor de bouw.'

Met die stelling probeerde ik na 'de instorting' een discussie te starten in de LinkedIn-groep van Cobouw.Dit soort ongelukken is een drama voor alle betrokkenen en moet uiteraard voorkomen worden, zo schreef ik. Maar tegelijkertijd helpen ze om de problemen waarmee de bouw kampt ook buiten de sector op de kaart te zetten. Of zoals de directeur van een ingenieursbureau het onlangs zei: pas als er een écht groot ongeluk gebeurt, wordt iedereen wakker. Dan komt er een groot onderzoek, dan komt er een parlementaire enquête, dan kan er echt iets veranderen in de bouw. Helaas heeft hij gelijk. Hoe goed de onderzoeken die nu naar de B-Tower lopen ook zullen zijn, het is de vraag of de verhoudingen in de sector erdoor zullen veranderen. Het balkondrama in Maastricht is blijven hangen omdat het na de oplevering gebeurde, met twee bewoners als dodelijk slachtoffer. 'Tiel' kreeg vooral bekendheid omdat het om Van der Valk ging, 'Hoorn' is nauwelijks bekend. En 'Rotterdam'? Dat wordt waarschijnlijk een kort berichtje ergens op pagina 9. Iets met een steiger die niet goed stond, iemand die iets niet helemaal goed had gedaan.

Het werkelijke probleem in de bouw is niet die steigerbouwer of bekister, de opzichter, constructeur of toezichthouder. Iedereen doet zijn best, niemand wil dat het misgaat. De verantwoordelijkheden zijn simpelweg over te veel partijen verdeeld. Voeg daarbij de niet aflatende drang om voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten en … voilà. Natuurlijk vertel ik helemaal niets nieuws. En precies dát is het drama van de B-Tower en van al die projecten waar het nog net wél goed ging. Iedereen in de branche weet hoe het zit. Uiterst triest dat er eerst een aantal doden moet vallen voordat de buitenwacht het ook weet.

Directeur De Boer Communicatie - techniek & wetenschap Amsterdam.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.onderzoeksraad.nl/index.php/onderzoeken/ingestorte-betonvloer-rotterdam-21-oktober-2010/

Sector Bouw en dienstverlening
Ingestorte betonvloer, Rotterdam, 21 oktober 2010

Startdatum onderzoek: 21 november 2010
Einddatum onderzoek:  
Type onderzoek: Volledig
Status onderzoek: Lopend

Tijdens het storten van beton is op 21 oktober de derde verdiepingsvloer van de in aanbouw zijnde B-tower naar beneden gekomen. Bij dit voorval raakten vijf mensen zwaargewond en een lichtgewond. De Onderzoeksraad is een onderzoek naar dit voorval gestart.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Fnovember%2FTwee%20gewonden%20ingestorte%20B-tower%20nog%20niet%20thuis

Twee gewonden ingestorte B-tower nog niet thuis

19 november 2010

Van de zes gewonden die eind oktober vielen tijdens het instorten van de B-Tower in het Rotterdamse stadscentrum, ligt er nog één in het ziekenhuis. Eén persoon ligt in een verzorgingstehuis, omdat hij thuis niet kan worden verzorgd.

Drie bouwvakkers zijn thuis en krijgen zorgondersteuning van Thuiszorg. Het B-gebouw in aanbouw naast de vestiging van de Bijenkorf, wordt sinds begin november stukje bij beetje opgeruimd. Dit, om geen sporen over de oorzaak te wissen. Als dat is afgerond, wordt onderzocht welk deel moet worden gerepareerd.

Volgens een woordvoerder van aannemer Van Eesteren is het absoluut onduidelijk wanneer de bouwwerkzaamheden kunnen worden hervat.


Mattijs

  • Verkeersregelaar
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 985
'B-tower Rotterdam ingestort door slecht steigersysteem'  
Laatste update:  3 april 2012 15:37 info.

DEN HAAG - De ondersteuningsconstructie van de deels ingestorte B-tower in Rotterdam in 2010 was niet in orde. Het steigersysteem blijkt niet volgens het ontwerp opgebouwd.
 
B-tower Rotterdam
Fotoserie Er ontbraken 55 van de 59 schoren die essentieel waren voor de stabiliteit van de constructie.

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er sprake was van een gebrek aan een gezamenlijke veiligheidsaanpak, een ontoereikende coördinatie en controle en onduidelijke verantwoordelijkheden.

De raad deed onderzoek naar het instorten van een verdieping van de toren in Rotterdam. In oktober 2010 werd beton gestort op de derde verdieping van de geplande 70 meter hoge toren.

Op het moment dat dit werk bijna klaar was, stortte ongeveer 300 vierkante meter vloer naar beneden. Vijf bouwvakkers vielen 11 meter mee en raakten daardoor zwaargewond.


Veiligheid

Volgens het onderzoek loopt veiligheid bij grote en complexe bouwwerken gevaar, doordat de betrokken partijen lang niet altijd goede afspraken maken over de veiligheid. Bovendien worden afspraken in de nodige gevallen niet nagekomen en gaan de bedrijven ervan uit dat de controle op de veiligheid de verantwoordelijkheid voor anderen is.

Hoofdaannemer J.P. van Eesteren zegt zich ten dele te kunnen vinden in de conclusies. ''Het bedrijf heeft uitgebreide procedures voor de bouw en controle van ondersteuningsconstructies. In het specifieke geval van de B-Tower heeft de montage van de ondersteuning en de controle daarop niet op de juiste wijze plaatsgevonden'', schrijft de hoofdaannemer in een verklaring.

Het bedrijf bestrijdt ook dat 55 van de 59 schoren ontbraken, het zou gaan om 55 van 350 balken.

BRON: http://www.nu.nl/binnenland/2779047/b-tower-rotterdam-ingestort-slecht-steigersysteem--.html
basis EHBO / BHV AED/reanimatie/BOA OV