Wat betreft het "commercieel gewin", alle hulpdiensten hebben ghet onderdeel "commercieel gewin".
De KNRM werft je als "redder aan de wal" bij een redding, en een vraag om een donatie onder begeleiding van een pro forma faktuur, de Reddingsbrigades sturen een bedelbrief met net zo'n "uw redding zou zoveel gekost hebben als wij U de kosten in rekening zouden brengen maar dat doen we niet, de hoogte van Uw donatie laten we over aan Uw vrijgevigheid".
En onze berger Menno stuurt rekeningen naar de verzekering als er dekking is en vraagt ook om een vrijwillige bijdrage als die er niet is.
De hulpverlening op het water geschiedt ongesubsidieerd, dus je moet wel commercieel zijn. De subsidies van de reddingsbrigades komen onder druk te staan nu de KNRM suggereert dat voor de hulpverlening op het water de reddingsbrigades overbodig zijn. RB Naarden ontvangt voor haar aktiviteiten op het Gooi- en IJmeer in dat kader (bijna?) geen subsidie meer. "Dat hoeft ook niet, we hebben afgesproken in de SAMIJ dat de KNRM dat werk op zich neemt" is het standpunt van de Randmeer gemeenten.
De aan de KNRM gelieerde Reddingsbrigade Blaricum is daarop een uitzondering, die ontvangt een ruime subsidie van ik meen zo rond de 80.000 euro per jaar.
Maar ook al onvang je subsidie voor het werk, nog is dat commercieel. Want dan zal je moeten laten zien dat je goed "werk" levert, een prestatie voor het geld.
Ook de niet bestaande Reddingsbrigade Huizen ontvangt zo'n ruime subsidie, waar die heen gaat zou ik niet weten.
Henk