Ambulance: Kiezen tussen twee kwaden.
Kampen.
Ze werd gewoon aan haar lot overgelaten. Een binnenstadbewoonster, zet mijn naam er maar liever niet bij - heeft een nare smaak overgehouden aan het voorval in de Schapensteeg afgelopen vrijdag. Daar kwam eind van de middag een 75 jarige vrouw ongelukkig ten val met haar fiets. Toen ik aankwam had een buurman de ambulance al gebeld. Ik ben een praatje met haar gaan maken terwijl we wachten.
De vrouw had erg veel pijn, verteld ze. De medewerkers van de ambulance legden haar in eerste instantie op een brancard, daarna moest ze gaan zitten in de auto, vervolgd ze. Ze waren al bijna op weg toen de melding kwam van een aanrijding bij de N.50
Volgens de bewoonster is daarop een vriendin van het slachtoffer gebeld. Ze had verder niemand in Kampen en haar kinderen waren met vakantie.
Ze kan er nog steeds niet over uit dat de vrouw uit de auto werd gezet, met een opnamebriefje voor het Sophia Ziekenhuis in Zwolle in haar goede hand gedrukt. Dat meent u toch niet echt, heb ik ze nog gevraagd.
Een ernstig ongeval gaat voor, zeiden ze. De vriendin moest uit IJsselmuiden komen en dat duurde even want, je zult net zien, de brug stond open. Ondertussen stond ik met haar in de Oudestraat. Het is gelukkig niet gebeurd, maar ze had wel in elkaar kunnen zakken. Het zal wel volgens de regels zijn, maar in ben er heel erg van geschrokken en vind dit eigenlijk niet kunnen.
De vrouw is vrijdag opgenomen in het ziekenhuis. Ze bleek een armfractuur te hebben en wordt geopereerd.
Ik kan me voorstellen dat dit vragen oproept, is de eerste reactie van de ambulancedienst RAV IJssel Vecht. De verpleegkundigen hebben de 75 jarige vrouw eerst nagekeken. Ze was goed aanspreekbaar en kon ook nog gewoon lopen.
Op basis van haar pijnklachten werd gedacht aan een zware kneuzing, niet aan een botbreuk.
Voor Kampen staat, net als in meer plaatsen overigens, 1 ambulance paraat. De overheid heeft dat zo bepaald op basis van het aantal inwoners in een gebied. Meestal is dat ook voldoende.
In noodgevallen kan de hulp worden ingeroepen van ambulances uit aanpalende regio´s.
Een ambulance vervoert, in verband met de paraatheid, niet iedereen naar het ziekenhuis. Er moet wel een medische indicatie zijn. Is die er niet, dan wordt alternatief vervoer geregeld. Bij een fractuur wordt iemand overigens wel naar het ziekenhuis gebracht. Maar ook dan gaan levensbedreigende situaties voor en moet je soms kiezen tussen 2 kwaden.
Zes minuten duren lang als iemand niet meer ademt, of bij een slagaderlijke bloeding.
Zoveel tijd heb je dan niet. Dat zijn duivelse dilemma´s, beslissingen die ambulancemedewerkers in een fractie van een seconde moeten nemen, vervolgd ze.
De betreffende aanrijding leek in eerste instantie ernstig. Ze zijn met gillende sirenes weggereden.
Stel, je rijdt in zo´n geval met iemand met een gebroken arm naar het ziekenhuis terwijl er vier zwaargewonden in die auto zitten.
Dan krijg je achteraf precies dezelfde vraag voorgelegd.
In een dergelijke situatie wordt iemand doorgaans wel achtergelaten met een zorgadvies, stelt de woordvoerster. Bijvoorbeeld dat de huisarts of 112 gebeld kan worden als dat mogelijk nodig mocht zijn.
Het ambulance team is na het ongeval nog teruggereden naar de Oudestraat, en heeft met het ziekenhuis gebeld.
Bron: de Stentor dinsdag 27 juli 2010