Een burger mag iemand aanhouden als hij deze op heterdaad betrapt bij het plegen van een strafbaar feit!
artikel 53 van het Wetboek van strafvordering:
In geval van ontdekking op heterdaad is ieder bevoegd den verdachte aan te houden (eerste lid)
Geschiedt de aanhouding door een niet-opsporingsambtenaar, dan levert deze de aangehoudene onverwijld aan een opsporingsambtenaar over, onder afgifte aan deze van mogelijk in beslag genomen voorwerpen (tweed lid)De burger mag dus uitsluitend een aanhouding verrichten bij een ontdekking van een strafbaar feit op heterdaad Van heterdaad is sprake, wanneer het strafbare feit wordt begaan of terstond nadat het begaan is.
"bij ontdekking van een strafbaar feit" houdt in dat de burger die de aanhouding verricht niet zelf het strafbare feit gezien hoeft te hebben, dit kan ook iemand anders geweest zijn. Dus als de winkeljuffrouw roept: "die meneer heeft iets gestolen" mag u die persoon aanhouden.
"terstond nadat het begaan is" is een iets ruimer begrip, de tijdsduur is afhankelijk van het soort delict. Als u een winkeldief enkele uren later toevallig ergens tegenkomt is dit geen aanhouding op heterdaad. Als de dader bij het verlaten van de winkel gevolgd wordt, en pas na een kwartier aangehouden kan worden, is er wel sprake van een heterdaad.
Bij een aanhouding op heterdaad is het toegestaan de door de dader met zich gevoerde voorwerpen, die nodig zijn voor het opsporingsonderzoek, in beslag te nemen.
Meegevoerde voorwerpen zijn voorwerpen die hij in zijn hand heeft, of al dan niet verborgen, onder zijn kleding, of op zijn lichaam draagt of op andere wijze vervoert bijvoerbeeld in een tas. Een auto kan bijv ook een meegevoerd voorwerp zijn.
De inbeslagname is slechts tijdelijk. Alleen indien de verdachte in het bijzijn van een opsporingsambtenaar (politie) afstand doet van het voorwerp kan het weer rechtstreeks in bezit komen van de rechthebbende. Anders zal de offiecier van justitie hier over moeten beslissen.
art. 95 lid 1 van het Wetboek van Strafvordering.
Hij die de verdachte aanhoudt, kan voor inbeslagneming vatbare voorwerpen die de verdachte met zich voert, in beslag nemen.De burger mag de verdachte niet fouilleren. Als u de verdachte ervan verdenkt dat hij gestolen goederen verborgen houdt onder zijn kleding en hij deze niet afgeeft, mag u zijn kleding niet onderzoeken. Zichtbare voorwerpen mag u dus in beslag nemen, onzichtbare niet! Ook het openritsen van een jas, omdat u duidelijk de contouren van een gestolen videocamera ziet, is niet toegestaan!
Na de aanhouding dient de verdachte zo snel mogelijk te worden overgedragen aan de politie. In de praktijk houdt dit in dat u de politie belt, die de verdachte na enige tijd zal ophalen.
Een en ander gevonden op een andere site;
http://www.th-elektronika.nl/burger.htmHier staat eventueel nog meer.